Tenhle dip na způsob hummusu kombinuje jemné máslové fazole, sladkou pečenou mrkev, voňavé koření a svěží citron. Výsledkem je krémová a zdravá pomazánka plná vlákniny, vitaminů i chutí. Můžete ji mazat na chleba (skvělá je na žitném chlebu s vařeným vejcem!), máčet si do ní syrovou zeleninu a krekry nebo ji podávat s další mrkví, kterou upečete spolu s tou do pomazánky.
Pomazánka z pečené mrkve a máslových fazolí
Potřebujete:
- 2 svazky / 1 kg mrkve (½ kg na dip, ½ kg k podávání)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky chilli vloček
- Sůl & pepř
Na fazolový hummus:
- 2 plechovky bílých fazolí (máslové, cannellini)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tahini
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 až 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky kurkumy
Postup
- Troubu vyhřejte na 180 °C. Mrkev (na dip vám stačí 500 g, ale když už poběží trouba, doporučuju upéct dalších 500 k podávání / jako přílohu k masu) neloupejte, jen pořádně odrhněte kartáčkem nebo drátěnkou. Mrkev na hummus nakrájejte na špalíčky, zbylou nechte vcelku, jen větší kusy podélně rozřízněte.
- Veškerou mrkev přímo na plechu hojně zakapejte olejem, posypejte kořením, solí a čerstvě mletým pepřem, promíchejte a pečte asi 30 minut, až jsou kousky mrkve zcela měkké. V polovině pečení zamíchejte.
- Pokrájenou mrkev vyndejte, k celé mrkvi přihoďte hrst scezených fazolí, osolte je, promíchejte s olejem, co zůstal v pekáči, a pečte dalších 10 až 15 minut, až jsou fazole hezky křupavé.
- Kousky mrkve nechte trochu zchladnout a poté rozmixujte se zbylými scezenými fazolemi, olivovým olejem, tahini, citronovou šťávou, nasekaným česnekem, solí a kurkumou dohladka. Podle potřeby zřeďte dalším olejem či vodou a dolaďte solí, česnekem, tahini či citronem.
- Ozdobte křupavými fazolemi z trouby, zakápněte olejem a podávejte jako pomazánku s pečivem nebo na způsob dipu k pečené mrkvi, semínkovým krekrům, křupavým tyčinkám a syrové zelenině.
Tipy & triky:
- Jestli máte mrkev s natí, ochutnejte ji, a pokud není hořká, otrhejte hrst nebo dvě lístků, které najemno nasekejte či v hmoždíři rozmělněte s trochou olivového oleje, soli a citronu. Pestem zdobte mrkvovou pomazánku, topinky, maso nebo i těstoviny.
- Experimentujte s kořením, k pečené mrkvi se hodí i chilli, mletý koriandr, garam masala, kari, zázvor nebo třeba skořice.
- Celou mrkev k podávání ke konci pečení pokapejte medem či javorovým sirupem, takhle glazovaná karamelizovaná mrkev je skvělá i sama o sobě.
- Místo fazolí můžete mrkvový hummus vyrobit klasicky z cizrny.
The post Hummus z pečené mrkve a máslových fazolí. Zdravý, lehký a plný vlákniny appeared first on Forbes.








