Důkladné prošpikování slaninou dodá lahodné hovězí pečínce přirozenou šťavnatost. Cikánská pečeně je oblíbeným pokrmem, který zaujme jak svým pestrým vzhledem, tak příjemnou paprikovou chutí a nakonec i samotným názvem.
Pikantnost pečeně lze dle libosti doplnit pálivou paprikou nebo přidáním feferonky. Kdo má rád, může závěrem chuť zvýraznit kyselou okurkou. K cikánské pečeni se skvěle hodí rýže.
Cikánská hovězí pečeně
Na 4 porce potřebujete:
- 100 g špeku / uzené slaniny bez kůže vcelku
- 800 g hovězího zadního vcelku
- Sůl & pepř
- 1 až 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- 3 stroužky česneku
- 4 čerstvé papriky (zde 3 červené, 1 oranžová)
- 1 lžička mleté sladké papriky (nebo napůl s pálivou)
- 70 g rajčatového protlaku
- 2 zralá rajčata
- Cca 400 ml hovězího vývaru
- Rýže k podávání
Postup
- Slaninu nakrájejte na proužky silné 4 až 6 mm a dejte je alespoň na 20 minut do mrazáku ztuhnout. Maso se tak bude lépe špikovat.
- Dlouhým špikovacím nebo ostrým nožem prořízněte do masa ve směru vláken cca 6 až 8 otvorů. Skrze všechny otvory postupně zatlačte ztuhlou slaninu. Měla by být zarovnaná z obou stran s masem. Dle potřeby nožem slaninu zakrojte.
- Maso ze všech stran osolte a opepřete. Ve větší pánvi, která může do trouby, rozehřejte sádlo a zprudka na něm opečte maso ze všech stran do zlatohněda. Vyjměte ho a přikryjte.
- Do výpeku v pánvi přidejte nadrobno nakrájenou cibuli (a případně i zbylý špek pokrájený na kostičky) a osmahněte dozlatova. Přidejte nové koření a celý pepř s nadrceným česnekem. Nechte rozvonět.
- Papriky odsemeňte a nakrájejte na proužky. Polovinu paprik přidejte k cibulovému základu a osmahněte, zbytek ponechte prozatím stranou.
- Postupně vmíchejte mletou papriku a protlak. Obojí chvilku orestujte a nakonec vmíchejte na kousky nakrájená čerstvá rajčata.
- Do pánve vraťte maso a podlijte jej vývarem tak, aby bylo zhruba do poloviny ponořené. Pánev přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte zhruba 2,5 hodiny do změknutí.
- Před uplynutím posledních 45 minut rozložte okolo masa zbylou papriku a pokračujte v pečení. Na posledních 15 minut pánev odkryjte a nechte povrch masa lehce zezlátnout.
- Po dopečení nechte maso asi 10 minut odpočinout. Omáčku můžete na plotně ještě trochu svařit do požadované hustoty. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s vařenou rýží.
Tipy & triky
- Maso můžete špikovat slaninou i špekem. Určitě je však nechte před špikováním zamrazit. Pracujte při špikování rychle, aby tuk příliš nezměkl.
- Pro pikantnější chuť můžete nahradit poloviční množství mleté papriky paprikou pikantní.
- Pro kyselejší tón chuti můžete stejně jako u znojemské pečeně do omáčky na závěr přimíchat na kousky nakrájenou kyselou okurku. Nebo okurku podávejte bokem.
- Pokud vám zbyla po prošpikování masa ještě nějaká slanina, můžete ji nakrájet na menší kousky a osmahnout v pánvi ještě před přidáním sádla s masem.
The post Cikánská pečeně. Šťavnatá pečínka protkaná slaninou i pikantním názvem appeared first on Forbes.








