Pátek 02. květnaSvátek má Venku je 20 °C, Skoro Jasno

Slazené nápoje zvyšují riziko rakoviny úst, tvrdí vědci. Upozorňují na nebezpečné faktory

CNN Prima News Před 1 měsícem

Cukr ze slazených nápojů může podporovat zvýšený výskyt bakterií, které podporují kyseliny škodící sliznici ústní dutiny. Jak připomíná web Fitbook, vysoká konzumace slazených nápojů (a tedy i cukru) může vést ke zkaženému chrupu, trvalým zánětům a parodontóze.

ČTĚTE TAKÉ: Nekončící extrémní únava i mozková mlha. Neviditelná nemoc, na kterou neexistuje lék

Podle nové studie však mohou sladké nápoje způsobit i horší choroby. Z výzkumu vědců Luise Gomeze-Castilla, Kary Cushing-Haugenové a jejich kolegů z Washingtonské a Harvardovy univerzity vyplývá, že může existovat souvislost mezi limonádami a rakovinou ústní dutiny.

Výzkum trval celkem 30 let, vědci se při něm zaměřovali pouze na ženy, které odpovídaly každé dva roky na dotazy týkající se životního stylu, stravy a zdravotního stavu. Celkem se jich zúčastnilo 162 602, upřesnili vědci.

Zvýšené riziko zánětů

Během výzkumu zaznamenali celkem 124 případů rakoviny dutiny ústní. U žen, které pily nejméně jeden slazený nápoj denně, bylo téměř pětkrát vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru než u těch, které si dopřály jen jednu limonádu za měsíc.

Podle vědců může cukr ze slazených nápojů způsobovat i chronické záněty, jelikož mění mikrobiom v ústech a oslabuje imunitní systém. Z výsledků vyplývá i to, že limonády mohou přispět k rakovině i u lidí, kteří se nevystavují jiným rizikovým faktorům, jako je kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neobjednávejte léky do doručovacích boxů, radí SÚKL. Mohou ohrozit zdraví

Pokračovat na celý článek