Pátek 17. říjnaSvátek má Venku je 9 °C, Zataženo Déšť

Nová éra české gastronomie. První Průvodce Michelin pro Česko vyjde v prosinci

Forbes Před 20 hodinami

Poprvé v historii vzniká samostatný výběr Průvodce Michelin, který pokryje celé Česko. Inspektoři společnosti letos ochutnávají napříč republikou českou kuchyni a hledají u nás ty nejlepší gastronomické zážitky. Nový výběr představí společnost 11. prosince 2025 v Mariánských Lázních během slavnostního večera za účasti tuzemských šéfkuchařů, zástupců regionů a dalších osobností z gastronomického světa.

Česko se letos zařadí mezi evropské země s vlastním Průvodcem Michelin. Nový výběr nabídne podniky z celé země – od fine diningových restaurací po tradiční podniky, které staví na lokálních surovinách a poctivé kuchyni.

„Spolupráce s Průvodcem Michelin otevírá novou kapitolu v budování image Česka jako destinace, která kromě historických památek, přírodních krás a široké nabídky možností pro aktivní odpočinek, vyniká i špičkovou gastronomií. Ocenění Průvodce Michelin je celosvětově uznávaným symbolem kulinářské excelence a jeho přítomnost v Česku pomůže zvýšit mezinárodní povědomí o naší kuchyni,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

„Zároveň přiláká náročnější klientelu, která ocení kvalitu, inovace i lokální suroviny. Jsme rádi, že Česko tuto možnost dostalo a rozhodně ji naplno v rámci našich kampaní využijeme,“ dodává Reismüller.

Anonymní inspektoři hodnotí restaurace podle přísných mezinárodních kritérií. Udělují hvězdy MICHELIN – jednu, dvě nebo tři – a také prestižní ocenění Bib Gourmand provozovnám s výborným jídlem za rozumnou cenu. Zelená hvězda Michelin vyzdvihuje komunitu odhodlaných šéfkuchařů, kteří přetvářejí gastronomii prostřednictvím inovativních postupů.

Podle dat VISA připadla v roce 2023 téměř čtvrtina všech výdajů zahraničních turistů v Česku na gastronomii, z toho osmdesát procent na konzumaci v restauracích. Během týdne turisté utráceli za jídlo nejvíce v letní sezóně. Jejich víkendové výdaje pak byly stabilní v celém roce.

Cestování za gastronomií patří mezi světové trendy a Česko se může pyšnit bohatou a rozmanitou gastronomickou scénou, která spojuje tradiční české chutě s vlivy sousedních zemí a mezinárodních trendů. Vyniká vydatnými pokrmy z lokálních ingrediencí – od zvěřiny a ryb ze zdejších vod až po sezónní zeleninu a lesní ovoce, doplněné nejen legendárním českým pivem, ale také kvalitním moravským a českým vínem.

„Přestože si pod termínem „michelinská restaurace“ většina lidí představí jen ty nejdražší podniky, prestižní ocenění přidělují inspektoři i provozovnám s kuchyní za dostupnou cenu. Často je získávají podniky, které vaří z místních surovin a přinášejí radost i autenticitu. To přesně odpovídá filozofii agentury CzechTourism a udržitelného cestovního ruchu,“ doplňuje ředitelka Odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce Tereza Hofmanová.

Tříletá spolupráce Česka s Průvodcem Michelin se rozběhla v letošním roce. Na jejím základě inspektoři každý rok sestaví jeho elektronickou podobu s výběrem nejlepších tuzemských restaurací a Průvodce Michelin bude spravovat a aktualizovat českou sekci na webu https://guide.michelin.com/cz/en.

Česko se tímto krokem řadí po bok kulinářských destinací, jako je Francie, Itálie, Španělsko nebo Slovinsko, kde Průvodce MICHELIN podporuje rozvoj kulinářského cestování.

Slavnostní představení nového průvodce proběhne v Mariánských Lázních za účasti zhruba dvou stovek hostů. Česká gastronomie vstoupí do nové éry – s větším sebevědomím, prestiží a chutí ukázat světu, že Česko chutná skvěle.

https://forbes.cz/tri-kralove-developeri-dospiva-koleilat-a-soural-ve-spolecnem-rozhovoru/
banner

The post Nová éra české gastronomie. První Průvodce Michelin pro Česko vyjde v prosinci appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek