Pondělí 10. listopaduSvátek má Venku je 7 °C, Skoro Zataženo

Hummus z pečené mrkve a máslových fazolí. Zdravý, lehký a plný vlákniny

Forbes Před 3 hodinami

Tenhle dip na způsob hummusu kombinuje jemné máslové fazole, sladkou pečenou mrkev, voňavé koření a svěží citron. Výsledkem je krémová a zdravá pomazánka plná vlákniny, vitaminů i chutí. Můžete ji mazat na chleba (skvělá je na žitném chlebu s vařeným vejcem!), máčet si do ní syrovou zeleninu a krekry nebo ji podávat s další mrkví, kterou upečete spolu s tou do pomazánky.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Pomazánka z pečené mrkve a máslových fazolí

Potřebujete:

  • 2 svazky / 1 kg mrkve (½ kg na dip, ½ kg k podávání)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky chilli vloček
  • Sůl & pepř

Na fazolový hummus:

  • 2 plechovky bílých fazolí (máslové, cannellini)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahini 
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky kurkumy
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 180 °C. Mrkev (na dip vám stačí 500 g, ale když už poběží trouba, doporučuju upéct dalších 500 k podávání / jako přílohu k masu) neloupejte, jen pořádně odrhněte kartáčkem nebo drátěnkou. Mrkev na hummus nakrájejte na špalíčky, zbylou nechte vcelku, jen větší kusy podélně rozřízněte.
  2. Veškerou mrkev přímo na plechu hojně zakapejte olejem, posypejte kořením, solí a čerstvě mletým pepřem, promíchejte a pečte asi 30 minut, až jsou kousky mrkve zcela měkké. V polovině pečení zamíchejte.
  3. Pokrájenou mrkev vyndejte, k celé mrkvi přihoďte hrst scezených fazolí, osolte je, promíchejte s olejem, co zůstal v pekáči, a pečte dalších 10 až 15 minut, až jsou fazole hezky křupavé.
  4. Kousky mrkve nechte trochu zchladnout a poté rozmixujte se zbylými scezenými fazolemi, olivovým olejem, tahini, citronovou šťávou, nasekaným česnekem, solí a kurkumou dohladka. Podle potřeby zřeďte dalším olejem či vodou a dolaďte solí, česnekem, tahini či citronem.
  5. Ozdobte křupavými fazolemi z trouby, zakápněte olejem a podávejte jako pomazánku s pečivem nebo na způsob dipu k pečené mrkvi, semínkovým krekrům, křupavým tyčinkám a syrové zelenině.

Tipy & triky:

  • Jestli máte mrkev s natí, ochutnejte ji, a pokud není hořká, otrhejte hrst nebo dvě lístků, které najemno nasekejte či v hmoždíři rozmělněte s trochou olivového oleje, soli a citronu. Pestem zdobte mrkvovou pomazánku, topinky, maso nebo i těstoviny.
  • Experimentujte s kořením, k pečené mrkvi se hodí i chilli, mletý koriandr, garam masala, kari, zázvor nebo třeba skořice.
  • Celou mrkev k podávání ke konci pečení pokapejte medem či javorovým sirupem, takhle glazovaná karamelizovaná mrkev je skvělá i sama o sobě.
  • Místo fazolí můžete mrkvový hummus vyrobit klasicky z cizrny.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Hummus z pečené mrkve a máslových fazolí. Zdravý, lehký a plný vlákniny appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek