Středa 08. říjnaSvátek má Venku je 14 °C, Zataženo

Losos s pistáciovou krustou aneb fine dining do půl hodiny

Forbes Před 17 hodinami

Losos v pistáciové krustě je jídlo, které vás dostane na první pohled. A ještě víc na první sousto – jemná ryba, křupavé pistácie a hladké hráškové pyré jsou kombinace, která z obyčejné večeře udělá zážitek jako z finediningové restaurace.

Tento recept je dokonalou kombinací textur: křupavá ořechová krusta, šťavnatý losos a krémové pyré. Losos pečený v pistáciích je kompromisem mezi rychlým a zdravým jídlem a fine dining zážitkem. Ideální, když chcete jíst dobře, ale nemáte čas stát hodiny v kuchyni.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Pečený losos s pistáciovou krustou a hráškovým pyré

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 filety z lososa po cca 200 g
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl & pepř
  • 50 g vyloupaných nesolených pistácií

Na pyré:

  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci másla
  • 250 g mrazeného hrášku
  • 100 g kuřecího či zeleninového vývaru
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • Citron
  • Čerstvý hrášek
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C na horkovzduch a malý pekáček vystelte pečicím papírem. V misce smíchejte olivový olej, javorový sirup, hořčici, prolisovaný česnek, sůl a čerstvě mletý pepř. Filety lososa osušte, přendejte do pekáčku kůží dolů a potřete ze všech stran cca polovinou marinády. K druhé polovině nasypte najemno nasekané pistácie a vytvořte hustou drobivou směs.
  2. Vršek filetů poklaďte pistáciovou směsí do hladké vrstvy a mírně ji přitlačte k masu, aby vznikla dokonalá krusta. Vložte do předehřáté trouby na 20 minut, losos by měl zůstat krásně vláčný a pistácie mírně opečené.
  3. Mezitím připravte hráškové pyré. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na tenké plátky. Rozpalte malý hrnec se lžící másla, jakmile je horké, přidejte do něj pokrájenou cibuli a za občasného promíchání ji nechte zesklovatět. K cibuli přidejte také plátky česneku a mírně je opečte, následně přisypte hrášek a další minutu za stálého míchání zahřívejte.
  4. Směs zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte pár minut, dokud není hrášek měkký. Rozmixujte ho ponorným mixérem. Pokud je pyré až moc tekuté, zrudukujte ho, pokud naopak řídké, přilijte trochu vývaru. Pokud chcete mít pyré opravdu hladké, přepasírujte ho přes jemné sítko.
  5. Na talíře rozdělte hráškové pyré, přidejte upečené filety, citron a čerstvý hrášek na ozdobu.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Losos s pistáciovou krustou aneb fine dining do půl hodiny appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek