Sobota 02. srpnaSvátek má Venku je 15 °C, Skoro Jasno

Letní klasika bez dřiny. Nejlehčí verze plněných paprik s rajskou

Forbes Před 18 hodinami

Dobře, ještě jednodušší varianta je si na plněné papriky zajít, ale příprava domácí verze z trouby vám určitě nezabere víc času než najít místo, kde je dělají, a kde je navíc dělají dobré. Alespoň jednou za prázdniny si tuto voňavou zeleninovou klasiku upečte, je opravdu snadná a chutná jako léto!

Když mám čas, tak skoro každé jídlo začínám dozlatova orestovanou cibulkou a česnekem, ale od doby, co mám děti (a tedy nemám čas), jdou určité zásady stranou. Proto mě baví rychlé plněné papriky z trouby, jak je dělá kulinářka Maškrtnica – vše zkrátka jen společně upečete, zeleninu v omáčce rozmixujete a hotovo. Na chuti přitom takové papriky nijak nestrádají oproti těm poctivějším.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Jednoduché plněné papriky s rajskou omáčkou z trouby

Na 6 porcí potřebujete:

  • 600 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 vejce (lze vynechat)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • Sůl & pepř
  • 6 polních paprik

Na rajčatovou omáčku:

  • 400g plechovka drcených nebo 600 g čerstvých rajčat
  • 70 g rajčatového protlaku (3 lžíce)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky nebo lžička bylinek (tymián, oregano, bazalka)
  • Sůl & pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání nebo 2 lžíce másla

Postup

  1. Maso dobře promíchejte s hořčicí, vejcem (to ani není nutné), prolisovaným česnekem, paprikou, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Výborně funguje Juliany trik s mixérem, kde se vše snadno propracuje a maso pak nepraská.
  2. Z paprik odřízněte vršek, nožíkem či rukou vydlabejte semínka, rukama nebo lžičkou naplňte masovou směsí a přiklopte vršky. Můžete zajistit párátky nebo vršky ani nepoužít a jejich okrojky bez stopek upéct v omáčce. Maso vyjde na 5 až 6 paprik.
  3. V pekáči smíchejte plechovku drcených rajčat (nebo rozčtvrcená čerstvá), protlak, nahrubo nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, veškeré koření a sůl (pepř se mi nechce z omáčky lovit, proto používám čerstvě mletý až na závěr; stejně tak hřebíček dávám spíše mletý), plechovku vypláchněte trochou vody, nalijte ji do pekáče a do omáčky vložte papriky.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C nejprve 15 až 20 minut bez poklice, pak přiklopte a dopékejte dalších asi 45 minut. Celkově plněným paprikám většinou stačí v troubě hodina.
  5. Poté vyndejte papriky, odstraňte koření, omáčku tyčovým mixérem rozmixujte, zjemněte smetanou nebo máslem, opepřete a případně dosolte či doslaďte. Kdyby v omáčce zůstávaly slupky zeleniny, ještě ji propasírujte.
  6. Podávejte s rýží, snadným hrnkovým knedlíkem nebo klidně jen s dobrým chlebem.

Tipy & triky

  • Do masa vmíchejte hrst syrové rýže, během pečení nabude a vyplní tak všechny mezírky v paprikách.
  • Když vám nějaké maso zbude, vytvarujte z něj koule a upečte spolu s paprikami.
  • Naplnit můžete po řeckém vzoru i rajčata.
  • Papriky se nejlépe ohřívají nakrájené na menší kousky.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Letní klasika bez dřiny. Nejlehčí verze plněných paprik s rajskou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek