Toužíte se po svátcích trochu osvěžit? Mrkvový salát odlehčí váš jídelníček a upotřebíte na něj i nějaké suroviny, které vám od Vánoc doma zbyly. Lehký salát můžete doplnit mozzarellou, fetou a třeba i oříšky.
Inspirace na saláty není dost ani v zimě. I v chladném období občas přijde chuť na nějaké odlehčení a osvěžení. Jídelníček by měl ideálně v tuto roční dobu obsahovat především tepelně upravenou zeleninu, ale po všech těch těžkých jídlech, která vás lákala na svátečním stole, se nic nestane, když uděláme takový menší refresh.
Křupavý mrkvový salát s pomerančem je navíc ideální možností, jak po svátcích upotřebit zbylou mrkev či ovoce. Šťavnatý pomeranč k mrkvi perfektně ladí, ale pokud jej zrovna nemáte po ruce, použijte plátky jablek notně zakápnuté citronem. Salát doporučuji doplnit mozzarellou nebo fetou, můžete si jej posypat oříšky a skvěle budou chutnat i vypadat také křupavá zrníčka granátového jablka.
Mrkvový salát s avokádem, sýrem a pomerančem
Na 2 porce potřebujete:
- 3 střední mrkve (300 g)
- 2 pomeranče
- 1 malé avokádo
- 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
- 2 hrsti rukoly
- Mini mozzarella nebo feta
Dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička balzamikového octa
- 1 lžička javorového sirupu
- Sůl & pepř
Postup
- Očištěnou mrkev pomocí škrabky naškrábejte na pruhy.
- Kůru z pomerančů okrájejte kolem dokola a pak vykrájejte jednotlivé segmenty. Avokádo přepulte, oloupejte a nakrájejte na plátky.
- V misce promíchejte ingredience na dresink – olivový olej, citronovou šťávu, balzamikový ocet, javorový sirup, sůl a pepř. Mrkev promíchejte s dresinkem a petrželkou. Pak zlehka vmíchejte rukolu se sýrem.
- Na mísu nebo do talířů naservírujte salát. Ozdobte filátky pomeranče a avokáda a ihned podávejte. Můžete ještě posypat oříšky či granátovým jablkem (vizte úvod receptu).
The post Povánoční vitaminový refresh. Svěží mrkvový salát ze zbytků appeared first on Forbes.











