Pátek 03. říjnaSvátek má Venku je 2 °C, Mlha

Dirty Martini Pasta. Jak šíleně to zní, tak geniálně to chutná

Forbes Před 2 hodinami

Dirty Martini Pasta. Zní to jako špatný nápad? Jen do chvíle, než ochutnáte. Těstovinová verze ikonického drinku kombinuje slané olivy, štiplavý modrý sýr a poctivou dávku ginu, ale výsledek chutná překvapivě harmonicky. Omáčku máte navíc hotovou, než se uvaří těstoviny, takže zbude dost času i na přípitek!

Jaký alkohol použít: Použijte dobrý suchý gin, já dala svěží Brick Gin, který se se svou citrusovo-pepřovou chutí perfektně hodí jak do Dirty Martini, tak do jeho těstovinové verze. A třeba budete mít (byť ne zcela oprávněně) lepší pocit, protože je v bio kvalitě.

Recept dobře funguje i s vodkou, podobně jako u legendárních penne alla vodka, v krajním případně poslouží také bílé víno.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Dirty Martini Pasta (těstoviny s česnekem, olivami, ginem a modrým sýrem)

Na 4 porce potřebujete:

  • 350 g těstovin
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku na tenké plátky
  • 1 hrnek vypeckovaných oliv (Castelvetrano nebo jiné zelené)
  • Kůra z 1 bio citronu
  • ⅓ hrnku (80 ml) ginu či vodky
  • ⅓ hrnku (80 g) smetany ke šlehání nebo vody z těstovin
  • ⅓ hrnku (80 ml) nálevu z oliv
  • 3 lžíce másla
  • 100 až 150 g sýru s modrou plísní
  • 1 hrst hladkolisté petržele
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Těstoviny uvařte v dost osolené vodě na skus, sceďte a část vody uchovejte na případné zředění omáčky.
  2. Než se uvaří nudle, nechte pozvolna pustit aroma česnek: nakrájejte ho na tenké plátky a pomalu zahřívejte v oleji. Když začne vonět (nesmí se ale pálit!), zvyšte teplotu a orestujte s ním podrcené či nakrájené scezené olivy.
  3. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část), zalijte ginem a nechte ho zprudka téměř celý odpařit. Vmíchejte smetanu nebo trochu vody z těstovin, olivový nálev, máslo a většinu nadrobeného sýru.
  4. Přidejte scezené těstoviny, čerstvě mletý pepř a petržel, ochutnejte a případně dolaďte další smetanou či vodou z vaření, solí a olivovým lákem. Ten využijete i jako bizarní, ale funkční marinádu na maso!
  5. Ozdobte zbylým sýrem a podávejte.

Tip: Pokud nemáte rádi sýr s modrou plísní, jednoduše ho nahraďte menším množstvím parmezánu. Spolu s olivami můžete orestovat i dvě lžíce kapar nebo pár filátek ančoviček.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Dirty Martini Pasta. Jak šíleně to zní, tak geniálně to chutná appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek