Pondělí 05. květnaSvátek má Venku je 4 °C, Jasno

GLOSA: Hmyz do každé potraviny. Brouk není brokolice, ale aspoň donutí lidi číst složení

CNN Prima News Před 1 rokem

Možnost přidávat například cvrččí bílkovinu do potravin pobouřila některé i veřejně známé osoby A to natolik, že se zdá, jako by snad šlo o novou povinnost výrobců. Hmyzí mouka do každého výrobku. A nejlépe tak, aby o tom spotřebitel nevěděl, protože tak to přece je – výrobci nechtějí, abychom zjistili, co jíme… Počkat, nejsme to náhodou my, kdo si odmítá připustit, kolik jsme schopni sníst třeba cukru nebo nasycených tuků, a tak složení potravin radši nečteme?

ČTĚTE TAKÉ: Cvrčky nežeru. EU nás bude tajně krmit brouky, brojí dezinformátoři proti „hmyzí diktatuře“

Fuj, to jíst nebudu

Znáte písničku o farmáři Tondovi od Pokáče: „Nikdo nemá pochyb, odkud jeho mléko pochází, a bůhví co tam do něj nehází…“ Tak já vám řeknu, že do něj nikdo nehází nic. Mléko podléhá ze zákona přísným kontrolám a nesmí obsahovat žádné konzervační látky. Jeho trvanlivost prodlužuje tepelná úprava a obal, což zamezuje množení rizikových mikroorganismů. A není to jen mléko, ale i spousta dalších potravin, do kterých se nesmí přidávat další „vylepšováky“.

Nová „hmyzí vyhláška“ nás možná donutí číst složení na obalech

Do potravin, kam se přidávat smí, je zase výrobci samozřejmě nemohou dát bez našeho vědomí – všechny složky musí být vyjmenované ve složení výrobku. Takže jestli nás může nová „hmyzí vyhláška“ k něčemu donutit, tak určitě ne k nechtěné konzumaci brouků, ale maximálně k tomu, abychom se zajímali o to, co jíme, a začali číst složení na obalech.

Hmyz jako alternativa

Využití hmyzu by se mělo na složení potraviny projevit spíš pozitivně, díky zvýšení obsahu bílkovin. Pozitivní vliv se očekává i v případě životního prostředí. Nic se ale nemá přehánět a je jisté, že brouk není brokolice. Někomu se zkrátka bude vždy hnusit už jen představa, že v potravině něco takového je – a oproti brokolici možná tenhle druh fobie nikdy nepřekoná. Naštěstí ani nemusí, křupaví červi a proteinové tyčinky z cvrččí mouky tu ještě mnoho let (a spíš navždy) budou jen pro ty, kteří je jíst chtějí.

Pokračovat na celý článek