Kdo jej nemá, jako by na trhu nebyl. Čokolády, kosmetika, míchané drinky, hračky, pamlsky pro domácí zvířata i golfové vybavení – to všechno se dá prodat formou 24 okének s překvapením. Firmám se to podle pozice, kterou si adventní kalendáře na trhu každým rokem ukrojí, nebývale daří.
Čeká se na to se stejným napětím, jako když globální pop star ohlašuje lokace svých dalších koncertů. Módní dům Dior posílá svůj adventní kalendář do prodeje obvykle hned se začátkem podzimu a pokaždé je to nejen designová, ale i marketingová událost.
Letos jeho návrháři pracují s motivy, které napodobují fasádu historického butiku na Avenue Montaigne 30, doplněnou o zlatem svítící motivy šťastných vánočních hvězd, přesně v duchu zakladatele značky Christiana Diora. Po rozevření kalendáře se objeví adventní okénka, kolem nichž krouží motivy cirkusu ztvárněné rukou italského umělce Pietra Ruffa. A za zlatými čísly selekce 24 miniatur ikonických produktů v ceně 650 eur.

Ač Dior představuje každoročně crème de la crème tohoto marketingového žánru, i další kosmetické značky v tento čas posílají do světa své kalendáře.
Francouzská Sisley letos přizvala ke spolupráci britského umělce Luka Edwarda Halla a vznikl adventní kalendář s pětadvaceti okénky znázorňující slavnostně nazdobené divadlo, které se po otevření promění ve skříňku s pestře ilustrovanými přihrádkami a miniaturami pěsticích produktů. Tuto vánoční podívanou firma cení na 18 400 korun.

A po zeleném sametu letos například sáhli kreativci kultovní značky kosmetiky Dr. Barbara Sturm a kalendáře proměnili v luxusní kosmetickou skříňku v ceně 495 eur. Jak říká zakladatelka, německá lékařka Barbara Sturm: „můj oblíbený adventní kalendář mi chystala maminka a plnila ho na každý den malými překvapeními“. Což přesně vystihuje emoce dospělých zákazníků, kteří neváhají utrácet za to, aby si v čase adventu evokovali vzpomínky a pozitivní emoce z dětství.
Kdo byl první, historické prameny neuvádějí. Jisté je, že předchůdci adventních kalendářů se objevili už v devatenáctém století v Německu, kdy si děti značily dny do Vánoc svíčkami nebo obrázky. Čokoláda a sladkosti přišly až později, nicméně poslední desítky let se právě čokoláda stala symbolem adventního čekání.
Jenže v posledních letech nabral byznys kolem adventních kalendářů nebývalou rychlost i kreativitu, která se v tržbách proměňuje v cifry se šesti nulami. A to jak firmám, které kalendáře prodávají, tak těm, které je vyrábějí. Právě pro ně jde o jeden z nejkomplexnějších marketingových projektů.
„I když celý proces, od nápadu po dodání kalendáře, trvá běžně dvanáct až osmnáct měsíců, není zde prostor pro žádnou zásadní chybu, vše musí fungovat jako dobře sehraný orchestr. Na projektu spolupracují designéři, obaloví inženýři, nákupní oddělení, kvalita, výrobní oddělení i logistika,“ říká Jan Vrátil, CEO společnosti Marvinpac, která vyrábí adventní kalendáře pro kávový gigant Nespresso nebo populární kosmetický brand Typology Paris.

A když společnost Logik připravila kalendář pro tuzemského výrobce müsli Mixit, vyneslo jí to rovnou ocenění v soutěži Obal roku 2025.
„Adventní kalendáře se dnes objevují v mnoha variantách – od kosmetiky, potravin, doplňků stravy, čajů, alkoholu až po pamlsky pro domácí mazlíčky. Možnosti jsou skutečně široké,“ říká Šárka Rubešová, obchodní ředitelka Logiku.

Letošní výzvou pro ně byl sytě červený adventní kamion pro značku Royal Jerky, z nějž se díky funkčním kolečkům může stát i hračka pro děti. Kalendář pro psy a kočky od společnosti Vafo zase vytvořili kompletně celý z kartonu. Což přesně vystihuje dva aktuální trendy: první by se dal nazvat „papír first“, druhý pak důrazem na design, který překvapí a ohromí.
Populární amsterodamský brand Rituals tak například uvádí každým rokem na globální trh hned několik variant svých kalendářů. „Obsahují kombinaci našich stálých produktů i limitovaných edic, které jsou připravovány exkluzivně pro vánoční sezonu. Na vybraných trzích je navíc dostupná i speciální pánská verze kalendáře. Design a celkový koncept zůstávají jednotné napříč zeměmi, drobné rozdíly se mohou týkat lokální dostupnosti produktů či preferencí zákazníků,“ vysvětluje pro Forbes Kristýna Piskačová z marketingového oddělení značky.

Po vzoru velkých firem se pro adventní kalendáře rozhodují čím dál častěji i menší firmy. „Rozhodli jsme se jej prodávat, protože je na trhu málo adventních kalendářů s kvalitní čokoládou. A degustační čokoládový adventní kalendář není na trhu žádný. Všechny naše čokolády jsou bean-to-bar bez lepku, lecitinu, umělých barviv i palmového oleje a jsou oceněné medailemi ze světových soutěží,“ uvedla Michaela Dohnálková, zakladatelka a majitelka společnosti Míšina čokoláda.

„Pro mnoho firem je to strategický nástroj předvánoční komunikace. Věnují mu značné množství času, kreativity i finančních prostředků – a výsledek nejen podporuje prodej, ale zároveň posiluje značku a vztah se zákazníky,“ dodává Šárka Rubešová, která řídí obchodní strategii firmy Logik.
„Firmy adventní kalendáře milují,“ souhlasí Jan Vrátil, šéf Marvinpacu. Důvodů je mnoho. Celé portfolio své značky dokážou představit v jednom balení, což má vliv na další předvánoční prodeje, posilují loajalitu zákazníků ke svému brandu a zároveň jim zlatavé či červené záblesky evokující luxus pomáhají vytvořit prémiový image. „Mnoho našich klientů potvrzuje, že právě adventní kalendář je jejich nejúspěšnějším sezonním produktem roku,“ uzavírá Jan Vrátil.
The post Kouzlo svátečního odpočítávání peněz. Klíč k vánočním tržbám je adventní kalendář appeared first on Forbes.