Pátek 02. květnaSvátek má Venku je 27 °C, Polojasno

Asie plná chutí. Tofu satay se znamenitou arašídovou omáčkou

Forbes Před 3 měsíci

Tofu satay s bohatou krémovou omáčkou z arašídů je lahodným příkladem toho, jak umí být asijská jídla bohatá a pestrá. Nechybí citrusová svěžest, čerstvost zaručená bylinkami a také příjemná pikantnost.

Přírodní tofu krásně nasákne chuť marinády (pro ty odvážnější může být marináda i pikantnějšího rázu) a po opečení je samo o sobě doslova k sežrání. V kombinaci s poctivou arašídovou omáčkou přichystáte nezapomenutelné pohoštění. Špízy skvěle doplní rýže, která tento předkrm přetvoří v plnohodnotný chod.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Špízy tofu satay s arašídovou omáčkou

Na 2 větší porce potřebujete:

  • 400 g přírodního pevného tofu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce šťávy z bio limety + kůra
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké chilli omáčky
  • Sůl & pepř
  • Rostlinný olej na smažení

Na arašídovou omáčku:

  • 1 lžíce arašídového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky červené kari pasty
  • 1 lžíce sladké sójové omáčky (kecap manis)
  • 30 g palmového cukru
  • Asi ¼ lžičky soli
  • 60 g jemného arašídového másla
  • 60 ml vody
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 60 ml kokosového mléka

Na dohotovení:

  • Čerstvý koriandr
  • Arašídy
  • Bílá a černá sezamová semínka
  • Chilli vločky
  • Skrojky limety
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Tofu zabalte do čisté utěrky, zatěžkejte a nechte odsát přebytečnou vodu. Smíchejte ingredience na marinádu a tofu nakrájené na stejně velké obdélníky do ní alespoň na 30 minut nebo i do druhého dne naložte.
  2. Mezitím nechte na rozehřátém arašídovém oleji rozvonět nasekaný česnek s kari pastou. Vmíchejte sladkou sójovou omáčku, palmový cukr a sůl.
  3. Arašídové máslo vymíchejte s vodou a limetovou šťávou dohladka a přidejte do pánve. Přilijte kokosové mléko a nechte společně chvilku probublat. Získáte jemnou, středně hustou omáčku.
  4. Marinované tofu napíchejte jednotlivě na 20cm špejle. Ve větší rovné pánvi rozehřejte rostlinný olej a tofu z každé strany 1 až 2 minuty dozlatova opečte. Špízy otáčejte ideálně pomocí pinzety.
  5. Hotové špízy nechte okapat od přebytečného tuku na papírové utěrce, vyskládejte na talíř a pokapejte omáčkou. Posypejte je koriandrem, nasekanými arašídy a směsí sezamových semínek.
  6. Dle chuti přidejte chilli vločky a skrojky limety k zakápnutí. Můžete podávat jen tak nebo s rýží či rýžovými nudlemi.

Tipy & triky

  • Arašídová omáčka chutná teplá i zastudena. Pokud by vám (čistě náhodou) nějaká zbyla, můžete jí obohatit salát či rýžový pokrm.
  • Tofu lze nakrájet i na kostky a na špejli jich napíchnout více za sebou. Připravíte tak rovnou jednotlivá sousta.
  • Tofu lze rovněž nejprve ze všech stran opéct a teprve posléze napíchat na špejle.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Pokračovat na celý článek