Horký čaj v chladných dnech sice potěší, ale teplo z horké polévky vám v těle zůstane přece jen o dost déle, navíc vás skvěle vyživí. Polévka je zkrátka spolehlivé zahřívadlo, které dodá vašemu tělu energii a v čínské medicíně se považuje za důležitou prevenci proti zimním neduhům.
Tělo je od začátku podzimu potřeba zahřívat. Mluví o tom tradiční čínská medicína a naše tělo po tom volá i bez toho, abyste její principy znali. Ne nadarmo se proto říká, že bychom tělo měli poslouchat. A ač se to možná bude zdát zvláštní, ne každý čaj má zahřívací účinky. Třeba takový zelený čaj má naopak schopnost nás ochlazovat. Matoucí, že? Myslím, že je tedy lepší vsadit na jistotu – na teplou polévku, která našemu tělu dodá i spoustu živin a potěší skvělou chutí. Tato krémová kuřecí polévka je velice výživná a s kusem pečiva vám poslouží i jako samostatné vyvážené jídlo.
Zeleninová kuřecí polévka se slaninou a kadeřávkem
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kuřecí prso
- 1 mrkev
- 1 kořenovou petržel
- 2 řapíky celeru
- 1 jarní cibulku
- 2 stroužky česneku
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- sůl
- 1 lžíci oleje
- ½ lžíce másla
- 1 cibuli
- 150 g anglické slaniny (vcelku)
- 1 větší bramboru
- ½ lžičky čerstvého tymiánu
- 1 stonek kadeřávku
- 70 g smetany ke šlehání
- 3 lžičky bazalkového pesta

Postup
- Kuřecí prso vložte do hrnce, přidejte očištěnou mrkev, kořenovou petržel, jeden řapík celeru (není třeba jej loupat), jarní cibulku, jeden stroužek česneku, nové koření, pepř, bobkový list a špetku soli. Zalijte 1,5 litru vody. Přiveďte k varu a pozvolna a jemně nechte probublávat jednu hodinu. Pokud je kuřecí prso větší, vařte až o patnáct minut déle.
- V čistém hrnci rozehřejte olej s máslem. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět. Anglickou slaninu nakrájejte na drobné kostičky a 50 gramů si prozatím odložte stranou. Zbylé množství přidejte do hrnce a opékejte asi tři minuty.
- Řapík celeru oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a přidejte do hrnce. Opékejte další tři minuty. Nakonec přidejte najemno nasekaný stroužek česneku, krátce promíchejte a zalijte vývarem z vařeného kuřecího masa. Měl by ho být asi litr.
- Bramboru oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte do polévky spolu s tymiánem a osolte. Vařte pod poklicí asi dvanáct minut doměkka.
- Kadeřávek (kromě stonku) natrhejte na menší kusy a vložte do polévky pět minut před koncem vaření.
- Kuřecí prso nakrájejte nebo natrhejte na menší kusy.
- Do polévky vlijte smetanu, přidejte pesto, promíchejte a nakonec vmíchejte kuřecí maso. Nechte jen krátce prohřát.
- Slaninu, kterou jste si dali stranou, opečte na pěknou barvu na kapce oleje.
- Polévku naservírujte do talířů a posypejte opečenou slaninou. Můžete ozdobit tymiánem. Podávejte s mističkou bazalkového pesta pro možnost výraznějšího dochucení dle chuti.
Tip: Vývar klidně uvařte i ze šťavnatých kuřecích stehen.

The post Výživná kuřecí polévka se slaninou a kadeřávkem doplní váš repertoár „must have polévek“ pro chladné období appeared first on Forbes.