Středa 24. záříSvátek má Venku je 14 °C, Skoro Zataženo

Francouzské techniky a asijské chutě. Nová pekárna evokuje vietnamský venkov

Forbes Před 3 hodinami

Na adrese Národní 10 hned vedle velkolepého fine diningu Taro otevřela pekárna jménem Patê. Na svědomí ji stejně jako Taro mají bratři Giang a Khanh Ta, kteří doplnili bohaté portfolio gastronomických podniků něčím, co si ještě nezkusili.

Byl to pro oba bratry poněkud bláznivý rok. Říjen 2024: otevření Pho 100 na Smíchově. Leden 2025: (znovu)otevření Taro po stěhování ze Smíchova na Národní třídu. A teď je září 2025 a otevírá se Patê, pekárna umístěná hned vedle Tara.

„Byl to masakr,“ nezastírá Giang Ta, který zastává v gastroskupině manažerskou roli, zatímco jeho bratr je šéfkuchař. Ale hned dodá: „Dva projekty se povedly, tak snad i ten třetí.“

V tom třetím teď spolu sedíme, ač oficiální soft opening je až ve středu 24. září. Jsme v interiéru, kterému vládne zelená barva a bambus, čímž bratři opět odkazují ke svým vietnamským kořenům, podobně jako v Taru, s kterým sdílí pekárna také zázemí.

A kvůli němuž také vznikla, protože pronajatý prostor byl pro Taro moc velký, a tak se rozhodlo o otevření dalšího podniku. I pekárnu si ale bratři zařídili po svém: mísí se tady francouzský pekařský um a asijské chutě.

„Mělo to být hodně rustikální, inspirovala nás vietnamská vesnice,“ líčí Giang Ta, za vizuální podobou stojí stejně jako u jejich dalších podniků studio Kist.Design. V pekárně se usadí zhruba čtrnáct lidí, dalších pár najde prostor na stání.

info Foto Taro Group

Objednat si mohou ze standardní nápojové nabídky, k jídlu jsou tady tři hlavní lákadla: tradiční vietnamská bageta bánh mì v masové či vegetariánské variantě, japonské pečivo shokupan neboli mléčný chléb, který si můžete dát s kuřecím, vepřovým nebo ve vegetariánské verzi s lilkem.

Specialitou, kterou si prosadil Giang Ta, je kuřecí congee, hustá polévka z rýže, která se v mnoha částech Asie běžně servíruje k snídani. „Něco takového si skoro nikde nedáte. Doufám, že si o tom lidé řeknou, je to skvělý začátek dne, zdravé, lehké,“ líčí šéf podniku. Zkuste to, až budete cítit přicházející podzimní nachlazení, třeba vás congee udrží na nohou.

A nechybí ani sladké, byť se bratři shodli, že nechtějí vyrábět spoustu druhů, ale udržet nabídku jednoduchou. Ve vitríně tak můžete najít danish s krémem s praženým kokosem, mangem a limetkou, další je zase s misem, máslem a s medem, jsou tady i sladké šneky nebo třeba croissant s pekanovými ořechy a kardamomem.

Patê (v překladu paštika, mimo jiné typická součást bánh mì) tak i vzhledem k velkorysé otevírací době poslouží jako zastávka na snídani, svačinu, rychlou kávu nebo doplnění zásob na cestu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s prodejem s sebou se koneckonců vzhledem k omezené kapacitě počítá nejvíce.

Patê

Adresa: Národní 10, Praha 1
Otevírací doba: pondělí až pátek 8-20, o víkendu 9-20

I za gastronomií v Patê stojí Khanh Ta, pro něhož šlo o novou výzvu, byť ne úplně neznámou. Pekařina je řadu let jeho velkou vášní, před časem se dokonce vydal na stáž do renomovaného kodaňského podniku Hart. Řadu produktů, které teď tým pod jeho vedením nabízí, navíc už dříve v různých obměnách využívalo i Taro, dávalo tak smysl je nabídnout i zvlášť.

Pekárna navíc v portfoliu gastronomické skupiny bratrů dosud chyběla, a tak je lákalo, že otevřou zase něco trochu jiného. „Odlišné koncepty nás baví,“ potvrzuje.

„A pomohlo, že je nás pořád víc, nemáme problém s nabíráním nováčků, takže to utáhneme,“ mluví Giang Ta o celé Taro Group, v níž už pracuje zhruba osmdesát lidí. Kromě zmíněných restaurací mají ještě Gao Den a Dian.

Dalšímu rozšiřování se v budoucnu nebrání, ale teď si chce dát na chvíli pauzu. „Tři podniky za rok? To už znovu neuděláme,“ říká jednoznačně. Díky jejich divoké expanzi je ale pražská gastronomická scéna opět o něco bohatší.

The post Francouzské techniky a asijské chutě. Nová pekárna evokuje vietnamský venkov appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek