Šťavnaté krůtí kuličky, do kterých s přehledem propašujete celou cuketu, lahodná kari omáčka s kokosovým mlékem a další cuketa navrch. Tenhle recept zvládnete do půl hodiny, přitom voní dálkami, a ještě do něj zužitkujete obávanou letní úrodu cukety. Lehký, voňavý, ideální na teplé dny.

Krůtí masové koule s cuketou, kari omáčkou s kokosovým mlékem a rýží
Na 4 porce potřebujete:
- 1 cuketu (300 g)
- 1 lžičku soli
- 500 g mletého krůtího masa
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst koriandru nebo thajské bazalky
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 40 g strouhanky
- 1 vejce
- ½ lžičky chilli vloček (lze vynechat)
- 2 lžíce oleje
Na kokosovou kari omáčku:
- 2 lžíce oleje
- 1 cuketu
- 1 až 3 lžíce kari pasty
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíci rybí či sójové omáčky
- 1 lžíci limetové šťávy
- 1 lžíci cukru (kokosového nebo třtinového)
K podávání:
- čerstvý koriandr nebo thajskou bazalku
- limetu
- rýži (basmati či jasmínovou)

Postup
- Neoloupanou cuketu nastrouhejte najemno, v sítu smíchejte se lžičkou soli a nechte asi 15 minut pustit vodu.
- Mezitím smíchejte maso s najemno nakrájenou jarní cibulkou, prolisovaným česnekem, najemno nasekanými bylinkami (skvělá je i máta), nastrouhaným zázvorem, rybí omáčkou, strouhankou, vejcem a chilli dle chuti.
- Z cukety vyždímejte co nejvíce vody a přidejte ji k masu. Kuličky budou lépe držet, když směs necháte alespoň půl hodiny nebo i do druhého dne odležet v lednici. Rukama pak tvořte malé koule, které dozlatova orestujte na velké pánvi s rozpáleným olejem. Nemusejí být zcela propečené, ještě se dovaří v omáčce.
- Děrovanou lžící vyndejte kuličky stranou, do pánve přidejte trochu oleje a dozlatova na něm orestujte tenké plátky druhé cukety. Osolte ji, vmíchejte kari pastu (množství upravte dle její pálivosti), nechte chvíli rozvonět, přidejte kokosové mléko, přiveďte k varu, a když je cuketa téměř měkká, dochuťte rybí omáčkou, limetkovou šťávou a cukrem. Do omáčky přidejte kuličky i se šťávou, kterou pustily, a ještě pár minut prohřejte.
- Než si dochystáte kuličky a omáčku, uvařte rýži. Podávejte s čerstvým koriandrem nebo thajskou bazalkou a limetou na zakápnutí.
Tipy & triky:
- Masových kuliček udělejte rovnou dvojnásobek a polovinu zamrazte v syrovém či opečeném stavu. Přidat je pak můžete k rýži na způsob poke bowl nebo k rychlým nudlím s arašídovou omáčkou.
- Pro jemnější chuť cibulku nejprve krátce orestujte na troše oleje. Přidejte k ní i prolisovaný česnek a stáhněte z ohně.
- Přidat můžete další zeleninu: do kuliček orestujte najemno nastrouhanou mrkev a klasickou cibuli a v omáčce zase povařte lusky, papriky nebo třeba brokolici.
- Masové kuličky upečete i v troubě: zakápněte je olejem a pečte při 200 °C 15 až 20 minut dozlatova. Mezitím uvařte omáčku.

The post Cuketová sezona po asijsku. Lehké krůtí kuličky s kokosovým kari appeared first on Forbes.