Oslavte Zelený čtvrtek stylově a potěšte se božským pistáciovým mazancem. Voní po kardamomu, másle a pomerančích, zdobí ho lahodná pistáciová poleva s bílou čokoládou a Velikonoce vám osladí tak, že byste je nejraději měli víckrát do roka.

Kynutý pistáciový mazanec s meruňkami, pomerančem, kardamomem a bílou čokoládou
Na 1 velký mazanec potřebujete:
- 600 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 30 g čerstvého droždí
- 250 g mléka
- 80 g změklého másla
- 100 g pistáciového krému (100%)
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 bio pomeranč, citron nebo limetu
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky kardamomu
Dále:
- 200 g sušených meruněk
- 100 g nesolených pistácií
- 1 bílek

Na ozdobu:
- 50 g bílé čokolády
- 1 lžíci oleje
- 30 g pistáciového krému (100%)
- nesolené pistácie
- čokoládová vajíčka / ořechy v čokoládě

Postup
- Do mísy robota prosejte mouku a odvažte cukr. Droždí rozdrobte do jiné misky, z mísy k němu odeberte dvě lžíce cukru a společně míchejte do rozpuštění. Vmíchejte lžíci z odvážené mouky a veškeré teplé mléko a nechte 15 minut v teple vzejít. Ideální je na to trouba, kterou jste předtím lehce vyhřáli a následně vypnuli.
- K mouce pak přidejte povolené máslo, pistáciový krém (vizte Tipy & triky), vejce, žloutek (jeden bílek použijete na potření), nastrouhanou kůru z celého pomeranče nebo jiného citrusu, sůl, kardamom a vzešlý kvásek. Vše 10 minut hněťte v robotu s hnětacími háky, případně pracujte o něco déle rukama na stole, až bude těsto krásně hladké a pružné.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple 30 minut nebo v lednici přes noc kynout. Vmíchejte nasekané meruňky a pistácie, z těsta vytvarujte jeden až dva hladké bochánky, přesuňte je s dostatečným rozestupem na plech a nechte minimálně hodinu, lépe však dvě, kynout.
- Troubu vyhřejte na 160 °C, mazanec potřete bílkem, nařízněte žiletkou nebo nožíkem do kříže a velký mazanec pečte asi 40 minut nebo do doby, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá. Malým mazancům stačí o něco kratší čas.
- Vychladlý mazanec pokapejte polevou z bílé čokolády rozehřáté s trochou oleje a následně smíchané s pistáciovým krémem. Posypejte sekanými pistáciemi nebo velikonočními vajíčky (na fotce mandle v čokoládě Alika) a užijte si sladké Velikonoce!

Tipy & triky
- Suroviny vyndejte hodinu předem z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu.
- Použijte 100% ořechové máslo bez cukru a dalších zbytečností a kvalitní oříšky, na chuti se vám to vrátí. Já peču z produktů české společnosti Alika, která se pravidelně umisťuje v našem žebříčku největších rodinných firem a kvalitu výrobků pečlivě hlídá.
- Přes noc kynutý mazanec je snad ještě lepší (a také lépe stravitelný) než ten kynutý v teple, navíc si tak hezky rozložíte pečení.
- Meruňky předem naložte do rumu nebo jiného alkoholu, případně použijte klasické rozinky či jiné sušené ovoce.
- Pokud neděláte polevu, přidejte do těsta o něco více cukru.
- Pokud by mazanec v troubě na povrchu příliš rychle hnědnul, ale ještě nebyl dopečený, přikryjte ho kusem pečicího papíru.
- Jestli jste přece jen spíše na tradičnější moučníky, upečte si klasický kynutý mazanec, rychlý tvarohový mazanec bez kynutí, smetanového třeného beránka nebo medové jidáše.

The post Zelený čtvrtek, zelený mazanec. S pistáciemi, bílou čokoládou a kardamomem je neskutečný appeared first on Forbes.