Pátek 03. říjnaSvátek má Venku je 8 °C, Jasno

Cuketová sezona po asijsku. Lehké krůtí kuličky s kokosovým kari

Forbes Před 2 měsíci

Šťavnaté krůtí kuličky, do kterých s přehledem propašujete celou cuketu, lahodná kari omáčka s kokosovým mlékem a další cuketa navrch. Tenhle recept zvládnete do půl hodiny, přitom voní dálkami, a ještě do něj zužitkujete obávanou letní úrodu cukety. Lehký, voňavý, ideální na teplé dny.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Krůtí masové koule s cuketou, kari omáčkou s kokosovým mlékem a rýží

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 cuketu (300 g)
  • 1 lžičku soli
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst koriandru nebo thajské bazalky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 40 g strouhanky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky chilli vloček (lze vynechat)
  • 2 lžíce oleje

Na kokosovou kari omáčku:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cuketu
  • 1 až 3 lžíce kari pasty
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžíci rybí či sójové omáčky
  • 1 lžíci limetové šťávy
  • 1 lžíci cukru (kokosového nebo třtinového)

K podávání:

  • čerstvý koriandr nebo thajskou bazalku
  • limetu
  • rýži (basmati či jasmínovou)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Neoloupanou cuketu nastrouhejte najemno, v sítu smíchejte se lžičkou soli a nechte asi 15 minut pustit vodu.
  2. Mezitím smíchejte maso s najemno nakrájenou jarní cibulkou, prolisovaným česnekem, najemno nasekanými bylinkami (skvělá je i máta), nastrouhaným zázvorem, rybí omáčkou, strouhankou, vejcem a chilli dle chuti.
  3. Z cukety vyždímejte co nejvíce vody a přidejte ji k masu. Kuličky budou lépe držet, když směs necháte alespoň půl hodiny nebo i do druhého dne odležet v lednici. Rukama pak tvořte malé koule, které dozlatova orestujte na velké pánvi s rozpáleným olejem. Nemusejí být zcela propečené, ještě se dovaří v omáčce.
  4. Děrovanou lžící vyndejte kuličky stranou, do pánve přidejte trochu oleje a dozlatova na něm orestujte tenké plátky druhé cukety. Osolte ji, vmíchejte kari pastu (množství upravte dle její pálivosti), nechte chvíli rozvonět, přidejte kokosové mléko, přiveďte k varu, a když je cuketa téměř měkká, dochuťte rybí omáčkou, limetkovou šťávou a cukrem. Do omáčky přidejte kuličky i se šťávou, kterou pustily, a ještě pár minut prohřejte.
  5. Než si dochystáte kuličky a omáčku, uvařte rýži. Podávejte s čerstvým koriandrem nebo thajskou bazalkou a limetou na zakápnutí.

Tipy & triky:

  • Masových kuliček udělejte rovnou dvojnásobek a polovinu zamrazte v syrovém či opečeném stavu. Přidat je pak můžete k rýži na způsob poke bowl nebo k rychlým nudlím s arašídovou omáčkou.
  • Pro jemnější chuť cibulku nejprve krátce orestujte na troše oleje. Přidejte k ní i prolisovaný česnek a stáhněte z ohně.
  • Přidat můžete další zeleninu: do kuliček orestujte najemno nastrouhanou mrkev a klasickou cibuli a v omáčce zase povařte lusky, papriky nebo třeba brokolici.
  • Masové kuličky upečete i v troubě: zakápněte je olejem a pečte při 200 °C 15 až 20 minut dozlatova. Mezitím uvařte omáčku.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Cuketová sezona po asijsku. Lehké krůtí kuličky s kokosovým kari appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek