Čtyřiadvacetiletý student přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, molekulární biolog a biochemik František Knobloch se stal hostem čtvrtého dílu podcastu Nesmrtelný. S moderátorem Petrem Šimůnkem rozebíral svůj přístup k longevity, prevenci civilizačních chorob a tajemství optimální výživy. A jako Muž roku 2023 a vrcholový sportovec přidal i praktické rady pro všechny, kdo touží po kvalitním a dlouhém životě.
„Místo toho, abychom se hned zaměřovali na to, co jíst a kolik cvičit, měli bychom se prvotně soustředit na krevní testy a tělesnou kompozici,“ vysvětluje Knobloch, který se tématu biohackingu věnuje už šest let.
„Na základě těchto diagnostik můžeme teprve vyhodnotit stav organismu a podle toho upravovat životní styl.“ Jeho filozofie je jednoduchá – nejlepší péči můžeme poskytnout pouze na základě individuálních měření.
Knobloch v podcastu rozebírá i častý problém vysokého cholesterolu, který podle něj není tak jednoduchý, jak se může zdát. „Podle lipidů v krvi můžeme docela snadno odhadnout riziko kardiovaskulárních onemocnění a zakročit specificky podle jedince,“ říká mladý biohacker, který upozorňuje, že každý člověk vyžaduje jiný přístup.
V diskusi o výživě se pozornost stočila k cukrům, především fruktóze. „Evolučně byla důležitá, protože jsme na zimu nabírali tuk, ale dnes už to problém je, protože nehladovíme,“ vysvětluje Knobloch. Fruktóza podle něj způsobuje tvorbu kyseliny močové, zvyšuje tlak a způsobuje inzulinovou rezistenci. „Má obrovský podíl na vzestupu cukrovky druhého typu, se kterou se v životě setká až třetina lidí na světě.“
Jeho rada? Vyhýbat se vysoce zpracovaným potravinám. „Fruktóza v ovoci je výrazně nižší problém než fruktóza ve zpracovaných potravinách,“ upozorňuje a dodává, že i ovoce by se mělo konzumovat s mírou – problematické může být najednou zkonzumovat více než deset gramů fruktózy.
Podle Knoblocha také většina lidí podceňuje přísun bílkovin, které jsou zásadní pro tvorbu a zachování svalové hmoty. „Bílkoviny plus silový trénink rovná se zaručená rovnice, jak dosáhnout větší svalové hmoty,“ tvrdí. „A čím jsme starší, tím je to důležitější. Ve zkratce jsou bílkoviny nesporně důležité pro dlouhověkost ve zdraví.“
Zajímavý je jeho pohled na kvalitu bílkovin. „Živočišné bílkoviny jsou lepší, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které v rostlinných bílkovinách často chybějí,“ vysvětluje.
Upozorňuje ale na důležitou nerovnováhu v našem jídelníčku: „Problémem u nás je, že jíme už pouze libové maso a vyhýbáme se kůži a chrupavkám. Tím zvyšujeme množství methioninu, ale máme méně glycinu, což způsobuje zrychlení stárnutí, proto se nabízí suplementace glycinu.“
Knobloch se vyjádřil i k populárním doplňkům stravy. „Kreatin je jeden z nejvíce prozkoumaných suplementů a obecně se silně doporučuje. Je to jeden z mála doplňků, u kterých můžeme fyzicky pocítit efekt,“ říká. Podobně pozitivně hodnotí i hořčík: „Většina lidí má hořčíku nedostatek kvůli revoluci ve stravě. Navíc se jím nejsme schopni prakticky předávkovat.“
V podcastu nechyběla ani diskuse o fenoménu Briana Johnsona a jeho 72 suplementech, které užívá denně, o tom, jak celý příběh resveratrolu v červeném víně byl spíše hoax, nebo i o tom, proč intermittent fasting už nezní tak dobře jako dříve. To a mnohem více v dnešním dílu podcastu Nesmrtelný.
The post Alchymie prodloužení života. Nesmrtelný a mikrobiolog radí, jaké doplňky mají smysl appeared first on Forbes.