Na první pohled se to může jevit jako další z mnoha gastronomických festivalů. Ale už název – Red Lips Collective Festival – napovídá, že něco bude jinak. Tohle je totiž festival od žen (nejen) pro ženy. Koná se už tuto sobotu.
„Když jsem poprvé vyzkoušela vína od žen, okamžitě jsem poznala, že v sobě mají něco jiného, jemnějšího,“ říká Kristýna Moravcová, zakladatelka Red Lips Collective. „V těchto vínech je více prostoru pro vinici, ze které pocházejí, než pro ego tvůrce. Chtěla jsem se o tento zážitek podělit.“
A tak přivezla tato vína nejdřív do vinného baru Veltlin, kde osm let působila jako manažerka, a teď je chce představit v rámci festivalu širší veřejnosti. Čím víc se tato pětatřicetiletá drobná brunetka pohybovala mezi ženami v gastronomii, tím více postrádala platformu, kde by se mohly vzájemně potkávat, podporovat se, inspirovat.
Když takový prostor nenašla, rozhodla se ho vytvořit, a tak za podpory a pomoci kamarádek vinařek a someliérek založila Red Lips Collective. Festival, kde mohou prezentovat své produkty, ale také sdílet osobní zkušenosti, byl logickým vyústěním vzájemných snah.
Improvizovaná show
Moravcová se v gastronomii pohybuje už dvacet let a dokonale se na tomto poli orientuje. Kromě Veltlinu prošla pražskými restauracemi Blue Wagon a Art&Food Had, tři měsíce byla na stáži na Novém Zélandu, kde stihla navštívit pětatřicet vinařů.
O svých zkušenostech a lásce k vínu i špičkovému jídlu mluví s takovým zápalem, že se těžko věří, že byly doby, kdy se chtěla ubírat úplně jiným směrem. „Byla jsem u toho, když táta rozjížděl v Harrachově svoji hospodu, a viděla jsem, jaká je to řehole,“ říká na vysvětlenou.
Zatímco kamarádi jezdili s rodiči po hradech a zámcích, její rodina byla „přikovaná“ k podniku. „Kolikrát táta odcházel v šest ráno a vracel se kolem půlnoci.“ Jediná šance, jak se s ním vidět, byla začít mu pomáhat, a tak v patnácti přišla na „plac“ a beznadějně propadla jeho magii. Do té doby byla přitom přesvědčená, že bude buď herečkou, nebo psycholožkou.
„Brzy jsem zjistila, že ve světě gastronomie si vlastně plním obojí. Být za barem je improvizovaná show, která mě neskutečně baví a naplňuje. Navíc jsem v neustálém kontaktu s lidmi a díky tomu jim i lépe rozumím,“ říká.
Čím víc pronikala do tajů hospodského dění, tím víc chtěla rozklíčovat zajeté principy, ale také možnosti, jak by se daly vylepšit, zdokonalit. Začala se pídit po původu surovin, výrobě sýrů, pečení chleba, po tom, odkud pochází maso, které v kuchyni připravují, nebo kde by se daly sehnat dobré lokální suroviny.
Spolu s tím se jí odkryly osudy lidí, kteří stojí zdánlivě stranou, ale bez nichž by se sebelepší podnik neobešel. Obdivovala skromnost farmářů či vinařů, oddanost dané věci a lásku k řemeslu. Tehdy se rozhodla o nich šířit povědomí a vyprávět jejich příběhy.
Při jedné cestě do moravských sklípků přišla na ještě zajímavější věc – po boku známých a slavných vinařů stojí ve vší skromnosti jejich ženy, které si často s vinnou révou rozumějí stejně dobře, ne-li lépe než jejich muži.
Autenticky a nenuceně
„Ženský přístup k vínu je víc o vyváženosti, balancu a rozvážnosti. Muži často vkládají víc sebe,“ upřesňuje Kristýna Moravcová a dodává: „Ženy jdou víc s přírodou, a do vína tak vstupuje jemnost i rovnováha. Navíc poznají víc nuancí v chutích.“
Návštěvníky festivalu ale neláká pouze na vína, v nabídce budou i piva, nealkoholické či alkoholické koktejly, plus široká nabídka občerstvení. Na co se těšit konkrétně, ale neprozradí: „Ráda bych, aby byl festival autentický a nenucený, proto jsem s pozvanými vinařkami a kuchařkami probrala nabídku pouze rámcově a nechala finální výběr na nich. Překvapení to bude i pro mě,“ vysvětluje.

Jisté však je, že se na festivalu setkáte s mnoha významnými vinařkami z Česka i zahraničí. Mezi nimi jsou například Dominika Černohorská (Plenér), Anna Bystřická (Bystřický), Mirka Nestarcová (MIRA), Zuzka Bukovská (Tři Čtvrtě) nebo Karla Oliva (Monology).
Milovníci jídla zase narazí mimo jiné na Sáru Lučanovou (Vila 63), Rosie Smolenovou (Hungry Eyes), Kalliopé Jarrar Theodorakaku a Simonu Keilovou (Oatly káva) a Lenku Taliánovou (Sladké dortíky Tali).
Kromě toho se můžete těšit na širokou nabídku sýrů, piva, chleba a domácí kombuchy. Součástí festivalu je i doprovodný program ve formě přednášek a diskusí. Debatovat se bude o budování značky vinařek, o pěstování kávy v Kolumbii nebo o výzvách, kterým ženy čelí při zakládání vlastních restaurací.
Dávat hlas
Zakladatelka festivalu přiznává, že díky organizaci této akce pronikla ještě hlouběji do problematiky a uvědomila si, s čím vším se ženy v gastronomii potýkají. „Pokud se dostanou na vysoké pozice, mají často pocit, že si je musí obhajovat víc než muži,“ říká, ale podotýká, že obdobná situace je napříč obory.
V gastronomii mají podle ní ženy oproti mužům výhodu v tom, že jsou organizovanější a empatičtější, leckdy dokážou lépe zvládat stresové situace a jsou milejší vůči hostům. Ale aby nedošlo k mýlce – Red Lips Collective Festival je sice primárně o ženách, ženském pohledu na gastronomii a vzájemné podpoře, ale i muži jsou zvaní.
Pokud se ženy v gastronomii dostanou na vysoké pozice, mají často pocit, že si je musejí obhajovat víc než muži.
„Festival není o vyčleňování se z mužského světa, ale o dávání hlasu těm, které o něj možná nikdy nepožádají. Ženy budou středem pozornosti, ale na festivalu vítáme všechny,“ upřesňuje. Bez mužů to podle Moravcové (nejen) v gastronomii nejde.
Jedině správný mix citlivosti a jistého druhu tvrdošíjnosti může být dokonalým kořením, které vyladí každý podnik k dokonalosti. „Ostatně bez pomoci mužů bych nemohla založit ani Red Lips Collective Festival, nejenže mě mnozí kolegové podporovali morálně, ale i prakticky. Třeba tím, že nosili kartony vína ke mně do čtvrtého patra bez výtahu,“ říká s úsměvem.
Red Lips Collective Festival, 31. května, od 11 do 18 hodin, Trojský pivovar, Praha
The post Více vína než ega. Nový gastro festival slibuje ženskou perspektivu appeared first on Forbes.