16. listopaduSvátek má Otmar Venku je 6 °C, Skoro Zataženo

Nebojte se česneku. V jemném sezamovém dipu se s vámi pomazlí, ale nekousne

Forbes Před 2 hodinami

Konfitovaný česnek nemá se svým ostrým syrovým bratrancem nic společného. Pomalu tažený v olivovém oleji zesládne, lehce zkaramelizuje a promění se v krémový základ pro hedvábný sezamový dip, který budete chtít jíst úplně ke všemu. 

Jemná česneková pomazánka z čerstvého sýru a sezamu je hotová během chvilky a hodí se jak k pečivu, krekrům a čerstvé zelenině, tak k pečenému masu, bramborám nebo jako omáčka na těstoviny. Naprosto famózní pak je v čerstvě upečené pitěfalafelem nebo zbytky pečeného kuřete a grilovanou zeleninou.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Česneková pomazánka se sýrem (z konfitovaného česneku a sezamu)

Potřebujete:

  • 1 až 2 palice česneku
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 špetka (uzených) chilli vloček
  • 12 lžic olivového oleje
  • 250 g čerstvého smetanového sýru
  • 2 lžíce sekané petržele nebo pažitky
  • ½ lžičky soli
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Jednu velkou nebo dvě menší palice česneku oloupejte a spolu se sezamem a chilli zalijte v malinkém rendlíku olejem tak, aby byl všechen ponořený. Za občasného míchání ho asi 15 minut (klidně však déle) na mírném ohni zahřívejte, až česnek zcela změkne a začne zlátnout. Hlídejte ale, aby se vám nespálil. Část oleje sceďte a nechte chvíli vychladnout.
  2. Do misky dejte žervé, česnek se sezamem, nasekanou petržel či pažitku a sůl a vidličkou rozmačkejte na pomazánku, nemusí být zcela hladká. Dle potřeby zřeďte česnekovým olejem nebo dochuťte solí či citronovou šťávou.
  3. Před podáváním hojně pokapejte česnekovým olejem, zbylý použijte na další vaření, krásně ovoní třeba omáčku na těstoviny, krevety či brambory.
  4. Sezamový dip podávejte s krekry a čerstvou zeleninou, na chleba či do wrapu jako pomazánku, ke grilovanému a pečenému masu či zelenině, do plněných pečených brambor nebo jako omáčku na špagety.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Nebojte se česneku. V jemném sezamovém dipu se s vámi pomazlí, ale nekousne appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek