Úterý 06. květnaSvátek má Venku je 9 °C, Skoro Zataženo

Grilovaná panenka. Neprůstřelný návod na extra šťavnaté maso

Forbes Před 8 měsíci

Jsou masa, která si před grilováním zaslouží marinádu, a pak je tu vepřová panenka, která naopak nejlépe vynikne jen tak se solí a pepřem. Vepřová svíčková je jemná, šťavnatá a na grilu téměř bez práce, protože se peče vcelku a stačí ji jen párkrát pootočit.

Kromě neprůstřelného návodu, jak grilovat vepřovou panenku, zde rovnou najdete další tipy, co grilovat, když přípravou nechcete strávit moc času: cuketu, kukuřice a další zeleninu, která poslouží jako fantastická příloha. Na rozdíl od krkovice či tučných sýrů vás takové jídlo navíc neodrovná na zbytek večera, protože je poměrně dietní.

Nejjednodušší grilovaná panenka

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 1 vepřovou panenku (500 až 700 g)
  • olivový olej
  • sůl & pepř
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Maso vyndejte třicet až šedesát minut předem z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu. Odblaňte ho a ze všech stran natřete olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Přidat můžete i oblíbené bylinky, chilli či grilovací směs, ale pokud máte dobré maso, nejlépe vynikne samo o sobě.
  2. Gril dobře rozpalte, mřížku potřete olejem a maso na něm ze všech čtyř stran opečte. Celkem to bude trvat šestnáct až dvacet minut dle velikosti panenky a žáru grilu.
  3. Nejlepší pomocník pro grilování masa je kuchyňský teploměr s jehlou – vnitřní teplota panenky by měla dosáhnout 63 až 65 °C, ne více, aby maso nebylo suché. V tu chvíli panenku sundejte z grilu, zabalte do alobalu nebo odložte do tepla a nechte deset minut odpočinout. Maso dojde a šťáva se v něm rozloží tak, že vám při krájení všechna nevyteče ven.
  4. Panenku nakrájejte na plátky a podávejte.

Tipy & triky

  • Podívejte se také na recepty, co grilovat bez masa.
  • Cukety nakrájejte na asi sedmimilimetrové plátky a v pekáčku promíchejte s dostatečným množstvím olivového oleje, solí, čerstvě mletým pepřem a kořením dle chuti. Já dávám čerstvý prolisovaný nebo sušený česnek, chilli vločky a bylinky jako tymián nebo provensálská směs.
  • Cherry rajčata nechte klidně na větvičce a spolu s chřestem je taktéž jen pokapejte olejem, osolte a opepřete.
  • Kukuřice kupte buď vakuované předvařené, nebo syrové, které připravte dle receptu na mexickou grilovanou kukuřici elote. Pak už je stačí jen nasucho ze všech stran pozvolna ogrilovat a na závěr potřít máslem a osolit.
  • Zeleninu na gril přidejte až po deseti až patnácti minutách, kdy se peče maso, abyste měli vše hotovo najednou.
  • Počet porcí závisí na vašem apetitu a velikosti panenky, pokud vám nějaká zbude, přidejte ji druhý den do salátu Caesar, jeho vtipné grilované obdoby nebo jednoduchého těstovinového salátu.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Pokračovat na celý článek