Furiant je člověk, který se rád ukazuje, chlubí, předvádí, dělá dojem, často i trochu přehání nebo riskuje. Platí to taky o novém cukrářském pop-upu stejného názvu, který otevřel na pražském Smetanově nábřeží? Do jisté míry ano.
Za pop-up cukrárnou v prostorách restaurace Parnas na Smetanově nábřeží stojí Jiří Matějka, také šéfcukrář kavárny Slavia, a majitel Jozef Onderka. Ten provozuje i zmíněnou kavárnu Slavia, SmetanaQ a koktejlový bar Forbína.
„Jsme nadšení z toho, jak to funguje a jaký je zájem o opravdu českou cukrárnu. Máme za sebou dva týdny a zájem je enormní, upřímně nás to překvapilo,“ shodují se.
Otevřeno mají od čtvrtka do neděle a každý den vyprodali, nebo dokonce museli zavřít dřív, nebylo co prodávat. Kapacitu vyrábět o moc víc nemají a nafukovat počty na úkor kvality nebudou, potřebovali by další ruce navíc.
„Nápad na cukrářský pop-up jsme měli už dřív, Jiří měl ale koncept mnohem vymakanější. Parnas bereme jako takové naše centrum testování konceptů, tak jsme se Furianta rozhodli vyzkoušet tady,“ popisuje Onderka rozhodnutí.
Spolu s Matějkou pop-up vyladili během jedné cesty do Berlína. Matějka téměř pět let působil jako šéfcukrář karlínské Esky, poslední tři roky žil a pracoval v Berlíně, kam se odjel učit dělat croissanty.
„Nápad mít něco vlastního vznikl už v Esce, ale táhlo mě to spíš k fine diningu a vzhlížel jsem k berlínské Codě (restaurace se dvěma michelinskými hvězdami, jejíž menu je inspirované jen dezerty, pozn. red.). Česká cukrařina mi připadala taková nízká, že bych měl na víc. To se ale změnilo v Berlíně. Začalo mi tam české sladké chybět a s kamarádem jsme pro zábavu vytvořili berlínského Furianta,“ popisuje Matějka svůj nápad.
Furiant je čistě česká cukrárna a pekárna. „Unikátem české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Občas se někde objevují nebo jsou místa, která se věnují některému z nich, ale nikde nejsou koncentrovaná,“ dodává Matějka.
Jak se naučil v Esce, soustřeďuje se na lokálnost a sezonnost, což u formátu pop-upu skvěle funguje. Pracují s českou moukou, řemeslnou čokoládou od Herůfků, mléčnými výrobky z farmy Struhy, český mák si melou na ručním mlýnku, aby vyzdvihli jeho oříškovou chuť, kávu mají z vlastní pražírny.

Menu se obměňuje každý týden, takže pokaždé máte šanci ochutnat něco nového. Některé ze stálic ale budou zůstávat, třeba poctivá krupicová kaše, takový místní signature. Připravují ji ze dvou druhů krupice, celozrnné špaldové a klasické pšeničné. Je zalitá vanilkovým hnědým máslem a posypaná gr*nkem.
Gr*nko má hvězdičku v názvu záměrně, je to mix single origin naturálního kakaa od Herůfků, cukru, vanilky a trochy soli. Jestli něco připomíná dětství, tak je to tohle, možná ještě o level výš. A dokážou ho připravit i ve veganské variantě s hrachovým mlékem.
My jsme ochutnali ještě furiantskou variaci na rýžový nákyp v podobě krásně krémové rýžové kaše s vanilkou, do které při finální přípravě zamíchají tvarohovou náplň, navrch přidají švestkový kompot a skořicovou pusinku.
Z dezertů při naší návštěvě už chyběl vyhlášený větrník, tak jsme sáhli po kremeši. I když to není zákusek, který by patřil mezi mé osobní favority, tenhle jsme doslova vdechli. Křupavý základ, vrstva vanilkového krému, vláčný citronový piškot, šlehačka a další křupavá vrstva těsta.
V týdnu od 13. října se můžete těšit na buchtičky plněné hruškovými povidly s pěnou z fíkových listů. Ty sice moc české nejsou, ale z Chorvatska je pro Jiřího dovezli rodiče, tak máte šanci vyzkoušet tuhle exotickou chuť.
Dáte si i blbouna neboli napařovaný knedlík plněný švestkovými povidly s vanilkovou omáčkou a mákem s cukrem navrch. Správně vás napadá alpská lyžovačka, jeho původ ale sahá do Čech.
Trojici doplní piškotový lívanec s mascarpone a zakysanou smetanou z farmy Struhy se sirupem z medu a hruškové kombuchy, která se posledních pár dnů ve Furiantu fermentuje. Nebudou chybět ani plněné kvasové buchty, mimochodem asi chuťově nejlepší, jaké jsem kdy měla, dvojctihodné a další ovocné koláče.
Ve Furiantu Matějka dostal úplnou volnost, aby zúročil své zkušenosti. Do pop-upu investovali kolem dvou set tisíc korun, interiér postavili z nevyužitého nábytku a doplnili tím, co našli na bleších trzích a v bazarech. Cílem bylo spíše trochu srazit honosný prostor s intarziemi a drahým kamenem.
„Chceme, aby se tady lidi cítili dobře a dali si tady to kafe nebo meltu do hrnečku s Krtečkem,“ popisují Matějka s Onderkou. Právě hrnečky s postavičkami z Krtečka, staré školní židličky a nádobí jako od babičky umocňují retro dojem.
„Na nic si nehrajeme. Jídla děláme nejlíp, jak umíme, a ze skvělých surovin. Rádi bychom našli prostor, kde bychom mohli otevřít a provozovat ve stejné podobě jako tady, s otevřenou kuchyní,“ uzavírají.
Pop-up, který neřeší trendy a soustřeďuje se na podstatu české cukrařiny a sladkých jídel, je zatím plánovaný do konce roku. Rezervace neberou a fronty se začínají tvořit někdy už ráno, tak sledujte Instagram, kde jsou nejaktuálnější informace o tom, jestli náhodou už nevyprodali.
Adresa: Smetanovo nábř. 1012/2, Praha 1 (restaurace Parnas)
Otevírací doba: čtvrtek až neděle 9–17 hodin
The post Pop-up Furiant oslavuje českou cukrařinu. A každý den hlásí vyprodáno appeared first on Forbes.