Pátek 01. srpnaSvátek má Venku je 14 °C, Skoro Zataženo

Léto naruby. Obrácený broskvový koláč s karamelem je sladká jistota

Forbes Před 22 hodinami

Zralé broskve, zlatavý karamel a nadýchané máslové těsto. Tenhle koláč chutná jako léto ve starobylém ovocném sadu. Nečekejte ale žádné složitosti, jen pár surovin a jednoduchý „wow“ efekt obráceného koláče, který funguje pokaždé.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Broskvový obrácený koláč s karamelem

Na 24cm formu potřebujete:

  • 80 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce vody
  • 4 zralé broskve

Na těsto:

  • 125 g změklého másla
  • 100 g cukru krupice (lze i třtinový)
  • 2 vejce
  • 80 ml kefíru, podmáslí či jogurtu
  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Na dno formy s odnímatelnými okraji skřípněte arch pečicího papíru a boky vymažte máslem. Broskve nakrájejte na osminky.
  2. Cukr s vodou a solí rozpusťte v rendlíku na zlatavý karamel. Když začne zlátnout, bedlivě ho hlídejte, aby příliš neztmavl a nezhořkl. Jakmile je cukr zcela rozpuštěný a zlatavý (celkem vám příprava karamelu zabere 5 až 10 minut), ihned ho nalijte do připravené formy a řeznou stranou dolů na něj vyskládejte broskve.
  3. Troubu vyhřejte na 175 °C. Do změklého másla postupně zašlehejte cukr, vejce, kefír, mouku, kypřicí prášek, sůl a koření. Těsto rozetřete na broskve a pečte 35 až 40 minut nebo až špejle zapíchnutá do těsta vyjde čistá.
  4. Po upečení nechte koláč pár minut zchladnout, pak odstraňte boky formy, překlopte na talíř a sundejte i dno a pečicí papír.

Tipy & triky

  • Místo broskví se hodí také nektarinky nebo meruňky. Do mezer můžete pro efekt poházet pár borůvek či ostružin.
  • Podávejte se zakysanou smetanou, tučným jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou.
  • Pro extra lesklý povrch vychladlý koláč potřete zahřátým meruňkovým nebo jiným džemem.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Léto naruby. Obrácený broskvový koláč s karamelem je sladká jistota appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek