Sobota 15. listopaduSvátek má Venku je 5 °C, Skoro Zataženo

Dortová verze pečených kaštanů. Jemná, hebká & čokoládová

Forbes Před 17 hodinami

Jedlé kaštany nemusejí končit ve stánku na rohu. V kombinaci s čokoládou a smetanovým sýrem se z nich stává jemný, sametový krém, který promění obyčejnou sobotu v luxusní zážitek.

Čokoládový dort s kaštanovým krémem je dezert, který spojuje dvě výrazné, ale harmonické chutě – kakao a jedlé kaštany. Korpus je extrémně vláčný díky podmáslí a kvalitnímu kakau, krém tvoří jemná směs smetanového sýra, másla a kaštanového pyré. Zkrátka ideální kombinace pro sváteční odpoledne i pomalý víkend.

Jedlé kaštany patří k zimě stejně jako vůně svařeného vína. Koupit je můžete buď syrové a sami upéct nebo povařit (návod, jak uvařit či upéct kaštany, najdete tady), či si ušetřit práci a kaštany koupit již uvařené a hlavně oloupané. Jedlé kaštany mají jemně nasládlou chuť a krásně se hodí nejen do dezertů, ale i do slaných receptů, jako je rizoto či polévka.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Čokoládový dort s kaštanovým krémem a pomerančem

Na formu o průměru 18 cm potřebujete:

  • 450 g hladké mouky
  • 100 g holandského kakaa
  • 200 g krupicového cukru
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička mleté vanilky
  • Špetka soli
  • 150 g oleje
  • 4 vejce
  • 320 g podmáslí
  • 300 g vlažné silné filtrované kávy

Na dokončení a na krém:

  • 150 pomerančové šťávy
  • 300 g vařených kaštanů
  • 300 g smetanového sýra
  • 120 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté vanilky

Na ozdobu:

  • Červený pomeranč
  • Čokoláda
  • Bylinky
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru cca 18 cm vystelte pečicím papírem či vymažte olejem. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, cukrem, jedlou sodou, kypřicím práškem, mletou vanilkou a špetkou soli. Ve druhé míse promíchejte veškeré mokré suroviny, tedy olej, vajíčka, podmáslí a vlažnou filtrovanou kávu.
  2. Mokrou směs vlijte k sypkým surovinám a ručně či v robotu promíchejte do hladkého a poměrně řídkého těsta.
  3. Rovnoměrně ho rozdělte do připravených forem, zvažte, zda je doopravdy v každé stejné množství těsta, a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 30 minut, vyzkoušejte raději špejlí, zda jsou korpusy doopravdy hotové. Správně upečený korpus by měl lehce popraskat. Ihned po upečení je pomažte pomerančovou šťávou, díky které budou korpusy krásně vláčné. Nechte vychladnout 10 minut ve formě, následně formu odstraňte, korpusy přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
  4. Jedlé kaštany s trochou vody rozmixujte na pastu. Nevadí, když v ní budou malé kousky, krému to přidá příjemnou texturu. Změklé máslo vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem a mletou vanilkou do světlé pěny, následně zašlehejte smetanový sýr a  kaštanové pyré a vyšlehejte do nadýchaného krému.
  5. Nyní dort zkompletujte. Pokud je potřeba, korpusy seřízněte do roviny. První korpus lehce pomažte necelou třetinou krému a uhlaďte do hladké vrstvy. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte, nakonec přiklopte korpusem posledním. Malým zbytkem krému pomažte vršek i celý povrch dortu a uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy.
  6. Vršek dortu ozdobte pokrájeným pomerančem, nasekanou čokoládou a bylinkami. Dejte ztuhnout do lednice na cca 40 minut. Ztuhlý dort rozkrájejte na kousky a podávejte.  
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Dortová verze pečených kaštanů. Jemná, hebká & čokoládová appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek