Whoopie pies jsou úžasně měkké koláčky spojené nadýchaným krémem. Díky chuti dýňového pyré i koření jsou příjemnou pochoutkou do podzimních dní.
Koláčky při pečení poměrně vyrostou, jsou měkoučké jako nadýchaný dortový korpus a zároveň mají podobu sušenek. Whoopie pies jsou americkou klasikou, jejíž název vznikl z obyčejného radostného výkřiku. Připravují se v různých podobách – od klasické čokoládové s vanilkovým krémem až po moderní variace s ovocem i slaným karamelem.

Dýňové whoopie pies – měkké dýňové koláčky s nadýchaným krémem
Na 20 spojených koláčků potřebujete:
- 250 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 lžičku prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 100 g krupicového cukru
- 100 g přírodního třtinového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- 1,5 lžičky dýňového koření
- 2 vejce
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 120 ml rostlinného oleje
- 260 g dýňového pyré
Na krémovou náplň:
- 110 g změklého másla
- 190 g smetanového sýru
- pár kapek vanilkového extraktu
- špetku soli
- 150 g moučkového cukru

Postup
- V míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou, oběma cukry, skořicí a dýňovým kořením.
- V jiné míse rozmíchejte vejce s vanilkovým extraktem, olejem a dýňovým pyré. Těsto dejte na chvilku do lednice ještě trochu zpevnit. Mělo by být hezky hutné, aby drželo při nanášení tvar.
- Pomocí dvou lžic nanášejte kopečky těsta na plech vyložený pečicím papírem – naberte necelou lžíci těsta a pomocí druhé lžíce z ní obsah přemístěte na plech.
- Množství by mělo vyjít na dva až tři plechy. Mezi kopečky nechte dostatek prostoru – při pečení těsto vyběhne a zvětší svůj objem.
- Whoopie pies pečte v troubě vyhřáté na 175 °C přibližně dvanáct minut. Okraje by měly být lehce zlatavé a těsto na dotek pevné. Po vytažení nechte koláčky zhruba pět minut na plechu odpočinout, pak je přesuňte na mřížku a nechte vychladnout úplně.
- Mezitím připravte náplň. Máslo vyšlehejte se smetanovým sýrem, vanilkou, špetkou soli a prosátým moučkovým cukrem dohladka. Krém uložte na chvíli do lednice.
- Vychladlé dýňové koláčky k sobě spojujte poctivou vrstvou krému – ten naneste na rovnou stranu koláčku pomocí zdobicího sáčku s rovnou špičkou. Pak přiklopte druhým koláčkem a jemně přitlačte.
- Whoopie pies skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Pokud je nesníte na posezení, spotřebujte je ideálně do dvou až tří dnů.
Tipy & triky
- Dýňové pyré kupte hotové nebo si připravte univerzální domácí dýňové pyré třeba podle tohoto receptu. Spolu s dýňovým kořením ho zužitkujete také při přípravě domácí podzimní dýňové granoly.
- Dýňovou směs koření zakoupíte nebo si ji snadno vyrobíte sami. Stačí smíchat lžíci skořice, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky nového koření, špetku hřebíčku a špetku kardamomu.
- Pro křupavou ořechovou verzi nasekejte nahrubo libovolné ořechy (třeba pekany) a naplněné koláčky v nich opatrně z boku obalte – nalepí se na krém.
- Krémovou náplň můžete různě obměňovat, hodí se čokoládová, oříšková i kokosová.

The post Whoopie pies. Měkké dýňové koláčky spojené krémovou náplní appeared first on Forbes.