Středa 24. prosinceSvátek má Venku je -2 °C, Skoro Zataženo

Staročeský kapr na modro. Lehká alternativa ke smažené rybě i nápaditý předkrm

Forbes Před 10 hodinami

Kapr na modro je tradiční staročeská úprava kapra, která je překvapivě lehká na přípravu i na trávení, a může tak být příjemnou alternativou k těžší smažené verzi v trojobalu. Nebo, pokud večeříte řízky a vinnou klobásu, podávejte kapra na modro jako předkrm.

Proč na modro? Pokud na povrchu kapra zůstane charakteristický sliz, v kontaktu s octem získá kůže šedomodrý odlesk. Jde o přirozenou přírodní chemickou reakci. Jestli stejně jako já neseženete lehce oslizlého lysce, kůže sice tolik nezmodrá, ale chuť zůstane pořád autentická.

Kapr na modro & křenová majonéza

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 400 ml vody
  • 250 g kořenové zeleniny
  • 1 menší cibuli
  • 2 lžíce divokého koření (bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec)
  • 200 ml vinného octa
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • cukr krupice
  • kousek másla k podávání
  • cca 600g filet kapra s kůží (ideálně z lysce)

Na křenovou majonézu:

  • 1 až 2 lžíce čerstvého mělnického křenu
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 1 špetku cukru krupice
  • sůl & pepř
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve si připravte takzvanou várku. Do vody dejte nakrájenou kořenovou zeleninu, celou oloupanou cibuli, koření, vinný ocet a víno. Vše vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak směs dochuťte solí a cukrem.
  2. Celý filet kapra osolte a opepřete. Poté ho vložte do pekáče s horkou várkou, přikryjte alobalem a dejte na cca 30 minut péct do trouby předehřáté na 190 °C. Ještě tradičnější příprava je porce kapra ve várce zvolna vařit, to pak stačí 10 až 15 minut. 
  3. Mezitím si připravte jednoduchou křenovou omáčku z majonézy, zakysané smetany, strouhaného čerstvého křenu a trochy cukru, pepře a soli. 
  4. Hotového kapra nakrájejte na porce a na talíři přelijte vroucím vývarem z pekáče. Doplnit můžete také kouskem másla a zeleninou z várky.
  5. Takto upraveného kapra lze servírovat jak za tepla, tak studeného. Jako přílohu můžete podávat vařené brambory, pečivo či vařená vejce. 

Kapr jinak: Dalším oblíbeným staročeským receptem je kapr na černo s ořechy, povidly a sušeným ovocem. Kapra můžete připravit také ve formě lahodných kapřích hranolek nebo klasické rybí polévky.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Staročeský kapr na modro. Lehká alternativa ke smažené rybě i nápaditý předkrm appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek