Otevřeli sice nedávno, ale z podniku Above Rooftop se stal rovnou hotspot. Není divu. Terasa na nové přístavbě hotelu W Prague má dokonalý výhled na pražské věže, k tomu koktejly a svěží menu. A právě na něj přispěla svými dvěma jídly i food influencerka Chili Ta.
„Nikdy jsem neměla potřebu něco takového vytvořit, necítila jsem se připravená. Ale když mě oslovili, tak mi to vlastně přišlo jako super nápad. Pro mě je to navíc příležitost sama sebe posunout, pracovat v profesionální kuchyni s lidmi, kteří jsou tisíckrát lepší než já. Fakt skvělá lekce,” popisuje rozhodnutí se do spolupráce zapojit Chili.
Funguje hlavně v online světě, a tak je to i příležitost udělat krok do toho offline. Měla jednu zásadní podmínku, a to vybrat si, z jakých surovin se budou její jídla připravovat. „Od začátku byla idea taková, že jídla budou postavená na surovinách. Nevidím smysl v tom dělat jenom jídlo, pop upů je strašně moc a mně se líbí, když to má nějaký přesah,” vysvětluje Chili, která poslední roky proniká do zákulisí zemědělství.
„Člověk se toho spoustu dozví a už to nemůže ignorovat. Je na čase ukázat, že i takové místo jako je W Prague může podporovat lokální dodavatele, že to může být sexy a ne nějaké ezo veganské jídlo,” dodává.
Jedno z jídel, které Chili připravila, je hovězí jazyk v asijském stylu. „Záměrně jsem nechtěla používat fancy suroviny, ale naopak třeba hovězí jazyk, který jsem si v poslední době zamilovala. Chci ukázat, že i jazyk a obyčejné zelí a mrkev může být super jídlo,” vysvětluje Chili svůj přístup.




A výsledek je skvělý, tenké plátky hovězího jazyka s citronovou trávou a medem, mladé zelí opečené na ohni, marinovaná mrkev v korejském stylu a dresink plný umami.
Jako vegetariánské jídlo Chili představila mátový humus s marinovaným vejcem, mátovým tahini a karamelizovanou sladkou mrkví. Mátu by vás asi jako mě do humusu přidat nenapadlo, přitom je tato netradiční kombinace zábavná a celé jídlo pak působí mnohem svěžeji.
Hovězí jazyk Chili použila z farmy Mitrov Karla Kalného, vajíčka od slepic z volného výběhu z Farmy od Želivky a zeleninu z farmy Semice Hanky Součkové, ta dodává i do řady vyhlášených restaurací. Právě výběrem konkrétních dodavatelů, kteří se zabývají výhradně ekologickým a udržitelným přístupem s respektem k řemeslu, dává Chili najevo, jak je pro ni původ surovin důležitý.
Proto může pracovat s jejich přirozenou chutí, nepřidávat nic navíc a tvořit tak jídlo zdravé a hodnotné i z výživového hlediska, což je pro ni stejně důležité.

„Líbí se mi dělat asian fusion, v jídle jsou asijské vlivy a moje kultura, ale zároveň lokální suroviny. Ocenila bych, kdyby se víc podniků soustředilo na to, aby nabízeli zákazníkovi, co je podle nich dobré. Neptat se zákazníka, co chce a pak se mu přizpůsobovat. Líbí se mi bořit hranice a dělat věci po svém, ve finále stejně záleží na tom, jestli je to jídlo dobré, nebo ne,” uzavírá Chili, která se v Above Rooftop bude průběžně objevovat.
Spolupráci oceňuje i Executive Chef celého W Prague Nenad Jovanović. „Původně jsme chtěli pozvat lokální šéfkuchaře, ale abych pravdu řekl, zpětná vazba od nich nebyla nic moc. Tak jsme přišli s nápadem zapojit jiné zajímavé a cool osobnosti,” komentuje ideu Jovanović.





Vybrali si Chili a také Marcelu Vuong, asijské spojení je však náhodné. „Neplánovali jsme to, ale chtěli jsme něco jiného oproti tomu, co tady děláme my. I já se učím, třeba kombinace s hovězím jazykem by mě samotného nenapadla,” vysvětluje k jídlům, která jsou i pro něj novinkou.
Jídla připravená Chili Ta na menu Above Rooftop baru zůstanou minimálně čtyři týdny. Ta potom doplní nebo vystřídají další jídla od Marcely Vuong.
The post Na střeše W Prague nevaří jen šéfkuchaři. Dávají prostor osobnostem jako Chili Ta appeared first on Forbes.