Středa 05. listopaduSvátek má Venku je 3 °C, Jasno

Snadné zelné placky. Zapomenutá klasika, která si zaslouží comeback 

Forbes Před 1 týdnem

Placičky z kysaného zelí dokazují, že i tradiční staročeská jídla mohou mít moderní šmrnc. Jsou křupavé, voňavé a perfektní ve chvíli, když máte chuť na něco jiného než bramboráky.

Zelné placky se připravovaly hlavně v zimě a na jaře, kdy bylo kysané zelí jedním z mála zdrojů vitaminů. Směs mouky, brambor a zelí se smažila dozlatova a podávala samotná nebo jako příloha k masu.

Zelné placky z kysaného zelí

Na 2 porce potřebujete:

  • 250 g kysaného zelí
  • ½ červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 90 g hladké mouky
  • ⅓ lžičky majoránky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • Sůl & pepř
  • 1 vejce
  • 100 g mléka
  • Olej nebo sádlo na smažení
  • Jarní cibulka na posypání
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Mouku smíchejte se solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Přidejte mléko a vajíčko a metličkou promíchejte do hladkého hustého těsta. Kysané zelí osušte, spolu s cibulí nakrájejte najemno a přidejte je s prolisovaným česnekem do těsta.
  2. Vymíchejte těsto podobné tomu na bramboráky a nechte ho odstát 15 minut. Rozpalte pánev s dostatečným množstvím oleje nebo sádla. Do horkého tuku přidejte vždy malou naběračku těsta a jednotlivé placky osmažte z každé strany dozlatova. Dejte pozor, ať je těsto opravdu dodělané.
  3. Podávejte posypané solí a jarní cibulkou. Můžete přidat jogurt nebo tvaroh s bylinkami či prolisovaným česnekem nebo zelné placičky podávat jako přílohu k masu.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Snadné zelné placky. Zapomenutá klasika, která si zaslouží comeback  appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek