Recept na masové kuličky polpette vznikl v Itálii, odkud pochází i rajčatová omáčka marinara. Není to pravidlem, ale obvykle se marinara k polpette podává. Spojení rajčatové omáčky chutná perfektně i s veganskou verzí kuliček z červené čočky.
Díky luštěninám, ovesným vločkám a slunečnicovým semínkům jsou polpette bohaté na vlákninu, minerály i vitaminy. Mají výbornou sytící schopnost, proto můžete zvolit lehčí přílohu nebo menší množství přílohy, než byste podávali s masovými kuličkami. Skvěle se hodí například polentová kaše, těstoviny, zeleninové pyré nebo pečená zelenina. Nic nezkazíte ani kouskem pečiva, kterým z talíře vytřete vynikající omáčku do poslední kapky.
Veganské polpette vás pravděpodobně velice mile překvapí skvělou kombinací koření, kterou lze použít i v masové verzi.

Čočkové polpette s omáčkou marinara
Na 4 porce potřebujete:
- 200 g červené čočky (loupaná, půlená)
- Sůl
- 1 bobkový list
- 80 g jemných ovesných vloček
- 70 g slunečnicových semínek
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky rajského protlaku
- 1 plná lžička sušeného oregana
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1 rovná lžička mletého římského kmínu
- 1,5 lžíce olivového oleje + trochu navíc
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř

Omáčka marinara:
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- Špetka kajenského pepře
- Špetka čerstvě mletého pepře
- 500 g pasírovaných rajčat
- Sůl
- Čerstvá bazalka
K podávání:
- Parmezán (pro vegan verzi vynechte)
- Čerstvé oregano a bazalka

Postup
- Červenou čočku propláchněte studenou vodou. Poté přendejte do hrnce a zalijte 450 ml vody. Přidejte bobkový list, špetku soli a velice pozvolna vařte na mírném ohni 10 až 12 minut. Za tu dobu by se měla voda víceméně vyvařit, ale ne tak, aby se čočka připalovala. Přiklopte poklicí, sporák vypněte a nechte přikryté 10 minut „dojít“.
- Jemné ovesné vločky spolu se slunečnicovými semínky rozmixujte nadrobno. Nemusíte mixovat na jemný prach. Fenykl nasucho opečte na pánvi, pak nechte zchladnout a v hmoždíři roztlučte. Šalotku a česnek nakrájejte najemno.
- Vařenou čočku přendejte do větší mísy. Odstraňte bobkový list. Přidejte mixované vločky se semínky, fenykl, šalotku, česnek, protlak, oregano, mletou papriku, římský kmín, olej, sůl a trochu pepře. Dobře promíchejte a nechte 30 až 45 minut chladnout.
- Ze směsi tvarujte kuličky dlaněmi lehce potřenými olejem. Při velikosti cca pingpongového míčku by vám směs měla vyjít na 34 kuliček. Kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C 25 až 30 minut.
- Na omáčku si připravte vyšší hrnec. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte protlak, najemno nasekaný česnek, oregano, kajenský a černý pepř a na středním plameni míchejte asi minutu. Poté zalijte rajčaty a podlijte 2 dl vody. Osolte, promíchejte a pod poklicí pozvolna vařte 20 minut do zhoustnutí. Když je omáčka hotová, dochuťte ji menší hrstí najemno nasekané bazalky. Omáčku servírujte ke kuličkám.
- Podávejte například s polentovou kaší, těstovinami, zeleninovými kašemi a pyré, pečenou zeleninou nebo pečivem. Na talíři posypejte čerstvými bylinkami a parmezánem. Pokud chcete vytvořit jídlo čistě veganské, použijte veganský parmezán.
