01. červnaSvátek má Venku je 24 °C, Skoro Zataženo Déšť

Jen teď, jen chvilku. Snové rebarborové koláče s rozmarýnem podle šéfcukrářky Almy

Forbes Před 1 dnem

Šťavnatá rebarbora, žloutkový krém, křupavá drobenka a voňavý rozmarýn. Kynuté koláče podle šéfcukrářky Almy Prague Karolíny Žítkové chutnají jako sladká sezona na vrcholu – a stejně rychle zmizí. Upečte si je doma nebo si na ně zajděte na Nové Město. Ale moc dlouho nečekejte, sezona rebarbory je krátká!

Kombinace jemně nakyslé rebarbory, vláčného kynutého těsta a žloutkového krému s rozmarýnem vás překvapí svou harmonií i výrazem. Přesně takové koláče peče Karolína Žítková. Mladá cukrářka s citem pro detaily, která klasiku ráda posouvá dál. A právě tyto koláče během rebarborové sezony v Almě ochutnáte. Nebo si je rovnou upečte doma podle jejího receptu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Kynuté koláče s rebarborou, žloutkovým krémem a rozmarýnem

Na žloutkový krém s rozmarýnem (připravte den předem):

  • 170 ml plnotučného mléka
  • 35 g cukru krupice
  • 2 g soli
  • 40 g žloutků
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 15 g másla
  • 4 g čerstvého rozmarýnu

Postup

  1. Oberte lístky rozmarýnu a krátce je opečte na pánvi, dokud se nerozvoní.
  2. Mléko zahřejte na 40 °C, přidejte rozmarýn a nechte minimálně 60 minut louhovat.
  3. Mléko poté přeceďte a znovu zahřejte na 80 °C.
  4. V míse smíchejte cukr, sůl, žloutky a škrob. Postupně zašlehávejte horké mléko, směs vraťte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne. Musí probublat, aby se provařil škrob.
  5. Nakonec přidejte máslo a vše důkladně promixujte tyčovým mixérem.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Kynuté těsto na 13 koláčů:

  • 90 ml plnotučného mléka
  • 35 g cukru krupice
  • 3 g soli
  • 35 g žloutku
  • 40 g másla
  • 185 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • Kůra z ½ citronu

Dále:

  • 300 g rebarbory
  • 80 g másla
  • 10 ml rumu
  • 1 vejce na potření

Na drobenku:

  • 110 g másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru

Na smažený rozmarýn:

  • 1 snítka rozmarýnu
  • Rostlinný olej
  • Moučkový cukr
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Zahřejte mléko na 35 °C, rozmíchejte v něm špetku cukru a přidejte droždí. Nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy hnětače vložte žloutky, cukr, mouku a nastrouhejte žlutou část citronové kůry. Vzešlý kvásek přidejte k moučné směsi a promíchejte. Jakmile se suroviny spojí, přidejte máslo se solí. Vypracujte těsto – mělo by se přestat lepit na stěny mísy (trvá to přibližně 15 minut).
  3. Těsto rozdělte na díly po 30 g a vytvarujte bochánky. Nechte kynout 90 minut.
  4. Mezitím připravte drobenku, máslo na potření a rozmarýn. Všechny suroviny na žmolenku promíchejte dohromady. Také rozpusťte máslo a přimíchejte rum. Olej zahřejte na 140 °C a smažte v něm rozmarýn asi 2 minuty z každé strany – měl by zůstat zelený. Nechte ho okapat na papírové utěrce, poté obrané lístky smíchejte s moučkovým cukrem.
  5. Skleničkou vytlačte do vykynutých bochánků důlky. Okraje potřete nejdříve rozpuštěným máslem s rumem, poté rozšlehaným vejcem.
  6. Důlky naplňte rozmarýnovým krémem, přidejte nakrájenou rebarboru a koláče posypte drobenkou.
  7. Pečte při 180 °C po dobu 12 až 15 minut. Po upečení potřete máslem s rumem a posypte smaženým rozmarýnem.

Recept poskytla Karolína Žítková, šéfcukrářka restaurace Alma Prague a Kavárna by Alma

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Jen teď, jen chvilku. Snové rebarborové koláče s rozmarýnem podle šéfcukrářky Almy appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek