Úterý 11. listopaduSvátek má Venku je 6 °C, Zataženo Déšť

Minimum úsilí, maximální úspěch. Konfitovaná kachna, chlupaté knedlíky & skořicové zelí

Forbes Před 5 hodinami

Když chcete péct, jak velí tradice, ale celá svatomartinská husa pro vás není to pravé, přicházejí na scénu konfitovaná kachní stehna. Zvládnete je s minimem času a s maximálním úspěchem, takže vám zbude čas i na skvělé chlupaté knedlíky a dušené červené zelí ovoněné skořicí. Toto staročeské trio bude vaším esem v rukávu i před velkými gurmány.

Pro někoho může být příprava svatomartinské husy z časových důvodů nedostupná, z ekonomického pohledu se nemusí zdát ani efektivní a někdo zkrátka dává přednost kachně před husou. Konfitovaná kachní stehna zvládnete do čtyř hodin připravit tak, aby byla krásně měkká, šťavnatá a chutná. Než se upečou, stihnete připravit i knedlíky a zelí, bez kterých by beztak taková staročeská hostina nebyla ono.

Může to znít složitě, prakticky ale na konfitovaných kachních stehnech nic složitého není. Díky pomalé lázni v tuku bude maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté, což si ostatně můžete potvrdit i na konfitovaných krůtích stehnech nebo dokonce lososovi konfitovaném v olivovém oleji.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Konfitovaná kachní stehna s chlupatými knedlíky a zelím

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 kachní stehna
  • Sůl & pepř
  • 4 stroužky česneku
  • Několik snítek tymiánu
  • Několik snítek rozmarýnu
  • 350 g kachního sádla (popř. husího či vepřového)

Chlupaté knedlíky (10 ks):

  • 150 g brambor vařených ve slupce (oloupaných)
  • 150 g syrových brambor (oloupaných)
  • 1 vejce
  • 180 g hrubé mouky
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • Sůl
  • Sádlo na omaštění

Dušené zelí:

  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 sklenice červeného zelí
  • Mletá skořice
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Kachní stehna ze všech stran dobře osolte a opepřete.
  2. Stroužky česneku lehce rozmáčkněte nožem, aby praskly. Spolu s několika snítkami bylinek vložte do malého pekáčku – tak velkého, aby se do něj natěsno vešla obě stehna a zůstalo co nejméně prázdného místa okolo.
  3. Sádlo pozvolna zahřejte, aby se rozpustilo, ale nebylo horké. Nalijte do pekáčku ke stehnům. Lijte spíše ke straně, abyste nespláchli sůl a pepř z kůže. Pekáček zakryjte poklicí nebo utěsněte alobalem. Při 140 °C pečte 3 hodiny.
  4. Po 3 hodinách opatrně přendejte stehna na plech, potřete sádlem a při 200 °C pečte dozlatova. Bude to trvat asi 30 minut.
  5. Než se upečou stehna, připravte si přílohu. Do většího hrnce dejte vařit vodu. Brambory vařené ve slupce nastrouhejte do mísy nahrubo. Syrové brambory nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, mouku, bramborový škrob a sůl a dobře promíchejte.
  6. Vroucí vodu v hrnci osolte. Polévkovou lžící namočenou ve vodě odkrajujte kousek po kousku bramborové těsto a druhou vlhkou lžící trochu dotvarujte. Nemusíte knedlík lžícemi uhlazovat, brambory z nich budou trochu vyčuhovat – od toho nesou název chlupaté. Vykrájené knedlíky, respektive noky, rovnou vkládejte do vroucí osolené vody. Přiklopené vařte 7 minut. Poté vyndejte na talíř a pomastěte trochou sádla z kachny.
  7. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Posypejte cukrem a míchejte, dokud nezačne karamelizovat. Zelí sceďte a vložte do hrnce. Poprašte trochou skořice, podlijte asi 50 ml vody a dobře promíchejte. Duste 10 až 15 minut.
  8. Právě dopečenou kachnu servírujte s chlupatými knedlíky a zelím.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Minimum úsilí, maximální úspěch. Konfitovaná kachna, chlupaté knedlíky & skořicové zelí appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek