Sobota 01. listopaduSvátek má Venku je 10 °C, Skoro Zataženo

Cikánská pečeně. Šťavnatá pečínka protkaná slaninou i pikantním názvem

Forbes Před 13 hodinami

Důkladné prošpikování slaninou dodá lahodné hovězí pečínce přirozenou šťavnatost. Cikánská pečeně je oblíbeným pokrmem, který zaujme jak svým pestrým vzhledem, tak příjemnou paprikovou chutí a nakonec i samotným názvem.

Pikantnost pečeně lze dle libosti doplnit pálivou paprikou nebo přidáním feferonky. Kdo má rád, může závěrem chuť zvýraznit kyselou okurkou. K cikánské pečeni se skvěle hodí rýže.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Cikánská hovězí pečeně

Na 4 porce potřebujete:

  • 100 g špeku / uzené slaniny bez kůže vcelku
  • 800 g hovězího zadního vcelku
  • Sůl & pepř
  • 1 až 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 4 čerstvé papriky (zde 3 červené, 1 oranžová)
  • 1 lžička mleté sladké papriky (nebo napůl s pálivou)
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 2 zralá rajčata
  • Cca 400 ml hovězího vývaru
  • Rýže k podávání
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Slaninu nakrájejte na proužky silné 4 až 6 mm a dejte je alespoň na 20 minut do mrazáku ztuhnout. Maso se tak bude lépe špikovat.
  2. Dlouhým špikovacím nebo ostrým nožem prořízněte do masa ve směru vláken cca 6 až 8 otvorů. Skrze všechny otvory postupně zatlačte ztuhlou slaninu. Měla by být zarovnaná z obou stran s masem. Dle potřeby nožem slaninu zakrojte.
  3. Maso ze všech stran osolte a opepřete. Ve větší pánvi, která může do trouby, rozehřejte sádlo a zprudka na něm opečte maso ze všech stran do zlatohněda. Vyjměte ho a přikryjte.
  4. Do výpeku v pánvi přidejte nadrobno nakrájenou cibuli (a případně i zbylý špek pokrájený na kostičky) a osmahněte dozlatova. Přidejte nové koření a celý pepř s nadrceným česnekem. Nechte rozvonět.
  5. Papriky odsemeňte a nakrájejte na proužky. Polovinu paprik přidejte k cibulovému základu a osmahněte, zbytek ponechte prozatím stranou.
  6. Postupně vmíchejte mletou papriku a protlak. Obojí chvilku orestujte a nakonec vmíchejte na kousky nakrájená čerstvá rajčata.
  7. Do pánve vraťte maso a podlijte jej vývarem tak, aby bylo zhruba do poloviny ponořené. Pánev přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte zhruba 2,5 hodiny do změknutí.
  8. Před uplynutím posledních 45 minut rozložte okolo masa zbylou papriku a pokračujte v pečení. Na posledních 15 minut pánev odkryjte a nechte povrch masa lehce zezlátnout.
  9. Po dopečení nechte maso asi 10 minut odpočinout. Omáčku můžete na plotně ještě trochu svařit do požadované hustoty. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s vařenou rýží.

Tipy & triky

  • Maso můžete špikovat slaninou i špekem. Určitě je však nechte před špikováním zamrazit. Pracujte při špikování rychle, aby tuk příliš nezměkl.
  • Pro pikantnější chuť můžete nahradit poloviční množství mleté papriky paprikou pikantní.
  • Pro kyselejší tón chuti můžete stejně jako u znojemské pečeně do omáčky na závěr přimíchat na kousky nakrájenou kyselou okurku. Nebo okurku podávejte bokem.
  • Pokud vám zbyla po prošpikování masa ještě nějaká slanina, můžete ji nakrájet na menší kousky a osmahnout v pánvi ještě před přidáním sádla s masem.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Cikánská pečeně. Šťavnatá pečínka protkaná slaninou i pikantním názvem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek