Zkoncentrujte chuť a vůni černého bezu do lehounké smetanové panna cotty. Tento nepečený dezert se doslova rozplývá na jazyku, a díky použití vegetariánského agaru místo želatiny je navíc i opravdu snadný na přípravu.
Foto Eva MalúšováBezová panna cotta s agarem a jahodami
Na 4 porce potřebujete:
- 3 až 4 bezové květy
 - 250 ml smetany ke šlehání
 - 150 ml plnotučného mléka
 - 30 g cukru
 - 4 g agaru
 - ¼ lžičky mleté vanilky
 
K podávání:
- 5 velkých jahod
 - 1 až 2 lžíce bezového sirupu nebo cukru
 
Foto Eva MalúšováPostup
- Bezové květy oklepejte od broučků, ale nemyjte. Den předem je zalijte smetanou, zahřejte, s prvními bublinkami odstavte a nechte do druhého dne louhovat. Sceďte do hrnce, přidejte mléko, cukr, agar a vanilku, za častého míchání přiveďte k varu a tři minuty povařte.
 - Mezitím si olejem vymažte formičky (já používám silikonové), pokud budete chtít panna cottu vyklápět. Pokud ne, použijte na ni malé skleničky. Směs rozdělte do forem a nechte v lednici několik hodin nebo do druhého dne zatuhnout.
 - Jahody nakrájejte na kostičky a smíchejte s trochou cukru či sirupu, sladidlo pomůže k vytvoření šťávy. Panna cotty vyklopte a podávejte s takto připravenými jahodami.
 
Tip: Pokud chcete dezert jíst hned v den přípravy, bez ve smetaně krátce povařte, poté nechte alespoň pár minut louhovat, sceďte a dále pokračujte jako v receptu.
Foto Eva Malúšová
			
								
			
								
			
								
			
		









