Úterý 29. dubnaSvátek má Venku je 7 °C, Jasno

Zelený čtvrtek, zelený mazanec. S pistáciemi, bílou čokoládou a kardamomem je neskutečný

Forbes Před 1 týdnem

Oslavte Zelený čtvrtek stylově a potěšte se božským pistáciovým mazancem. Voní po kardamomu, másle a pomerančích, zdobí ho lahodná pistáciová poleva s bílou čokoládou a Velikonoce vám osladí tak, že byste je nejraději měli víckrát do roka.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Kynutý pistáciový mazanec s meruňkami, pomerančem, kardamomem a bílou čokoládou

Na 1 velký mazanec potřebujete:

  • 600 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 g mléka
  • 80 g změklého másla
  • 100 g pistáciového krému (100%)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 bio pomeranč, citron nebo limetu
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky kardamomu

Dále:

  • 200 g sušených meruněk
  • 100 g nesolených pistácií
  • 1 bílek
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Na ozdobu:

  • 50 g bílé čokolády
  • 1 lžíci oleje
  • 30 g pistáciového krému (100%)
  • nesolené pistácie
  • čokoládová vajíčka / ořechy v čokoládě
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Do mísy robota prosejte mouku a odvažte cukr. Droždí rozdrobte do jiné misky, z mísy k němu odeberte dvě lžíce cukru a společně míchejte do rozpuštění. Vmíchejte lžíci z odvážené mouky a veškeré teplé mléko a nechte 15 minut v teple vzejít. Ideální je na to trouba, kterou jste předtím lehce vyhřáli a následně vypnuli.
  2. K mouce pak přidejte povolené máslo, pistáciový krém (vizte Tipy & triky), vejce, žloutek (jeden bílek použijete na potření), nastrouhanou kůru z celého pomeranče nebo jiného citrusu, sůl, kardamom a vzešlý kvásek. Vše 10 minut hněťte v robotu s hnětacími háky, případně pracujte o něco déle rukama na stole, až bude těsto krásně hladké a pružné.
  3. Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple 30 minut nebo v lednici přes noc kynout. Vmíchejte nasekané meruňky a pistácie, z těsta vytvarujte jeden až dva hladké bochánky, přesuňte je s dostatečným rozestupem na plech a nechte minimálně hodinu, lépe však dvě, kynout.
  4. Troubu vyhřejte na 160 °C, mazanec potřete bílkem, nařízněte žiletkou nebo nožíkem do kříže a velký mazanec pečte asi 40 minut nebo do doby, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá. Malým mazancům stačí o něco kratší čas.
  5. Vychladlý mazanec pokapejte polevou z bílé čokolády rozehřáté s trochou oleje a následně smíchané s pistáciovým krémem. Posypejte sekanými pistáciemi nebo velikonočními vajíčky (na fotce mandle v čokoládě Alika) a užijte si sladké Velikonoce!
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Tipy & triky

  • Suroviny vyndejte hodinu předem z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu.
  • Použijte 100% ořechové máslo bez cukru a dalších zbytečností a kvalitní oříšky, na chuti se vám to vrátí. Já peču z produktů české společnosti Alika, která se pravidelně umisťuje v našem žebříčku největších rodinných firem a kvalitu výrobků pečlivě hlídá.
  • Přes noc kynutý mazanec je snad ještě lepší (a také lépe stravitelný) než ten kynutý v teple, navíc si tak hezky rozložíte pečení.
  • Meruňky předem naložte do rumu nebo jiného alkoholu, případně použijte klasické rozinky či jiné sušené ovoce.
  • Pokud neděláte polevu, přidejte do těsta o něco více cukru.
  • Pokud by mazanec v troubě na povrchu příliš rychle hnědnul, ale ještě nebyl dopečený, přikryjte ho kusem pečicího papíru.
  • Jestli jste přece jen spíše na tradičnější moučníky, upečte si klasický kynutý mazanec, rychlý tvarohový mazanec bez kynutí, smetanového třeného beránka nebo medové jidáše.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Zelený čtvrtek, zelený mazanec. S pistáciemi, bílou čokoládou a kardamomem je neskutečný appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek