Hrách – jeho krásně zemitou chuť může zastínit jen špatná úprava a nevábný vzhled, který možná máte v paměti ze školních let. Dejte druhou šanci hrachové kaši. S parmezánem, grilovanou zeleninou a zastřeným vejcem je to naprosto jiná liga.
Luštěniny jsou stále nedoceněny. Hrách se v českých domácnostech možná spíš objevuje jako závaží do korpusů na křehké těsto, a přitom jeho chuť je naprosto báječná. Trochu připomíná cizrnu, ale z ní byste tak dobrou kaši neuvařili.
Loupaný hrách se po půl hodině začne rozpadat a sám vytvoří kašovitou konzistenci. Není proto třeba jej nastavovat hůře stravitelnou jíškou s dochutí, která k této cenné potravině příliš nepasuje. Nechte vyniknout plnou chuť nasládlého hrachu, který tak výborně doplní grilovaná zelenina a ztracené vejce. Jeho tekoucí žloutek nasadí hrachové kaši korunu.
Hrachová kaše s grilovanou zeleninou a ztraceným vejcem
Na 2 porce potřebujete:
- 250 g loupaného hrachu
- Sůl
- 1 lžíce másla
- 30 g strouhaného parmezánu
Dále:
- 200 g cukety
- 2 jarní cibulky
- 6 cherry rajčat
- Olivový olej
- Sůl & pepř
- 2 vejce
- Ocet
- Výhonky dle chuti
Postup
- Hrách vsypte do hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody a nechte máčet 4 až 6 hodin. Poté vodu slijte, zalijte 400 ml čisté vody, osolte a vařte na středním stupni 30 minut, dokud se tekutina prakticky nevyvaří. V polovině vaření můžete promíchat, později už nemíchejte.
- Po dovaření míchejte, dokud se hrách nerozpadne. Přiklopené nechte 3 minuty odstát.
- Do kaše vmíchejte máslo a nastrouhaný parmezán. Pokud je potřeba, nařeďte trochou horké vody.
- Cuketu nakrájejte na klínky, jarní cibulku na 5 až 7 cm dlouhé kusy a cherry rajčata přepulte. Cuketu a cibulku v míse zakápněte trochou olivového oleje a několik minut grilujte, aby zelenina změkla. Nakonec krátce ogrilujte olejem potřená rajčata. Zeleninu přendejte na talíř a osolte.
- V hrnci přiveďte vodu k varu. Do vody vmíchejte lžíci octa a sporák ztlumte, aby voda neklokotala, jen mírně probublávala. Ve vodě udělejte vír a doprostřed pomalu vyklepněte vejce. Vařte 4 minuty. Vyndejte na talíř a připravte druhé vejce.
- Hrachovou kaši naservírujte na talíř spolu se zeleninou. Na kaši položte po jednom vejci. Opepřete čerstvě mletým pepřem, vejce osolte, vše posypejte výhonky a podávejte.
The post Na školní hrachovku zapomeňte. Moderní verze s parmezánem & vejcem je jiná liga appeared first on Forbes.









