12. říjnaSvátek má Venku je 12 °C, Zataženo

Výživná kuřecí polévka se slaninou a kadeřávkem doplní váš repertoár „must have polévek“ pro chladné období

Forbes Před 5 hodinami

Horký čaj v chladných dnech sice potěší, ale teplo z horké polévky vám v těle zůstane přece jen o dost déle, navíc vás skvěle vyživí. Polévka je zkrátka spolehlivé zahřívadlo, které dodá vašemu tělu energii a v čínské medicíně se považuje za důležitou prevenci proti zimním neduhům.

Tělo je od začátku podzimu potřeba zahřívat. Mluví o tom tradiční čínská medicína a naše tělo po tom volá i bez toho, abyste její principy znali. Ne nadarmo se proto říká, že bychom tělo měli poslouchat. A ač se to možná bude zdát zvláštní, ne každý čaj má zahřívací účinky. Třeba takový zelený čaj má naopak schopnost nás ochlazovat. Matoucí, že? Myslím, že je tedy lepší vsadit na jistotu – na teplou polévku, která našemu tělu dodá i spoustu živin a potěší skvělou chutí. Tato krémová kuřecí polévka je velice výživná a s kusem pečiva vám poslouží i jako samostatné vyvážené jídlo.

Zeleninová kuřecí polévka se slaninou a kadeřávkem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kuřecí prso
  • 1 mrkev
  • 1 kořenovou petržel
  • 2 řapíky celeru
  • 1 jarní cibulku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • 1 lžíci oleje
  • ½ lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 150 g anglické slaniny (vcelku)
  • 1 větší bramboru
  • ½ lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 stonek kadeřávku
  • 70 g smetany ke šlehání
  • 3 lžičky bazalkového pesta
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Kuřecí prso vložte do hrnce, přidejte očištěnou mrkev, kořenovou petržel, jeden řapík celeru (není třeba jej loupat), jarní cibulku, jeden stroužek česneku, nové koření, pepř, bobkový list a špetku soli. Zalijte 1,5 litru vody. Přiveďte k varu a pozvolna a jemně nechte probublávat jednu hodinu. Pokud je kuřecí prso větší, vařte až o patnáct minut déle.
  2. V čistém hrnci rozehřejte olej s máslem. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět. Anglickou slaninu nakrájejte na drobné kostičky a 50 gramů si prozatím odložte stranou. Zbylé množství přidejte do hrnce a opékejte asi tři minuty.
  3. Řapík celeru oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a přidejte do hrnce. Opékejte další tři minuty. Nakonec přidejte najemno nasekaný stroužek česneku, krátce promíchejte a zalijte vývarem z vařeného kuřecího masa. Měl by ho být asi litr.
  4. Bramboru oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte do polévky spolu s tymiánem a osolte. Vařte pod poklicí asi dvanáct minut doměkka.
  5. Kadeřávek (kromě stonku) natrhejte na menší kusy a vložte do polévky pět minut před koncem vaření.
  6. Kuřecí prso nakrájejte nebo natrhejte na menší kusy.
  7. Do polévky vlijte smetanu, přidejte pesto, promíchejte a nakonec vmíchejte kuřecí maso. Nechte jen krátce prohřát.
  8. Slaninu, kterou jste si dali stranou, opečte na pěknou barvu na kapce oleje.
  9. Polévku naservírujte do talířů a posypejte opečenou slaninou. Můžete ozdobit tymiánem. Podávejte s mističkou bazalkového pesta pro možnost výraznějšího dochucení dle chuti.

Tip: Vývar klidně uvařte i ze šťavnatých kuřecích stehen.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Výživná kuřecí polévka se slaninou a kadeřávkem doplní váš repertoár „must have polévek“ pro chladné období appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek