Úterý 09. záříSvátek má Venku je 10 °C, Jasno

Francouzské kuře na víně & houbách. I z obyčejného dne udělá malý svátek

Forbes Před 2 dny

Francie na talíři nemusí znamenat tříchodové menu a bílé ubrusy. Stačí jeden hrnec, kuřecí paličky a lahev vína, kterou otevřete i pro sebe. A hned je z obyčejné soboty malý svátek.

Kuřecí paličky na bílém víně jsou variací francouzského coq au vin, tentokrát v jemnější bílé verzi. Maso se dusí spolu s cibulí, česnekem, slaninou a žampiony v hedvábné krémové omáčce. Na přípravu se nejlépe hodí suché bílé víno – například Chardonnay nebo Sauvignon Blanc – které dodá jídlu šmrnc a eleganci.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Francouzské kuřecí paličky na bílém víně a žampionech

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 lžíci oleje
  • 2 lžíce másla
  • 8 kuřecích paliček
  • 400 g hnědých žampionů
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml bílého vína
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 60 g slaniny či pancetty
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl & pepř
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Rozpalte velký, nejlépe litinový, hrnec. Jakmile je horký, přidejte do něj olej a lžíci másla a nechte je společně rozehřát. Do horkého hrnce poklaďte kuřecí paličky a zprudka je opečte z obou stran, aby byla kůže zlatavohnědá, trvá to okolo pěti minut z každé strany. Maso nemá být kompletně propečené, dovaří se v omáčce.
  2. Mezitím nakrájejte slaninu na tenké proužky, cibuli a česnek najemno a žampiony na tenké plátky. Jakmile jsou paličky opečené, odeberte je z hrnce stranou na talíř. Pokud je potřeba, přidejte do hrnce další tuk, následně vsypte slaninu a za občasného promíchání ji opékejte asi dvě minuty. Přisypte cibuli, promíchejte a dále zahřívejte, dokud cibule nezesklovatí.
  3. Do hrnce nasypte také plátky žampionů a česnek, přidejte snítku rozmarýnu a za občasného míchání restujte, dokud žampiony nepustí vodu a nebudou opečené. Dávejte pozor, aby se směs nezačala připalovat.
  4. K opečeným žampionům vraťte kuřecí paličky, promíchejte a nechte ještě minutu propojit chutě, následně zalijte vínem a deglazujte tak hrnec. Přiveďte k prudkému varu a vařte pět minut, aby se kompletně vypařil veškerý alkohol. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a nechte bez pokličky mírně vařit asi hodinu či dokud omáčka nezhoustne a maso nezměkne.
  5. Jakmile je omáčka hustá a kuře se téměř rozpadá, stáhněte teplotu na minimum a přilijte smetanu. Podávejte ozdobené další smetanou a najemno nakrájenou petrželkou s čerstvou bagetou, těstovinami či bramborovým pyré.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Francouzské kuře na víně & houbách. I z obyčejného dne udělá malý svátek appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek