Zralé broskve, zlatavý karamel a nadýchané máslové těsto. Tenhle koláč chutná jako léto ve starobylém ovocném sadu. Nečekejte ale žádné složitosti, jen pár surovin a jednoduchý „wow“ efekt obráceného koláče, který funguje pokaždé.

Broskvový obrácený koláč s karamelem
Na 24cm formu potřebujete:
- 80 g cukru krupice
- 1 špetka soli
- 2 lžíce vody
- 4 zralé broskve
Na těsto:
- 125 g změklého másla
- 100 g cukru krupice (lze i třtinový)
- 2 vejce
- 80 ml kefíru, podmáslí či jogurtu
- 140 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 špetka soli
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky muškátu

Postup
- Na dno formy s odnímatelnými okraji skřípněte arch pečicího papíru a boky vymažte máslem. Broskve nakrájejte na osminky.
- Cukr s vodou a solí rozpusťte v rendlíku na zlatavý karamel. Když začne zlátnout, bedlivě ho hlídejte, aby příliš neztmavl a nezhořkl. Jakmile je cukr zcela rozpuštěný a zlatavý (celkem vám příprava karamelu zabere 5 až 10 minut), ihned ho nalijte do připravené formy a řeznou stranou dolů na něj vyskládejte broskve.
- Troubu vyhřejte na 175 °C. Do změklého másla postupně zašlehejte cukr, vejce, kefír, mouku, kypřicí prášek, sůl a koření. Těsto rozetřete na broskve a pečte 35 až 40 minut nebo až špejle zapíchnutá do těsta vyjde čistá.
- Po upečení nechte koláč pár minut zchladnout, pak odstraňte boky formy, překlopte na talíř a sundejte i dno a pečicí papír.
Tipy & triky
- Místo broskví se hodí také nektarinky nebo meruňky. Do mezer můžete pro efekt poházet pár borůvek či ostružin.
- Podávejte se zakysanou smetanou, tučným jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou.
- Pro extra lesklý povrch vychladlý koláč potřete zahřátým meruňkovým nebo jiným džemem.

The post Léto naruby. Obrácený broskvový koláč s karamelem je sladká jistota appeared first on Forbes.