Středa 07. květnaSvátek má Venku je 3 °C, Skoro Jasno

Což takhle dát si špenát. Tentokrát jako svěží slané palačinky

Forbes Před 10 měsíci

Klasické palačinky vám jistě nemusím představovat, ty špenátové si však zaslouží více pozornosti. Barevně se skvěle hodí na začínající léto, a navíc je můžete podávat s čímkoli, co máte rádi. Já zvolila uzeného lososa, avokádo a ředkvičky, můžete si je ale vychutnat také s kuřecím masem, houbami nebo dokonce i na sladko.

Slané špenátové palačinky s uzeným lososem, avokádem a sýrem

Na 8 palačinek potřebujete:

  • 330 g mléka
  • 75 g baby špenátu
  • hrst čerstvé bazalky
  • 25 g oleje + trochu na pánev
  • 2 vajíčka
  • 130 g hladké mouky
  • sůl

Na náplň:

  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g smetanového sýru
  • sůl & pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g uzeného lososa
  • velké zralé avokádo
  • 5 ředkviček
  • chilli papričku
  • jarní cibulku
  • mikro bylinky
Foto Markéta Marešová

Postup:

  1. Mléko společně se špenátem a bazalkou rozmixujte dohladka. Pokud si chcete vše urychlit, jednoduše i veškeré ostatní suroviny přidejte do mixéru a rozmixujte. Zbytek surovin však můžete do těsta přimíchat také ručně. Výsledné těsto by mělo být zcela hladké a řídké, nikoli však vodové. Nechte ho odpočinout 5 minut.
  2. Rozpalte pánev a na kapce oleje osmažte jednotlivé tenké palačinky, těsto by mělo vystačit na cca 8 kusů. Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr smíchejte se zakysanou smetanou, osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Ředkvičky a avokádo pokrájejte na tenké plátky, stejně tak jarní cibulku a chilli papričku.
  3. Hotové palačinky naplňte krémovou náplní, přidejte pokrájenou zeleninu a kousky uzeného lososa. Na závěr posypte trochou papriček, jarní cibulkou a mikro bylinkami.
Foto Markéta Marešová
Pokračovat na celý článek