Středa 27. srpnaSvátek má Venku je 18 °C, Zataženo Déšť

Jen pro vyvolené (a trpělivé). Toto jsou nejexkluzivnější restaurace světa

Forbes Před 6 dny

Nejvyhledávanější světové restaurace, na které se čeká i celý rok a kam se rezervace zasílají poštou, prosluly stejnou měrou svými pořadníky jako degustačními menu. Přinášíme vám přehled těch nejvybranějších, od Maine po Marseille.

Máte hlad? Pokud si myslíte na některou z nejexkluzivnějších světových restaurací, možná budete chtít v mezičase posvačit, jelikož čekací listiny bývají dlouhé… nebo je téměř nemožné se na ně vůbec dostat.

Jídlo je pro řadu lidí hlavní motivací, proč cestovat, a rozmach sociálních sítí otevřel naše oči (a ústa) kulinářským zážitkům po celém světě. Spolu s tím se exponenciálně zvýšila poptávka po stolech v těch nejlepších a nejunikátnějších restauracích.

Mnohé z nich se staly svébytnými destinacemi, kam se sjíždějí hladoví zákazníci ze všech koutů světa především proto, aby ochutnali, co se zrovna vaří.

To způsobilo něco, co můžeme nazvat pořadníkovou mánií. Některé restaurace dnes vyžadují rezervace až rok dopředu a často je zapotřebí složit tučnou zálohu, abyste si zajistili místo u stolu. Jiné se uchýlily k ještě přísnějším opatřením a vytvořily výzvy, které musejí strávníci splnit, aby si mohli stůl vůbec rezervovat.

Poskytovatel platebních služeb Dojo analyzoval objem vyhledávání, čekací lhůty na rezervace a sledovanost na sociálních sítích, aby odhalil nejžádanější restaurace na světě a poukázal na rostoucí poptávku po exkluzivitě a její dopad na pohostinství.

Nejobtížnější rezervace stolu na světě

Cenu za nejhůře dostupnou rezervaci stolu získala restaurace The Lost Kitchen v městečku Freedom ve státě Maine na východním pobřeží Spojených států. Důvod je prostý: každá rezervace je podmíněna náhodou.

Namísto online nebo telefonické rezervace musejí potenciální strávníci zaslat restauraci pohlednici s žádostí o návštěvu včetně jména, adresy, telefonního čísla, e-mailu a rezervačního období. Ty jsou pak náhodně slosovány a vybraným hostům je sdělena radostná novina.

The Lost Kitchen
info Foto Magicpiano, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Přestože to může znít jako spousta námahy pro jednu večeři, The Lost Kitchen nemá o rezervace nouzi. Měsíčně ji na Googlu vyhledá v průměru 66 210 lidí a na Instagramu má přes 350 000 sledujících.

Za pětihodinovou vícechodovou večeři v sezoně letos zaplatíte 295 dolarů (asi 6000 korun) na osobu bez daně, nápojů a spropitného, přičemž večeře se konají každou sobotu od května do října.

Čekání i celý rok

Seznamu dominují restaurace napříč Spojenými státy. Na samém vrcholku stojí podnik Rao’s v New Yorku, kde je až legendárně složité zajistit si volné místo. Od svého otevření v roce 1896 si tato italská restaurace o deseti stolech vydobyla věhlas i prestiž a stejně jako všechny takové podniky se těší loajalitě svých stálých hostů.

Většina stolů je proto trvale rezervována pro ty nejvěrnější zákazníky. Vaší nejlepší šancí na rezervaci jsou známosti (zkuste se spřátelit s některým ze štamgastů!), ale můžete to zkusit i napřímo. Podle zasvěcených bývají nejklidnějšími měsíci leden a srpen, neboť tehdy si stálí hosté častěji berou dovolenou.

Na opačném pobřeží zůstává nejhůře dostupnou restaurací v San Francisku House of Prime Rib, kde se pořádají oslavy ve velkém a podávají se ještě větší steaky. Počet vyhledávání na Googlu přesahuje 90 000 měsíčně a na rezervaci se čeká přibližně rok.

House of Prime Rib
info Foto Zheng Zhou, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Stejně dlouhou čekací dobou vyniká i restaurace Damon Baehrel, třebaže gastronomický zážitek se od House of Prime diametrálně liší.

Jediným majitelem a zaměstnancem je Baehrel, který na své dvanáctiakrové farmě asi 180 kilometrů severně od New Yorku kultivuje zcela autorskou, udržitelnou kuchyni založenou na principu soběstačnosti, kterou nazývá Native Harvest (Tradiční sklizeň). Na Instagramu ho sice sleduje jen 88 uživatelů, avšak pověst ho předchází.

A co Evropa?

Mezi patnáct světových podniků, kde je nejobtížnější získat rezervaci, se zařadily i tři z nejlepších španělských restaurací. Barcelonská restaurace Disfrutar (což v češtině znamená „těšit se z něčeho“) se pyšní třemi michelinskými hvězdami a na stůl se čeká celý rok.

Disfrutar Barcelona
info Foto Disfrutar Barcelona

Pokud je to na vás příliš dlouho, v restauraci El Celler de Can Roca v Gironě je obvyklá rezervační lhůta pouhých 330 dní. A ve dvouhvězdě Mugaritz (jež se pravidelně umisťuje na žebříčcích nejlepších restaurací světa) v gurmánském ráji San Sebastianu je třeba si večer experimentálního stolování pověstného svým rozdělujícím účinkem na strávníky rezervovat jen přibližně 180 dní dopředu.

El Celler de Can Roca
info Foto El Celler de Can Roca

Jinde v Evropě se snad nejznámější a nejsledovanější restaurace na světě, kodaňská Noma, pyšní neuvěřitelnými 246 000 vyhledáváními přes Google měsíčně a více než milionem sledujících na Instagramu.

Navzdory tomu je zde čekací doba obvykle jen devadesát dní, ovšem pokud jste flexibilní a patříte do větší skupiny (ideální je šest až osm strávníků), často seženete rezervaci i dříve.

Restaurace De Librije v nizozemském městě Zwolle se může pochlubit nejen třemi michelinskými hvězdami, ale také zelenou michelinskou hvězdou za špičkový přístup k udržitelné gastronomii a vyniká uměleckou a lahodnou kuchyní. V současné době je restaurace plně obsazena až do srpna 2026, nicméně zájemci se stále mohou zapsat na čekací listinu s nadějí, že se stůl uvolní dříve. I když to hned tak nebude.

Kompletní seznam vybraných restaurací spolu s metodikou jejich hodnocení si můžete prohlédnout na portálu Dojo.

The post Jen pro vyvolené (a trpělivé). Toto jsou nejexkluzivnější restaurace světa appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek