Francie na talíři nemusí znamenat tříchodové menu a bílé ubrusy. Stačí jeden hrnec, kuřecí paličky a lahev vína, kterou otevřete i pro sebe. A hned je z obyčejné soboty malý svátek.
Kuřecí paličky na bílém víně jsou variací francouzského coq au vin, tentokrát v jemnější bílé verzi. Maso se dusí spolu s cibulí, česnekem, slaninou a žampiony v hedvábné krémové omáčce. Na přípravu se nejlépe hodí suché bílé víno – například Chardonnay nebo Sauvignon Blanc – které dodá jídlu šmrnc a eleganci.

Francouzské kuřecí paličky na bílém víně a žampionech
Na 4 porce potřebujete:
- 1 lžíci oleje
- 2 lžíce másla
- 8 kuřecích paliček
- 400 g hnědých žampionů
- 600 ml kuřecího vývaru
- 500 ml bílého vína
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 snítka rozmarýnu
- 60 g slaniny či pancetty
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- Sůl & pepř

Postup
- Rozpalte velký, nejlépe litinový, hrnec. Jakmile je horký, přidejte do něj olej a lžíci másla a nechte je společně rozehřát. Do horkého hrnce poklaďte kuřecí paličky a zprudka je opečte z obou stran, aby byla kůže zlatavohnědá, trvá to okolo pěti minut z každé strany. Maso nemá být kompletně propečené, dovaří se v omáčce.
- Mezitím nakrájejte slaninu na tenké proužky, cibuli a česnek najemno a žampiony na tenké plátky. Jakmile jsou paličky opečené, odeberte je z hrnce stranou na talíř. Pokud je potřeba, přidejte do hrnce další tuk, následně vsypte slaninu a za občasného promíchání ji opékejte asi dvě minuty. Přisypte cibuli, promíchejte a dále zahřívejte, dokud cibule nezesklovatí.
- Do hrnce nasypte také plátky žampionů a česnek, přidejte snítku rozmarýnu a za občasného míchání restujte, dokud žampiony nepustí vodu a nebudou opečené. Dávejte pozor, aby se směs nezačala připalovat.
- K opečeným žampionům vraťte kuřecí paličky, promíchejte a nechte ještě minutu propojit chutě, následně zalijte vínem a deglazujte tak hrnec. Přiveďte k prudkému varu a vařte pět minut, aby se kompletně vypařil veškerý alkohol. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a nechte bez pokličky mírně vařit asi hodinu či dokud omáčka nezhoustne a maso nezměkne.
- Jakmile je omáčka hustá a kuře se téměř rozpadá, stáhněte teplotu na minimum a přilijte smetanu. Podávejte ozdobené další smetanou a najemno nakrájenou petrželkou s čerstvou bagetou, těstovinami či bramborovým pyré.

The post Francouzské kuře na víně & houbách. I z obyčejného dne udělá malý svátek appeared first on Forbes.