Pondělí 03. listopaduSvátek má Venku je 11 °C, Polojasno

Na školní hrachovku zapomeňte. Moderní verze s parmezánem & vejcem je jiná liga

Forbes Před 8 hodinami

Hrách – jeho krásně zemitou chuť může zastínit jen špatná úprava a nevábný vzhled, který možná máte v paměti ze školních let. Dejte druhou šanci hrachové kaši. S parmezánem, grilovanou zeleninou a zastřeným vejcem je to naprosto jiná liga.

Luštěniny jsou stále nedoceněny. Hrách se v českých domácnostech možná spíš objevuje jako závaží do korpusů na křehké těsto, a přitom jeho chuť je naprosto báječná. Trochu připomíná cizrnu, ale z ní byste tak dobrou kaši neuvařili.

Loupaný hrách se po půl hodině začne rozpadat a sám vytvoří kašovitou konzistenci. Není proto třeba jej nastavovat hůře stravitelnou jíškou s dochutí, která k této cenné potravině příliš nepasuje. Nechte vyniknout plnou chuť nasládlého hrachu, který tak výborně doplní grilovaná zelenina a ztracené vejce. Jeho tekoucí žloutek nasadí hrachové kaši korunu.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Hrachová kaše s grilovanou zeleninou a ztraceným vejcem

Na 2 porce potřebujete:

  • 250 g loupaného hrachu
  • Sůl
  • 1 lžíce másla
  • 30 g strouhaného parmezánu

Dále:

  • 200 g cukety
  • 2 jarní cibulky
  • 6 cherry rajčat
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • 2 vejce
  • Ocet
  • Výhonky dle chuti
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Hrách vsypte do hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody a nechte máčet 4 až 6 hodin. Poté vodu slijte, zalijte 400 ml čisté vody, osolte a vařte na středním stupni 30 minut, dokud se tekutina prakticky nevyvaří. V polovině vaření můžete promíchat, později už nemíchejte.
  2. Po dovaření míchejte, dokud se hrách nerozpadne. Přiklopené nechte 3 minuty odstát.
  3. Do kaše vmíchejte máslo a nastrouhaný parmezán. Pokud je potřeba, nařeďte trochou horké vody.
  4. Cuketu nakrájejte na klínky, jarní cibulku na 5 až 7 cm dlouhé kusy a cherry rajčata přepulte. Cuketu a cibulku v míse zakápněte trochou olivového oleje a několik minut grilujte, aby zelenina změkla. Nakonec krátce ogrilujte olejem potřená rajčata. Zeleninu přendejte na talíř a osolte.
  5. V hrnci přiveďte vodu k varu. Do vody vmíchejte lžíci octa a sporák ztlumte, aby voda neklokotala, jen mírně probublávala. Ve vodě udělejte vír a doprostřed pomalu vyklepněte vejce. Vařte 4 minuty. Vyndejte na talíř a připravte druhé vejce.
  6. Hrachovou kaši naservírujte na talíř spolu se zeleninou. Na kaši položte po jednom vejci. Opepřete čerstvě mletým pepřem, vejce osolte, vše posypejte výhonky a podávejte.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Na školní hrachovku zapomeňte. Moderní verze s parmezánem & vejcem je jiná liga appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek