Fialové batáty vynikají nasládlou chutí a nepřehlédnutelnou barvou, díky které vznikají velmi atraktivní pokrmy ve sladkém i slaném podání.
Hlízy těchto sladkých brambor jsou pro své antioxidační účinky velmi oceňované a pokrmům dodávají další rozměr. Obsahují vysoké množství vitaminu C a jejich sladká, až lehce oříšková chuť, je výborným dochucovadlem dezertů všeho druhu. Třeba v jihovýchodní Asii se z nich vyrábí oblíbená fialová „ube“ zmrzlina.

Fialová batátová polévka s opečeným tempehem a citronovou trávou
Na 4 porce potřebujete:
- Kousek másla
- 2 šalotky
- 1 stonek citronové trávy
- 2 stroužky česneku
- ½ fenyklu + zelené lístečky na ozdobu
- 4 střední fialové batáty (cca 800 g)
- Sůl
- 800 ml zeleninového vývaru
- 200 g uzeného tempehu
- Rostlinný olej na osmahnutí
- 200 ml kokosového mléka
- Špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce citronové šťávy
K podávání:
- Zakysaná smetana
- Výhonky zeleného hrášku
- Čerstvý chléb k podávání

Postup
- V hrnci na kousku másla osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku. Stonek citronové trávy podélně rozpulte. Jednu půlku nakrájejte na dlouhé tenké proužky, druhou nadrobno – tu vmíchejte k šalotce spolu s nasekaným česnekem a nechte rozvonět.
- Přidejte očištěný, na kousky nakrájený fenykl i sladké brambory (pár menších batátových koleček dejte stranou). Vše společně chvilku orestujte, osolte a přilijte vývar. Vařte asi 20 minut do změknutí.
- Tempeh nakrájejte na plátky a opečte na troše oleje z obou stran dozlatova. Ve stejné pánvi osmahněte krátce proužky citronové trávy a následně také odložené kousky batát.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Přilijte kokosové mléko a ještě chvilku provařte. Vzniklý krém ochuťte špetkou muškátového oříšku, citronovou šťávou a dle potřeby přisolte.
- Batátový krém ozdobte zakysanou smetanou, výhonky hrášku, osmahnutou citronovou trávou a jemnými lístky fenyklu. Přidejte rovněž opečené plátky tempehu a kolečka batátů. Podávejte s kouskem čerstvého (ořechového) chleba.
Tipy & triky
- Fialové batáty seženete jednoduše na rohlik.cz nebo v nabídce asijských tržnic a potravin.
- Pro ještě jemnější konzistenci přepasírujte polévku po rozmixování přes síto.
- Zatímco se batáty s fenyklem vaří, můžete k nim přihodit svitek skořice. Pustí krásnou vůni a polévku rovněž příjemně dochutí. Nezapomeňte jej před rozmixováním zase vyjmout.
- Bramborový krém skvěle chutná i s opečenou slaninou, v případě, že neupřednostňujete vege stravu. Slaninu jednoduše vyškvaříte v hrnci nasucho. Jakmile pustí tuk a získá krásně zlatohnědou barvu, vyjmete ji a pokračujete osmahnutím šalotky. Plátky opečené slaniny ozdobíte polévku při podávání.
- Hedvábnou polévku s chilli pekany a čedarem připravíte jednoduše i z fialové odrůdy batát.

The post Fialová superpotravina. Batátový krém chutná už na pohled appeared first on Forbes.