Pondělí 15. záříSvátek má Venku je 13 °C, Skoro Zataženo

Krémová čočka znamenité chuti. Dal makhani stojí za poctivou přípravu

Forbes Před 3 hodinami

Na dal makhani se vyplatí si počkat. Tento lahodný indický pokrm je právě díky dlouhému pomalému vaření opravdu chuťově znamenitý. Hedvábné krémovitosti přispívá máslo se smetanou, které se do jídla vmíchá na úplný závěr. Odtud vyplývá také samotný název – dal představuje jakékoli luštěniny (třeba i mungo fazole jako v případě indického mungo dalu) a makhani zmíněné máslo. Listy pískavice, ať už čerstvé, nebo sušené, pokrm závěrem chuťově velmi příjemně prohloubí.

Dal makhani – indická krémová černá čočka s červenými fazolemi

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 250 g celé černé čočky
  • 100 g červených fazolí
  • 2 bobkové listy
  • 2cm kousek čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku

Na rajčatový základ:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • ½ lžičky celého římského kmínu
  • 3 hřebíčky
  • 3 kardamomy
  • 1 svitek skořice
  • 1 cibule
  • 2cm kousek čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička koření garam masala
  • Mleté chilli nebo kajenský pepř (dle chuti)
  • 300 g rajčatového pyré

Na dokončení:

  • 70 g másla
  • 140 ml 33% smetany ke šlehání + na zakápnutí
  • Sůl
  • Microgreens pískavice (řecké seno)
  • Naan nebo rýže k podávání
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Čočku a fazole důkladně propláchněte a nechte alespoň 8 hodin (nebo přes noc) namáčet. Luštěniny poté propláchněte, dejte do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody.
  2. Přihoďte bobkové listy, oloupaný zázvor i česnek vcelku a na mírném plameni vařte asi 1,5 hodiny (v tlakovém hrnci postačí cca 30 až 40 minut). Po uvaření koření vyjměte. Čočku s fazolemi můžete lehce pomačkat.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm celé koření (kmín, hřebíček, kardamom, skořici). Krátce orestujte a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Opečte ji dozlatova a přidejte nastrouhaný zázvor s česnekem.  
  4. Nechte rozvonět a vmíchejte protlak s mletým kořením (koriandr, garam masala, chilli). Krátce osmahněte a přidejte rajčatové pyré. Na mírném plameni povařte asi 15 minut do zhoustnutí.
  5. Přidejte uvařenou čočku s fazolemi. Přilijte dle potřeby asi 2 hrnky vody a na nízkém plameni nechte jemně probublávat 1,5 až 2 hodiny – čím déle, tím lépe pro celkovou chuť i krémovitost pokrmu. Občas obsah pánve promíchejte.
  6. Nakonec vmíchejte plátky másla a po rozpuštění i smetanu pokojové teploty. Podle chuti osolte a posypejte lístky pískavice. Jednotlivé porce zakápněte další smetanou a podávejte s indickým naanem nebo rýží basmati.

Tipy & triky

Vyzkoušejte i další indické pokrmy, jako lahodné butter chicken, vydatnou chana masalu, vegetariánské Aloo gobi, tikka masalu s domácím paneerem nebo úžasný palak paneer.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Krémová čočka znamenité chuti. Dal makhani stojí za poctivou přípravu appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek