Placičky z kysaného zelí dokazují, že i tradiční staročeská jídla mohou mít moderní šmrnc. Jsou křupavé, voňavé a perfektní ve chvíli, když máte chuť na něco jiného než bramboráky.
Zelné placky se připravovaly hlavně v zimě a na jaře, kdy bylo kysané zelí jedním z mála zdrojů vitaminů. Směs mouky, brambor a zelí se smažila dozlatova a podávala samotná nebo jako příloha k masu.
Zelné placky z kysaného zelí
Na 2 porce potřebujete:
- 250 g kysaného zelí
- ½ červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 90 g hladké mouky
- ⅓ lžičky majoránky
- ½ lžičky mletého kmínu
- Sůl & pepř
- 1 vejce
- 100 g mléka
- Olej nebo sádlo na smažení
- Jarní cibulka na posypání
Postup
- Mouku smíchejte se solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Přidejte mléko a vajíčko a metličkou promíchejte do hladkého hustého těsta. Kysané zelí osušte, spolu s cibulí nakrájejte najemno a přidejte je s prolisovaným česnekem do těsta.
- Vymíchejte těsto podobné tomu na bramboráky a nechte ho odstát 15 minut. Rozpalte pánev s dostatečným množstvím oleje nebo sádla. Do horkého tuku přidejte vždy malou naběračku těsta a jednotlivé placky osmažte z každé strany dozlatova. Dejte pozor, ať je těsto opravdu dodělané.
- Podávejte posypané solí a jarní cibulkou. Můžete přidat jogurt nebo tvaroh s bylinkami či prolisovaným česnekem nebo zelné placičky podávat jako přílohu k masu.
The post Snadné zelné placky. Zapomenutá klasika, která si zaslouží comeback appeared first on Forbes.











