Pondělí 25. srpnaSvátek má Venku je 17 °C, Oblačno

Drobek, káva, limonáda, gin. Limonádový magnát a palírník se pustili do koláčů

Forbes Před 3 hodinami

Dva Ondřejové, pekařka z Domažlic a nápad spojit tradici s moderním gastrobyznysem. Tak vznikl Drobek – frgály v originálním balení, které dnes najdete v karlínském coffee trucku i vybraných pražských kavárnách. Proč se výrobci nápojů rozhodli pustit do pečení z kynutého těsta?  

Péct tradiční české koláče v cool obalu se odhodlali dva podnikatelé a kamarádi, Ondřej Starý a Ondřej Volák. Oba začínali v gastru, vyrábějí limonády Něco jako, provozují holešovickou palírnu Garage22 a také praží kávu Illegal beans. Před více než rokem je napadlo nabídnout svým zákazníkům i něco k zakousnutí.

„Drobek do našeho byznysu vlétnul naprosto přirozeně. S naším alkoholem, limonádami i kafem obrážíme různé eventy a tam vždycky potřebujete něco na zub,“ vysvětluje Ondřej Starý.

Ondřej Volák pak jednou seděl v podniku Eska a povzdechl si, že k rozjetí projektu by potřeboval šikovného pekaře. Dostalo se to až k uším Kateřiny Podpleské, která chtěla tuhle výzvu rozhodně zkusit.

Je zkušenou pekařkou se zkušenostmi z Esky i U Kalendů, navíc pochází z Domažlic, tedy z úplného centra Chodska. „Mě to ke kynutému táhne odjakživa. České věci peču ze všeho nejraději,“ říká rozhodně. 

Hlavní ingredience? Čas a péče

Koláče Drobek se nyní pečou v holešovické budově Lighthouse, kde si Ondřejové pronajímají výrobnu. Vše peče Kateřina sama. Jeden den zakládá těsto, druhý den peče. Těsto přitom nechává kynout patnáct až osmnáct hodin.

„Základ je úplně jednoduchý –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mouka, máslo, sůl, droždí, vajíčka, mléko, ale to nejdůležitější je čas a péče. Naprosto zásadní je, jak těsto zaděláte, jak dlouho ho necháte kynout, jak ho tvarujete,“ připomíná pekařka, která koláče následně plní tvarohovou nebo mandlovou náplní, zdobí je sezonním ovocem podle nabídky trhovců v Holešovické tržnici, sype drobenkou a po upečení je polévá rozpuštěným máslem. 

Hlavním výdejním místem koláčů je coffee truck, který se nachází pod budovou Fragment v Karlíně. „Na tomhle místě jsme propojili všechny naše brandy, takže si tu můžete dát Drobka, kafe ze zrnek Illegal beans, limonády Něco jako a večer zase negroni z Garage22. Je to taková naše podniková prodejna,“ směje se Ondřej Volák.

A prozradil, že investice do Drobka zatím spolkla nižší stovky tisíc. Těmi pokryli založení firmy, branding, balení, první testy a nákupy ingrediencí. 

Ať se každý otočí

Na bohatě plněné koláče od Drobka ale narazíte i v dalších pražských kavárnách, jako jsou karlínští Riders Coffee, Kavárna na Vážkách, ale i v dejvickém Café Borzoi či Kiosek. Frgály od pekařky Kateřiny Podpleské si mohou zákazníci objednat i s dovozem přímo domů, do kanceláře, na meeting či oslavu. 

Drobek
info Foto Drobek

Koláč pak dorazí v nepřehlédnutelné modré krabici s růžovým nápisem a postavou usměvavého Drobka. „Chtěli jsme pro naše koláče takový obal, který když si zákazník ponese, tak aby ostatní byli zvědaví, co to je,“ vysvětluje Ondřej Starý.

Navíc Kateřina frgály peče s průměrem třicet centimetrů a do krabice připomínající obal na pizzu tak skvěle pasují. „Zatím je pro nás cesta cíl,“ smějí se oba Ondřejové na otázku, jaké mají s Drobkem plány. „Teď bychom si jen přáli dostat Drobka více mezi lidi. S takhle poctivě upečenými a brandově zabalenými koláči jsme rozhodně první na trhu.“

The post Drobek, káva, limonáda, gin. Limonádový magnát a palírník se pustili do koláčů appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek