Úterý 06. květnaSvátek má Venku je 9 °C, Zataženo

Fantastické kachní stir-fry se zeleninou. Uvaříte ho do půl hodiny v jedné pánvi

Forbes Před 7 měsíci

Pokud milujete kachní maso, voňavou asijskou kuchyni a rychlé vaření, silně doporučuji vyzkoušet tyto snadné nudle. Celé jídlo i s přílohou, zeleninou a perfektně šťavnatými kachními kousky máte na stole do půl hodiny.

V naší kuchyni se kachna nejčastěji pomalu peče, což pochopitelně zabere dost času (o přípravě knedlíků a zelí nemluvě!), nebo chystá jako minutka z prsíček, což zase vyžaduje trochu odhadu, kdy maso sundat z žáru, aby nebylo ani syrové, ani suché.

Varianta stir-fry je nejen rychlá, ale také vám na ni stačí jen jedna pánev a výsledek je naprosto dokonalý. Jediné, co je dobré udělat předem, je naložit maso. Krásně tím zkřehne a nasaje do sebe chuť a vůni koření.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Kachní prsa na pomerančích – kachní stir-fry se zeleninou

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 kachní prsa (cca 600 g)
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku

Dále: 

  • 2 lžíce sezamu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 pomeranče
  • 1 lžíce medu
  • 150 g wokových nudlí

Ze zeleniny například:

  • 2 jarní cibulky
  • 1 červená cibule
  • 2 bok choy
  • 1 až 2 papriky
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Kachní prsa ideálně den předem naložte, krásně zkřehnou a nestane se, že by byly gumové. Nakrájejte je i s kůží hodně ostrým nožem na co nejtenčí plátky, smíchejte se sójovkou, škrobem, kořením pěti vůní, nastrouhaným zázvorem a nasekaným česnekem a nechte do druhého dne přikryté v lednici marinovat.
  2. Ve woku nebo velké pánvi nejprve nasucho opražte sezam, aby se rozvoněl. Dejte stranou, ve stejné pánvi rozehřejte olej a hodně zprudka na něm dozlatova za častého míchání opečte maso. Když je hotové, vyndejte ho děrovanou lžící z pánve, a pokud se vypeklo příliš tuku, část ho slijte.
  3. Nyní opečte zeleninu: špalíčky jarní cibulky, klínky červené cibule, čtvrtky bok choy a proužky papriky. Když je zelenina na skus, vmíchejte wokové nudle, 300 ml vody či vývaru (pokud nemáte nudle, co se připravují přímo v pánvi, uvařte je podle návodu na obalu), kachnu i se šťávou, co pustila, šťávu ze dvou pomerančů a med a povařte do změknutí nudlí a odpaření většiny vody.
  4. Podávejte posypané sezamem a další jarní cibulkou. Jídlo báječně ovoní domácí sečuánský chilli olej.

Jakou zeleninu použít do stir-fry

Kromě uvedeného mixu se hodí i tenké plátky mrkve, kousky brokolice, klínky klasické cibule, zelené fazolky, hrášek, nakrouhané zelí nebo třeba chřest. Zkrátka cokoli, co máte právě po ruce.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Pokračovat na celý článek