Čtvrtek 16. říjnaSvátek má Venku je 9 °C, Skoro Zataženo

Whoopie pies. Měkké dýňové koláčky spojené krémovou náplní

Forbes Před 4 hodinami

Whoopie pies jsou úžasně měkké koláčky spojené nadýchaným krémem. Díky chuti dýňového pyré i koření jsou příjemnou pochoutkou do podzimních dní.

Koláčky při pečení poměrně vyrostou, jsou měkoučké jako nadýchaný dortový korpus a zároveň mají podobu sušenek. Whoopie pies jsou americkou klasikou, jejíž název vznikl z obyčejného radostného výkřiku. Připravují se v různých podobách – od klasické čokoládové s vanilkovým krémem až po moderní variace s ovocem i slaným karamelem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Dýňové whoopie pies – měkké dýňové koláčky s nadýchaným krémem

Na 20 spojených koláčků potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g přírodního třtinového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1,5 lžičky dýňového koření
  • 2 vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 260 g dýňového pyré

Na krémovou náplň:

  • 110 g změklého másla
  • 190 g smetanového sýru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • 150 g moučkového cukru
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. V míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou, oběma cukry, skořicí a dýňovým kořením.
  2. V jiné míse rozmíchejte vejce s vanilkovým extraktem, olejem a dýňovým pyré. Těsto dejte na chvilku do lednice ještě trochu zpevnit. Mělo by být hezky hutné, aby drželo při nanášení tvar.
  3. Pomocí dvou lžic nanášejte kopečky těsta na plech vyložený pečicím papírem – naberte necelou lžíci těsta a pomocí druhé lžíce z ní obsah přemístěte na plech.
  4. Množství by mělo vyjít na dva až tři plechy. Mezi kopečky nechte dostatek prostoru – při pečení těsto vyběhne a zvětší svůj objem.
  5. Whoopie pies pečte v troubě vyhřáté na 175 °C přibližně dvanáct minut. Okraje by měly být lehce zlatavé a těsto na dotek pevné. Po vytažení nechte koláčky zhruba pět minut na plechu odpočinout, pak je přesuňte na mřížku a nechte vychladnout úplně.
  6. Mezitím připravte náplň. Máslo vyšlehejte se smetanovým sýrem, vanilkou, špetkou soli a prosátým moučkovým cukrem dohladka. Krém uložte na chvíli do lednice.
  7. Vychladlé dýňové koláčky k sobě spojujte poctivou vrstvou krému – ten naneste na rovnou stranu koláčku pomocí zdobicího sáčku s rovnou špičkou. Pak přiklopte druhým koláčkem a jemně přitlačte.
  8. Whoopie pies skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Pokud je nesníte na posezení, spotřebujte je ideálně do dvou až tří dnů.

Tipy & triky

  • Dýňové pyré kupte hotové nebo si připravte univerzální domácí dýňové pyré třeba podle tohoto receptu. Spolu s dýňovým kořením ho zužitkujete také při přípravě domácí podzimní dýňové granoly.
  • Dýňovou směs koření zakoupíte nebo si ji snadno vyrobíte sami. Stačí smíchat lžíci skořice, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky nového koření, špetku hřebíčku a špetku kardamomu.
  • Pro křupavou ořechovou verzi nasekejte nahrubo libovolné ořechy (třeba pekany) a naplněné koláčky v nich opatrně z boku obalte – nalepí se na krém.
  • Krémovou náplň můžete různě obměňovat, hodí se čokoládová, oříšková i kokosová.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Whoopie pies. Měkké dýňové koláčky spojené krémovou náplní appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek