Konfitovaný česnek nemá se svým ostrým syrovým bratrancem nic společného. Pomalu tažený v olivovém oleji zesládne, lehce zkaramelizuje a promění se v krémový základ pro hedvábný sezamový dip, který budete chtít jíst úplně ke všemu.
Jemná česneková pomazánka z čerstvého sýru a sezamu je hotová během chvilky a hodí se jak k pečivu, krekrům a čerstvé zelenině, tak k pečenému masu, bramborám nebo jako omáčka na těstoviny. Naprosto famózní pak je v čerstvě upečené pitě s falafelem nebo zbytky pečeného kuřete a grilovanou zeleninou.
Česneková pomazánka se sýrem (z konfitovaného česneku a sezamu)
Potřebujete:
- 1 až 2 palice česneku
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 špetka (uzených) chilli vloček
- 12 lžic olivového oleje
- 250 g čerstvého smetanového sýru
- 2 lžíce sekané petržele nebo pažitky
- ½ lžičky soli
Postup
- Jednu velkou nebo dvě menší palice česneku oloupejte a spolu se sezamem a chilli zalijte v malinkém rendlíku olejem tak, aby byl všechen ponořený. Za občasného míchání ho asi 15 minut (klidně však déle) na mírném ohni zahřívejte, až česnek zcela změkne a začne zlátnout. Hlídejte ale, aby se vám nespálil. Část oleje sceďte a nechte chvíli vychladnout.
- Do misky dejte žervé, česnek se sezamem, nasekanou petržel či pažitku a sůl a vidličkou rozmačkejte na pomazánku, nemusí být zcela hladká. Dle potřeby zřeďte česnekovým olejem nebo dochuťte solí či citronovou šťávou.
- Před podáváním hojně pokapejte česnekovým olejem, zbylý použijte na další vaření, krásně ovoní třeba omáčku na těstoviny, krevety či brambory.
- Sezamový dip podávejte s krekry a čerstvou zeleninou, na chleba či do wrapu jako pomazánku, ke grilovanému a pečenému masu či zelenině, do plněných pečených brambor nebo jako omáčku na špagety.
The post Nebojte se česneku. V jemném sezamovém dipu se s vámi pomazlí, ale nekousne appeared first on Forbes.











