Kokosové kuličky à la zdravé jáhlové Raffaello jsou lahodná kokosová svačina do ruky pro všechny věkové kategorie. Brusinky nechte dětem změknout v horké jablečné šťávě, ve verzi pro dospělé přitvrďte kokosovým likérem či rumem.
Přirozeně bezlepkové jáhly v této pochoutce ani nezaznamenáte, a ještě dodají tělu bohatou porci vlákniny i vitaminů skupiny B. Příprava je velmi jednoduchá a snadno se do ní zapojí i vaše ratolesti, protože koulení a obalování je bezpochyby zábava (nebo jistá forma relaxace pro dospělé).
Jáhlové kokosové kuličky „Raffaello“ s brusinkami a mandlemi
Na cca 15 kuliček potřebujete:
- 25 g brusinek či rozinek
- Jablečná šťáva, rum nebo kokosový likér
- 100 g jáhel
- 300 ml kokosového mléka
- Špetka soli
- 2 až 3 lžíce javorového sirupu
- 50 g strouhaného kokosu + na obalení
- Celé loupané mandle

Postup
- Brusinky namočte do teplé vody, jablečné či pomerančové šťávy nebo alkoholu. Jáhly několikrát důkladně propláchněte horkou vodou, aby nebyly hořké.
- Uvařte je pak v kokosovém mléce se špetkou soli doměkka, trvá to cca 13 minut. Ke konci vaření jáhly více míchejte, aby se zespod nepřipalovaly. Měly by mít konzistenci husté kaše.
- Případný přebytečný tuk z kokosového mléka slijte. Teplé jáhly ochuťte javorovým sirupem nebo medem a smíchejte se strouhaným kokosem.
- Jáhlovou směs rozdělte napůl. Do jedné poloviny vmíchejte scezené brusinky a tvarujte koule o velikosti golfového míčku.
- Z druhé poloviny směsi vytvarujte koule s mandlí uprostřed. Všechny vytvarované koule obalte v kokosu a dejte alespoň na hodinu do lednice ztuhnout.
Tipy & triky
- Jáhlovou kaši můžete ochutit kapkou vanilkového či mandlového extraktu nebo čerstvě nastrouhanou kůrou z bio citronu.
- Ve verzi pro dospělé máčejte brusinky v rumu nebo kokosovém likéru.
- Z jáhel připravíte také úžasný ovocný jahelník nebo zlatou krémovou kaši s hruškami.

The post Zdravé kokosové kuličky. Vykutálená svačina ohromí chutí a překvapí složením appeared first on Forbes.