Výroba kokosů ve světě se potýká s vážnými problémy – sužují ji klimatické změny, špatná úroda i stárnoucí plantáže. V důsledku toho výrazně klesá nabídka kokosových ořechů na globálním trhu a ceny prudce rostou. Například v Indonésii, která je jedním z největších producentů kokosů na světě, vzrostly ceny kokosových ořechů až o 150 procent.
Problémem je nejen nedostatek kokosů jako takových, ale i rostoucí poptávka po kokosových produktech, zejména kokosovém oleji, vodě, mléku nebo mouce, které jsou oblíbené mezi zastánci zdravé výživy a veganské stravy.
Výrazné zdražení kokosového oleje se však dotkne také firem působících v potravinářství, kosmetice nebo farmacii, kde je kokos využíván ve velkém.
Situace je natolik vážná, že některé země, například Srí Lanka, zvažují zákaz nebo omezení vývozu kokosových produktů, aby ochránily domácí trh a spotřebitele před dalším zdražováním.
Vývozní omezení však mohou dále prohloubit globální nedostatek a zkomplikovat situaci mezinárodním výrobcům potravin, kosmetiky i farmaceutických firem, které kokosové suroviny využívají.
Největší pěstitelské země jako Filipíny, Indonésie a Indie rovněž čelí klimatickým výkyvům, jako jsou tajfuny, sucha a nestabilní sezóny dešťů, které nesou na prudkém poklesu úrody značnou část viny.
K problémům přispívá také nedostatečné omlazování kokosových plantáží. Kokosové palmy totiž plodí naplno zhruba jen do šedesát let, v mnoha oblastech jsou ale stromy staré a málo výnosné. Dalším faktorem je klimatická nestabilita, sucho a změny počasí, které negativně ovlivňují celkovou úrodu.
Podle odborníků může trvat roky, než se světový kokosový průmysl z této krize vzpamatuje – nově vysazené palmy totiž potřebují zhruba šest až deset let, než začnou naplno plodit.
The post Špatná úroda, stárnoucí plantáže a rostoucí ceny. Svět se potýká s nedostatkem kokosu appeared first on Forbes.