Je to červené, šťavnatě masové a voňavé po paprice. Není to italské risotto, ale zato chutná celé rodině. Retro srbské rizoto si s námi odbylo školní jídelny i domácí večeře – a teď se vrací ve své nejlepší formě!
Netřeba opovrhovat srbským rizotem proto, že vám kdysi v kantýně nešmakovalo. Není totiž úplně jednoduché docílit řádného dochucení na první dobrou. Množství soli, které se zdánlivě jeví jako dostačující, po dovaření jako by se vytratilo a docílit dobře udělané rýže také není úplně snadné. Proto je možné rizoto „dovařit“ v troubě, kde je stálá, dobře korigovatelná teplota.
Srbské rizoto s mletým masem, hráškem a paprikou
Na 2 až 3 porce potřebujete:
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 200 g mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího, popř. hovězí)
- 50 g rajského protlaku
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1 lžička mleté papriky
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 1 hrnek dlouhozrnné rýže (100 g)
- 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody (500 ml)
- Sůl
- 1 červená paprika
- 50 g mrazeného hrášku
- Polotvrdý sýr k podávání (gouda, eidam nebo ementál)

Postup
- V širším hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájenou najemno osmahněte lehce dozlatova.
- Do hrnce přidejte maso a snažte se jej vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky. Opékejte tak dlouho, dokud se nezatáhne. Pokud by maso pustilo šťávu, míchejte dál, dokud se veškerá šťáva nevydusí.
- Maso osolte. Přidejte protlak, prolisovaný česnek, oba druhy papriky, kajenský pepř a míchejte necelou minutu na nižším stupni.
- Propláchnutou rýži přidejte do hrnce. Zalijte horkým vývarem nebo vodou. Ještě trochu přisolte.
- Papriku nakrájejte na drobné kostičky a spolu s hráškem vmíchejte k rýži, přiveďte k varu a přiklopte poklicí. Ztlumte na nízký stupeň, aby se rýže ode dna nepřipalovala, a duste 20 minut. Poté rýží ode dna promíchejte, je-li potřeba, podlijte ještě troškou vody. Přiklopte a zahřívejte asi dvě minuty. Poté sporák vypněte a pod poklicí nechte 10 až 15 minut dojít.
- Druhou možností je nevařit rizoto na sporáku, ale dusit v troubě, a to při 220 °C. Směs můžete nechat v hrnci nebo přendat do pekáčku. Přiklopené duste 20 minut. Poté promíchejte, vraťte do trouby již bez víka a nechte ještě asi 10 minut péct, aby se vstřebala tekutina.
- Rizoto naservírujte do misek nebo na talíře a posypejte nastrouhaným sýrem.

The post Přes Jadran daleko, do srdce blízko. Srbské rizoto boduje chutí, ne původem appeared first on Forbes.