Čtvrtek 13. listopaduSvátek má Venku je 4 °C, Zataženo

Smash burger tacos. Fastfoodová slast, co doma zvládnete za patnáct minut

Forbes Před 3 hodinami

Když přijde chuť na burger, ale nechce se vám z domu, pusťte se do smash burger tortilly. Tuhle rychlou, šťavnatou a geniálně jednoduchou večeři zvládnete nachystat dřív, než by dorazil rozvoz. A z mnohem lepších surovin!

„Big Mac“ tacos kombinují křupavou tortillu, šťavnaté maso, svěží zeleninu a lahodnou domácí omáčku s chutí oblíbeného burgeru do o poznání zdravější verze, která přitom perfektně uspokojí každý fastfoodový craving. Uvařeno máte navíc do patnácti minut.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Smash burger tortilla (tacos) & „Big Mac“ omáčka

Na 3 velké porce potřebujete:

  • 500 g mletého hovězího s min. 20 % tuku
  • 6 menších pšeničných tortill
  • Sůl & pepř
  • Olej ve spreji
  • 6 plátků sýru (čedar, provolone)
  • Salát, bílá cibule, kyselé okurky

Burgerová omáčka:

  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce sekané kyselé okurky
  • 1 lžíce sekané bílé cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • ¼ lžičky sušené cibule
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Salát nakrájejte na proužky, cibuli (bílá je méně pálivá) najemno (část použijete i do dipu) a okurky na kolečka. Přidat můžete i plátky rajčat.
  2. Všechny suroviny na dresink smíchejte, ochutnejte a podle potřeby dolaďte nálevem z okurek nebo třeba chilli omáčkou.
  3. Maso rozdělte na 6 dílů a každý rukama pořádně přitiskněte po celé ploše tortill. Hojně posypejte vločkovou solí a čerstvě mletým pepřem a masovou stranou dolů postupně opékejte na opravdu dobře rozpálené pánvi postříkané trochou oleje.
  4. Pomocí obracečky tortillu na pánev přitiskněte a pečte zhruba 3 minuty, až bude maso hezky opečené, křupavé a lehce zkaramelizované. Poté placku obraťte a již na menší teplotu pečte ještě asi 2 minuty, hlídejte, aby se tortilla nespálila. Ihned po otočení položte na maso plátek sýru.
  5. Opečené placky obložte připravenou zeleninou, pokapejte omáčkou a hurá na to! Nebo se ještě inspirujte Tipy & triky níže.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Tipy & triky:

  • Na burgery je lepší tučnější hovězí s cca 20 % tuku, takové maso bude šťavnatější a chutnější.
  • „Big Mac“ sauce si připravte klidně den předem, stejně tak lze pokrájet zeleninu a zavřít do vzduchotěsné nádoby, takže samotné vaření pak máte hotové opravdu za pár minut.
  • Smash burger tacos jsou skvělé i na plancha grilu / hladké grilovací desce, téměř bez práce tak budete hotoví králové grilování.
  • Nejlepší jsou pšeničné tortilly, protože lépe drží i nasáknou více šťávy než ty kukuřičné.
  • Zkuste i Tex-Mex burger s avokádem, jalapeños, koriandrem, limetkou a čedarem nebo snídaňové tacos, kdy maso posypete nasucho opraženou slaninou, obložíte volským okem, doplníte trochou majonézy a posypete pažitkou.
  • Pro autentičtější chuť použijte tavený plátkový sýr.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Smash burger tacos. Fastfoodová slast, co doma zvládnete za patnáct minut appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek