Sobota 14. červnaSvátek má Venku je 24 °C, Jasno

Přes Jadran daleko, do srdce blízko. Srbské rizoto boduje chutí, ne původem

Forbes Před 1 týdnem

Je to červené, šťavnatě masové a voňavé po paprice. Není to italské risotto, ale zato chutná celé rodině. Retro srbské rizoto si s námi odbylo školní jídelny i domácí večeře – a teď se vrací ve své nejlepší formě!

Netřeba opovrhovat srbským rizotem proto, že vám kdysi v kantýně nešmakovalo. Není totiž úplně jednoduché docílit řádného dochucení na první dobrou. Množství soli, které se zdánlivě jeví jako dostačující, po dovaření jako by se vytratilo a docílit dobře udělané rýže také není úplně snadné. Proto je možné rizoto „dovařit“ v troubě, kde je stálá, dobře korigovatelná teplota.

Srbské rizoto s mletým masem, hráškem a paprikou

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 200 g mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího, popř. hovězí)
  • 50 g rajského protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžička mleté papriky
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže (100 g)
  • 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody (500 ml)
  • Sůl
  • 1 červená paprika
  • 50 g mrazeného hrášku
  • Polotvrdý sýr k podávání (gouda, eidam nebo ementál)
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. V širším hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájenou najemno osmahněte lehce dozlatova.
  2. Do hrnce přidejte maso a snažte se jej vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky. Opékejte tak dlouho, dokud se nezatáhne. Pokud by maso pustilo šťávu, míchejte dál, dokud se veškerá šťáva nevydusí.
  3. Maso osolte. Přidejte protlak, prolisovaný česnek, oba druhy papriky, kajenský pepř a míchejte necelou minutu na nižším stupni.
  4. Propláchnutou rýži přidejte do hrnce. Zalijte horkým vývarem nebo vodou. Ještě trochu přisolte.
  5. Papriku nakrájejte na drobné kostičky a spolu s hráškem vmíchejte k rýži, přiveďte k varu a přiklopte poklicí. Ztlumte na nízký stupeň, aby se rýže ode dna nepřipalovala, a duste 20 minut. Poté rýží ode dna promíchejte, je-li potřeba, podlijte ještě troškou vody. Přiklopte a zahřívejte asi dvě minuty. Poté sporák vypněte a pod poklicí nechte 10 až 15 minut dojít.
  6. Druhou možností je nevařit rizoto na sporáku, ale dusit v troubě, a to při 220 °C. Směs můžete nechat v hrnci nebo přendat do pekáčku. Přiklopené duste 20 minut. Poté promíchejte, vraťte do trouby již bez víka a nechte ještě asi 10 minut péct, aby se vstřebala tekutina.
  7. Rizoto naservírujte do misek nebo na talíře a posypejte nastrouhaným sýrem.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Přes Jadran daleko, do srdce blízko. Srbské rizoto boduje chutí, ne původem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek