Středa 10. záříSvátek má Irma Venku je 12 °C, Jasno

Rolovaná radost. Tradiční slovinské štruklji si zamilujete ve sladké i slané variantě

Forbes Před 1 dnem

Štruklji jsou jedním z nejtypičtějších slovinských jídel. Jde o vařené rolády z jednoduchého těsta plněné nejčastěji tvarohovou náplní. Může být sladká, ale i slaná, třeba s bylinkami nebo posypaná smaženou strouhankou.

Slovinské rolované knedlíčky se jedí podobně jako naše krupicové noky nebo plněné ovocné knedlíky.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Slovinské rolády štruklji s tvarohem a malinami

Na 2 rolády potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml vody 
  • 2 lžíce oleje (+ 1 lžička na pomazání)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • Špetka soli

Na náplň:

  • 400 g tvarohu v alobalu
  • 2 vejce
  • 190 g zakysané smetany
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce mletých lyofilizovaných malin
  • 1 lžíce hladké mouky

K servírování:

  • Rozpuštěné máslo
  • Čerstvé maliny 
  • Lístky meduňky 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Do mísy dejte hladkou mouku, vodu, rostlinný olej, jablečný ocet a špetku soli. Vše promíchejte, těsto přendejte na vál a začněte hníst. Hněťte ho rukama asi 5 minut, dokud nebude pružné. 
  2. Pak z těsta vytvarujte kouli, lehce ji potřete olejem a zabalte do potravinové fólie. Vložte ho do lednice alespoň na hodinu. Těsto se tak stane poddajnějším a snáze se vyválí.
  3. Nyní si připravte náplň. Lyofilizované maliny nadrťte nebo rozmixujte na prach. V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, prach z lyofilizovaných malin a mouku. 
  4. Těsto rozdělte napůl. Na pracovní plochu nebo vál položte čistou plátěnou utěrku. Posypte ji moukou. Na posypanou utěrku položte jeden díl těsta a vyválejte ho do obdélníku o rozměrech cca 30 x 50 cm. Silnější nepravidelné okraje odkrojte.
  5. Na těsto natřete polovinu tvarohové směsi a nechte nahoře asi 5cm okraj.
  6. Těsto odspodu pevně srolujte pomocí utěrky jako roládu. 
  7. Tu pak do utěrky pevně zabalte, konce svažte provázkem, abyste získali tvar zabaleného bonbonu. Stejně připravte i druhou roládu ze zbylého těsta a náplně. 
  8. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Zabalené rolády opatrně vložte do hrnce tak, aby byly zcela ponořené. Vařte je 25 minut přikryté pokličkou.
  9. Hotové rolády opatrně přendejte z hrnce na vál a nechte 10 minut stát. Pak je opatrně vybalte a nakrájejte na plátky.
  10. Štruklji servírujte přelité rozpuštěným máslem, s čerstvými malinami a lístky meduňky či máty. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Rolovaná radost. Tradiční slovinské štruklji si zamilujete ve sladké i slané variantě appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek