Vepřové maso naložené v chilli marinádě s čerstvým ananasem je základem mexických tacos al pastor. Kukuřičné tortilly překypují chutí dokonale ochuceného masa, ananasu, čerstvé limetové šťávy, cibule i koriandru. K podávání by neměla chybět populární mexická salsa verde.
Tacos al pastor patří mezi nejoblíbenější pouliční mexické speciality, které lze přitom snadno připravit i doma. Pouliční prodejci maso tradičně napichují na vertikální rožeň zvaný trompo a pomalu jej pečou. V domácích podmínkách zvládnete maso připravit na pánvi, grilu i v troubě. Achiote pasta dodává pokrmu typické oranžové tóny, bohatou chuť i aroma.

Tacos al pastor – mexické tacos s ananasem a marinovaným vepřovým masem
Na 4 tacos potřebujete:
- 600 g ananasu (po oloupání)
- 1 až 2 lžičky chilli vloček odrůdy ancho
- 4 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 až 2 uzené chipotle papričky v omáčce adobo
- ½ až 1 lžičku mletého uzeného chipotle chilli
- 1 lžíci pasty achiote
- ½ lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- sůl
- 600 g vepřové plece
- kousek másla
Dále:
- 4 kukuřičné tortilly
- ½ červené cibule
- čerstvý koriandr
- klínky limety
- salsu verde

Postup
- Oloupaný ananas rozkrojte napůl, vyřízněte tvrdý střed a nakrájejte jej na kostičky. Asi třetinu odložte do marinády.
- Chilli vločky, oloupaný česnek, bílou cibuli, odloženou část ananasu, ocet, chipotle papričky, achiote pastu, oregano, římský kmín a asi lžičku soli vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Vepřovou plec očistěte a nakrájejte na nudličky. Maso naložte do připravené marinády a alespoň hodinu – ale lépe přes noc – nechte marinovat.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev a na středně vysokém plameni nudličky ze všech stran orestujte. Potrvá to přibližně deset minut a většina marinády se za tu dobu zredukuje.
- Ananas orestujte na nepřilnavé pánvi nasucho nebo na kousku másla dozlatova. Tortilly v pánvi krátce ohřejte z obou stran. Každou tortillu naplňte vepřovým masem a posypejte ananasem.
- Tacos ozdobte na tenké proužky nakrájenou červenou cibulí a čerstvými listy koriandru. Podávejte s klínky limety k zakápnutí a oblíbenou mexickou salsou.
Tipy & triky
- Chilli vločky můžete nahradit čerstvou nebo sušenou chilli papričkou ancho.
- Maso můžete také ogrilovat a až po odpočinutí nakrájet na nudličky. Nebo jej pečte v troubě asi 20 minut při 230 °C na funkci gril (v polovině pečení jej obraťte). Po krátkém odležení maso nakrájejte na nudličky.
- Salsu verde, různé druhy chilli papriček a omáček i pastu achiote koupíte v e-shopu se specializací na mexické produkty, jako je například comidarapida.cz nebo mexicanfood.cz.
- Vyzkoušejte také svěží rybí tacos, tacos s jackfruitem nebo rovnou domácí low carb mrkvové tacos s krevetami.

The post Tacos al pastor. Šťavnaté mexické maso s chilli, ananasem i svěží limetou appeared first on Forbes.