Když chcete péct, jak velí tradice, ale celá svatomartinská husa pro vás není to pravé, přicházejí na scénu konfitovaná kachní stehna. Zvládnete je s minimem času a s maximálním úspěchem, takže vám zbude čas i na skvělé chlupaté knedlíky a dušené červené zelí ovoněné skořicí. Toto staročeské trio bude vaším esem v rukávu i před velkými gurmány.
Pro někoho může být příprava svatomartinské husy z časových důvodů nedostupná, z ekonomického pohledu se nemusí zdát ani efektivní a někdo zkrátka dává přednost kachně před husou. Konfitovaná kachní stehna zvládnete do čtyř hodin připravit tak, aby byla krásně měkká, šťavnatá a chutná. Než se upečou, stihnete připravit i knedlíky a zelí, bez kterých by beztak taková staročeská hostina nebyla ono.
Může to znít složitě, prakticky ale na konfitovaných kachních stehnech nic složitého není. Díky pomalé lázni v tuku bude maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté, což si ostatně můžete potvrdit i na konfitovaných krůtích stehnech nebo dokonce lososovi konfitovaném v olivovém oleji.
Konfitovaná kachní stehna s chlupatými knedlíky a zelím
Na 2 porce potřebujete:
- 2 kachní stehna
- Sůl & pepř
- 4 stroužky česneku
- Několik snítek tymiánu
- Několik snítek rozmarýnu
- 350 g kachního sádla (popř. husího či vepřového)
Chlupaté knedlíky (10 ks):
- 150 g brambor vařených ve slupce (oloupaných)
- 150 g syrových brambor (oloupaných)
- 1 vejce
- 180 g hrubé mouky
- 1 lžička bramborového škrobu
- Sůl
- Sádlo na omaštění
Dušené zelí:
- 1 červená cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 sklenice červeného zelí
- Mletá skořice
Postup
- Kachní stehna ze všech stran dobře osolte a opepřete.
- Stroužky česneku lehce rozmáčkněte nožem, aby praskly. Spolu s několika snítkami bylinek vložte do malého pekáčku – tak velkého, aby se do něj natěsno vešla obě stehna a zůstalo co nejméně prázdného místa okolo.
- Sádlo pozvolna zahřejte, aby se rozpustilo, ale nebylo horké. Nalijte do pekáčku ke stehnům. Lijte spíše ke straně, abyste nespláchli sůl a pepř z kůže. Pekáček zakryjte poklicí nebo utěsněte alobalem. Při 140 °C pečte 3 hodiny.
- Po 3 hodinách opatrně přendejte stehna na plech, potřete sádlem a při 200 °C pečte dozlatova. Bude to trvat asi 30 minut.
- Než se upečou stehna, připravte si přílohu. Do většího hrnce dejte vařit vodu. Brambory vařené ve slupce nastrouhejte do mísy nahrubo. Syrové brambory nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, mouku, bramborový škrob a sůl a dobře promíchejte.
- Vroucí vodu v hrnci osolte. Polévkovou lžící namočenou ve vodě odkrajujte kousek po kousku bramborové těsto a druhou vlhkou lžící trochu dotvarujte. Nemusíte knedlík lžícemi uhlazovat, brambory z nich budou trochu vyčuhovat – od toho nesou název chlupaté. Vykrájené knedlíky, respektive noky, rovnou vkládejte do vroucí osolené vody. Přiklopené vařte 7 minut. Poté vyndejte na talíř a pomastěte trochou sádla z kachny.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Posypejte cukrem a míchejte, dokud nezačne karamelizovat. Zelí sceďte a vložte do hrnce. Poprašte trochou skořice, podlijte asi 50 ml vody a dobře promíchejte. Duste 10 až 15 minut.
- Právě dopečenou kachnu servírujte s chlupatými knedlíky a zelím.
The post Minimum úsilí, maximální úspěch. Konfitovaná kachna, chlupaté knedlíky & skořicové zelí appeared first on Forbes.











