Středa 22. říjnaSvátek má Venku je 10 °C, Zataženo Déšť

Bez práce a bez nádobí. Kuře s podzimní zeleninou z jednoho plechu

Forbes Před 8 hodinami

Jídla z jednoho pekáče, kdy maso, zeleninu i přílohu upečete společně v troubě a vás tak u vaření nečeká žádné míchání ani hromada nádobí, jsou hlavně v týdnu k nezaplacení. U medového kuřete s batáty a kapustičkami se kromě toho můžete těšit na opravdu lahodnou chuť, vyváženou skladbu živin a nadšení z jídla i u dětí, odpůrců růžičkové kapusty a dalších potížistů.

Nejvíc času vám zabere čištění zeleniny, proto ji můžete spolu s kuřetem připravit až dva dny předem. Pak už za vás veškerou další práci odvede trouba a vy si tak za čtyřicet minut pochutnáte na skvěle ochuceném šťavnatém masu s porcí karamelizované zeleniny, do které se během pečení krásně vsakuje masová šťáva.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Pečené kuře se zeleninou (sladkými brambory, růžičkovou kapustou a cibulí) na medu a česneku

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 8 kuřecích horních stehen či paliček
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce miso pasty (vizte Tipy & triky)
  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce oleje

Na zeleninu:

  • 3 červené cibule
  • 1 kg růžičkové kapusty
  • 1 kg batátů (4 menší kusy) nebo dýně
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • Sezam 
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Kuře dobře osušte papírovou utěrkou a ideálně den (nebo aspoň 15 minut) předem naložte do marinády z prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, miso pasty, medu, sójové omáčky a oleje. Já dávám nerafinovaný řepkový s trochou sezamového, ale poslouží i olivový nebo slunečnicový.
  2. Cibule oloupejte a nakrájejte na klínky. Z kapustiček odřízněte košťál, sundejte nevzhledné svrchní lístky a větší kusy přepulte. Batáty oloupejte a nakrájejte na velikost sousta. Přímo v pekáči hojně pokapejte zeleninu olivovým olejem, posypejte solí a čerstvě mletým pepřem a promíchejte.
  3. Na zeleninu položte kuře, potřete ho zbylou marinádou, plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 40 minut nebo až zelenina změkne a vnitřní teplota masa dosáhne 75 až 80 °C. Teď už jen posypejte sezamem a hodujte!

Tipy & triky:

  • Stejně jako maso můžete až dva dny předem připravit i zeleninu, její příprava ostatně zabere nejvíce času. Vše očistěte, pokrájejte a nechte v lednici, než se dáte do pečení.
  • Pro pikantnější marinádu přidejte i dvě lžíce gochujang nebo srirachy.
  • Místo miso pasty můžete dát dvě lžíce dijonské hořčice, zázvor nahradit tymiánem či rozmarýnem a marinádu místo sójovky osolit pořádnou lžičkou soli.
  • Ze zeleniny se hodí i dýně, brambory, mrkev, jarní cibulka, bulvový celer nebo papriky, zkrátka co máte rádi a zrovna po ruce. Po upečení můžete do pekáče se zeleninou ještě vmíchat pár hrstí baby špenátu či rukoly.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Bez práce a bez nádobí. Kuře s podzimní zeleninou z jednoho plechu appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek