Čtvrtek 17. červenceSvátek má Venku je 20 °C, Zataženo

Jednoduchá cesta k noblesnímu dezertu. Nadýchaný meruňkový trifle

Forbes Před 13 hodinami

Ať už hledáte recept na rychlý letní dezert, dezert bez pečení, nebo zkrátka milujete dezerty do skla, vyzkoušejte trifle s úžasnou kombinací meruněk a pomeranče. Pomerančovou chuť posílí likér Cointreau a nechybí ani křupavý element v podobě opečených mandliček.

Sladké, mírně nakyslé meruňky se skvěle snoubí se šťavnatými, lehce nahořklými pomeranči. V kombinaci s lahodným nadýchaným krémem a křupavými mandlemi vytvoříte úžasný dezert, a to doslova během chvíle.

Dezerty do skleničky jsou obecně populární, nicméně tento se stane jedním z těch, jež si budete chtít dopřát každé léto. Meruňky, které do dezertu použijete, vybírejte zralé, ale ne úplně měkké. Při vaření by se rychle rozpadly.  

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Meruňkový trifle (pohár) s piškoty, mascarpone a pomeranči

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 pomeranče
  • 170 g meruněk
  • 30 g másla
  • 50 g javorového sirupu
  • 30 g likéru Cointreau

Krém:

  • 200 g mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru

Dále potřebujete:

  • 1 sáček čaje Earl Grey
  • 1 lžíci likéru Cointreau
  • hrst blanšírovaných mandlí
  • 8 cukrářských piškotů

Postup

  1. Z pomerančů okrájejte kůru a pak ostrým nožem vykrájejte jednotlivé segmenty. Pomeranče vykrajujte nad talířem, aby šťáva stékala dovnitř a mohli jste ji později využít. Šťávu vymačkejte též z odkrojků obou pomerančů a uschovejte.
  2. Meruňky zbavte pecek a překrojte na čtvrtiny.
  3. V pánvi rozehřejte máslo s javorovým sirupem. Přilijte Cointreau a veškerou pomerančovou šťávu. Směs v pánvi promíchejte a vařte asi tři minuty, dokud se nezredukuje minimálně na polovinu.
  4. Do pánve vložte meruňky a minutu vařte. Pak přidejte vykrájené segmenty z pomeranče a jen krátce prohřejte. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  5. Z jednoho sáčku čaje připravte 200 mililitrů nálevu. Do něj vmíchejte lžíci Cointreau.
  6. Mandle nasucho opečte na pánvi. Poté přesekejte nahrubo.
  7. Mascarpone se smetanou a moučkovým cukrem vyšlehejte do nadýchaného hustého krému.
  8. Připravte si čtyři sklenice. Na dno každé dejte pár kousků ovoce s trochou sirupu.
  9. Do čaje velice krátce, asi na sekundu, namočte rozlomený cukrářský piškot. Máčejte pocukrovanou stranou vzhůru a poté touto stranou dolů pokládejte do sklenic na ovoce. Zakryjte vrstvou smetanového krému. Na krém dejte další namočené kousky piškotů a na ně ovoce. Posypejte trochou mandlí. Zakryjte dalším krémem a nakonec ozdobte zbylým ovocem a sirupem a posypejte mandlemi.

Tip: Likér Cointreau se vám bude hodit i do božských Crêpes Suzette.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Jednoduchá cesta k noblesnímu dezertu. Nadýchaný meruňkový trifle appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek