Že je Londýn jedním z center světové gastroscény a o fantastické gurmánské zážitky tu není nouze, o tom se asi nebudeme přít.
Řeči o nejedlé anglické kuchyni už roky neplatí. Naopak.
V Londýně takřka neuděláte chybu. Od neokázalé gastronomie a street foodu vyhlášeného po celém světě přes pozoruhodné umělecké restaurace založené na konceptu „home kitchen“, ovšem v patřičně designovém hávu.
Z tohoto ranku doporučujeme třeba vyhlášenou Mount St. restaurant v londýnské čtvrti Mayfair, kde se soustřeďují na striktně regionální kuchyni ze superkvalitních lokálních surovin z nejrůznějších koutů Anglie a kde i „obyčejné“ kuře se zeleninou chutná v prostředí vyzdobeném desítkami uměleckých děl jako mana nebeská.
Není radno opomenout ani proslulý londýnský fine dining, reprezentovaný třeba legendární michelinskou Dinner by Heston Blumenthal v hotelu Mandarin Oriental Hyde Park.

Mimochodem, přímo do Mandarinu doporučujeme zajít i na „obyčejný“ čaj o páté. Tamní vyhlášená cukrárna je přístupná všem a zážitek rozhodně stojí za to. Britská cukrařina udělala také obrovský krok kupředu a už jen zdejší pojetí servisu, kdy vám na stole přistane dvanáct kusů porcelánu, i když svačíte úplně sám, stojí za to.
A mimochodem, pokud za okny uvidíte lidi volně cválající na koni Hyde Parkem, vězte, že se tu netočí historický film. To si prostě Londýňané užívají služeb Hyde Park Stables, při běžné dopolední kondiční vyjížďce, protože kdo by se potil v těsném oblečku na kole nebo nedejbože běhal jako blázen, když se může projet na koni po Hyde Parku.
Služeb zdejších stájí můžete využít i vy, pokud se na to cítíte. Tohle je Londýn, baby, Anglie, jak ji máme rádi.
Pokud ale toužíte po opravdu originálním zážitku, vřele doporučujeme La Môme London, zbrusu nový podnik na londýnské gastroscéně, který byste rozhodně neměli pominout.
Nejnovější součást vyhlášené sítě restaurací známých z Cannes a Monte Carla se v Londýně usídlila teprve letos v únoru (slavnostní opening proběhl 7. února 2025), a to rovnou v pětihvězdičkovém hotelu Berkeley na Wilton Place v Knightsbridge. A okamžitě si získala pozornost domácí i přespolní gastroscény.
Přinést do tradičně upršeného Londýna dokonalou iluzi francouzské Riviéry, to je totiž fenomenální nápad. Navíc když tenhle koncept šlape jako hodinky, a hodinky tu díky vynikajícímu jídlu, pití i zážitkům ubíhají, ani nevíte jak.
Příběh skupiny La Môme není neznámý.
Po několika sezonách strávených v Saint-Tropez se tehdy bratři dvojčata Antoine a Ugo Lecorchéovi, známé tváře francouzské gastronomie, rozhodli na léto usadit v Cannes. Okouzlení a nabití duchem Riviéry už tohle město neopustili. Pracovití bratři se ujali vedení několika zdejších vyhlášených podniků, až v roce 2015 konečně otevřeli svou první vlastní restauraci: La Môme.
Dobrodružství tehdy začalo v canneské ulici Rue Florian, která se nachází jen pár kroků od proslulého bulváru La Croisette. Základní myšlenka celého konceptu byla jasná. Prostory budou elegantní a teplé, kuchyně prosluněná a kvalitní a obsluha dokonalá, splňující mezinárodní standardy a zároveň zachovávající vřelou a blízkou atmosféru.
Klíčový je sharing, sdílení pokrmů, ať už jde o fantastické předkrmy (rozhodně vyzkoušejte artyčokový salát, zdejší pojetí klasického Nicoise nebo lahodného tuňáka naloženého v Ponzu vinaigrette), delikátní pastu (na makaróny s černým lanýžem se sem sjíždí celý Londýn), veal milanese, vitello tonnato, nebo vyhlášené grilované streaky „La Môme style“. Nemůžete udělat chybu.



A až vám jako dezert přistane zdejší tiramisu, což bude nejspíš ta nejkávovější kávová chuť, jakou jste kdy v dezertu zkusili, a „obyčejný cookie“, pro který budete chtít zabíjet, pochopíte, kde tkví základ zdejšího úspěchu.
V dokonalé souhře chuti, zpracování prémiových surovin a způsobu servisu.
My jsme vyzkoušeli všechny výše zmíněné položky z menu – a rozhodně se sem vrátíme.
La Môme inspiruje a žije. Ať už se nacházíte v Cannes, na La Plage, v Monte Carlu, nebo v Londýně, do každé restaurace La Môme proniká nádech oné nenapodobitelné Dolce Vita – a to jak ve výzdobě interiéru, tak v charakteru zdejší kuchyně. Je to neokázalé, je to vtipné a nápadité, a je to prostě vynikající. To vše navíc podávané s pozornou a precizní obsluhou.
La Môme přijela do Londýna vtisknout ducha francouzské Riviéry. Antoine a Ugo Lecorchéovi udělali mimořádně dobře, když se usadili i na druhém břehu kanálu La Manche, právě v legendárním a historickém hotelu Berkeley s výhledem na Hyde Park v elegantní čtvrti Belgravia.
Perfektně tu zachytili eleganci a odvěkou touhu všech Londýňanů – zažít středomořský styl života, tamní Dolce Vita. I proto ostatně pestrobarevnou, hřejivou a živou výzdobu La Môme London obstarávají ikonické fotografie francouzské Riviéry z šedesátých let, jak ji zachytil Slim Aarons, a nástěnné malby středomořské krajiny.

„Skoro jako byste přijeli jachtou Riva, která kotví v přístavu, a vás zrovna uvítalo teplo pozdně letního západu slunce,“ lákají majitelé restaurace v zážitkovém menu. A mají pravdu. Tohle je umění žít a užít si pohostinnost a ten slastný pocit, že je vám prostě dobře. Zkuste to taky.
The post Francouzská Riviéra v centru Londýna. Jedli jsme v La Môme, zkuste to také appeared first on Forbes.