Středa 15. říjnaSvátek má Venku je 10 °C, Skoro Zataženo

Tak chutná Skandinávie! Svěží krevetový salát s vejci vás přenese na sever

Forbes Před 3 hodinami

Nejen masové kuličky jsou typické pro švédskou kuchyni. Tento tradiční majonézový salát z mini krevet nebo račích ocásků s koprem se podává jako předkrm nejčastěji s tmavým žitným chlebem. Kopr můžete nahradit strouhaným čerstvým křenem a pro sytější verzi přidejte nakrájené uvařené brambory.

info Foto Svatava Vašková

Švédský krevetový salát Kräftröra

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 vejce 
  • 250 g mini krevet nebo tradičně račích ocásků 
  • 100 g crème fraîche nebo tučné zakysané smetany
  • 50 g majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Strouhaná kůra z ½ citronu
  • ½ červené cibule 
  • 1 lžíce čerstvého kopru nebo křenu
  • 1 lžíce pažitky 
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička tabasca
  • Sůl & pepř
info Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo. Nechte ho zchladnout, oloupejte a nasekejte na malé kostičky. 
  2. Vařené mini krevety propláchněte, krátce je nechte v hrnci ve vodě projít varem, osušte a nasekejte.
  3. V míse smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, dijonskou hořčici a jemně nastrouhanou citronovou kůru. 
  4. Přidejte nasekané krevety, vejce, najemno nakrájenou červenou cibuli, kopr a pažitku. Vše promíchejte a dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a tabascem. 
  5. Hotový salát nechte v lednici rozležet a vychladit alespoň hodinu. 
  6. Podávejte s domácím žitným chlebem jako sendvič nebo zvlášť ve skleničce. Dají se jím také naplnit avokáda nebo pečené brambory

Další skandinávské recepty: Jestli vás učarovala severská kuchyně, příště si dejte lososovou polévku lohikeittojablečný koláč Æblekage, koláč toscatårta s mandlemi a slaným karamelem nebo tradiční skořicové rolky

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Tak chutná Skandinávie! Svěží krevetový salát s vejci vás přenese na sever appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek