Samotné nebo s máslem – makovky jsou sladkým potěšením, které budete milovat ještě dřív, než je vytáhnete z trouby. Během pečení krásně provoní váš domov, takže se na ně budete těšit dvojnásob. Hezky vláčné a měkké zůstávají i do druhého dne.
Když jednou ochutnáte domácí pečivo, a to zejména makovky, těžko budete chtít kupované. Jejich obrovský benefit kromě úžasné chuti je vůně, kterou provoní celý dům. Makovky voní pěkně po másle, díky němuž jsou i vláčné a lahodné. Připravit si je můžete ve formě houstiček i rohlíčků. Pokud máte v ruce grif na housky z jednoho pramene, půjde vám práce pěkně od ruky a jedna bude krásnější než druhá.

Domácí housky s mákem (makovky)
Na 10 makovek potřebujete:
- 250 ml mléka
- 60 g cukru
- 500 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 2 sáčky vanilkového cukru
- Špetka soli
- 1 vejce
- 70 g másla, změklého
Dále:
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- Mák

Postup
- Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Z odváženého množství mouky a cukru přidejte po lžičce do mléka a promíchejte. Do mléka rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 15 až 20 minut odpočívat.
- V zadělávací míse promíchejte zbylou mouku s oběma druhy cukru a špetkou soli. Dovnitř udělejte důlek a do něj vklepněte vejce a přidejte vzešlý kvásek. Začněte zpracovávat těsto – ideálně robotem s hnětacím hákem. Jakmile se těsto trochu promísí, přidávejte po částech máslo a stále zapracovávejte. Těsto zadělávejte 10 minut. Poté nechte v míse přikryté fólií nebo utěrkou kynout jednu hodinu.
- Po hodině přendejte těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a krátce propracujte. Rozdělte na 10 stejně velkých kousků a ty přikryjte utěrkou. Na pracovní ploše tvarujte houstičky (ze tří nebo z jednoho pramene). Ty pokládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pod utěrkou nechte 15 minut kynout.
- V misce prošlehejte vejce se lžící mléka. Nakynuté makovky potřete vejcem a posypejte mákem.
- Pečte při 180 °C 25 minut.

The post Domácí makovky. Láska, které propadnete, ještě než se dopečou appeared first on Forbes.