04. květnaSvátek má Venku je 11 °C, Oblačno

Evropou hýbe mýtus o přimíchávání hmyzu do jídla. Kam jsme to dopracovali, ptají se politici

CNN Prima News Před 2 lety

„Evropská unie vám bude potají do jídla přimíchávat hmyz, který obsahuje rakovinotvorný chitin. Je to pomalý a zákeřný jed, který povede k novým nemocem.“ Nejedná se o citát z českých, ale z bulharských sociálních sítí. Podobné poplašné zprávy se v Bulharsku šířily už na konci ledna, na což naskočili i někteří politici.

„Jednou ze složek potravy je chitin, kterému se také říká živočišná celulóza a patří do skupiny těžko stravitelných sacharidů. To je zločin proti Evropě,“ uvedl bývalý bulharský ministr vnitra Rumen Petkov. Hmyzí téma zároveň využila hned v lednu ruská státní média, aby vykreslila Západ jako zkažený a dekadentní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cvrčky nežeru. EU nás bude tajně krmit brouky, brojí dezinformátoři proti „hmyzí diktatuře“

„Lidem se nově doporučuje jíst i hmyz. Ještě trochu a francouzská kuchyně se může změnit k nepoznání, italská také, bavorská klobása se stane něčím neslušným a britský steak – politicky nekorektní,“ prohlašoval ruský moderátor Dmitrij Kiseljov.

Obavy z ohrožení národní kuchyně v následujících měsících zrcadlily sociální sítě i politici napříč Evropou. „Kam jsme to dopracovali, že jíme cvrčky ze stejné rodiny jako jsou kobylky a sarančata? A to je Francie zemí rafinované gastronomie a bohatého venkova,“ říkal francouzský senátor strany Republikáni Laurent Duplomb.

V Maďarsku a Itálii se tématu chopily i tamní vlády. Obě země zavedly opatření, že potraviny obsahující hmyz musí být výrazně označeny a mít vlastní, oddělené regály. „Maďarský lid nechce jíst hmyz. Není třeba se obávat nedostatku potravin nebo bílkovin v zemi ani v celé Evropské unii. Nepotřebujeme červí díru,“ sdělil maďarský ministr zemědělství István Nagy. Italská vláda nadto zakázala přidávat hmyz do mouky v tradičních jídlech, jako jsou těstoviny nebo pizza.

Pokračovat na celý článek